Heb jij al een vlonder laten aanleggen?
Een vlonder, wie kan er zónder? Voor de weinigen onder ons die niet weten wat een vlonder is: een vlonder is een soort van buitenvloer en een prima alternatief voor tegels in de tuin. Je kunt ze ook laten aanleggen aan het water of als houten terras op je balkon. Net zoals de plek waar je de vlonder hebben wilt, is er ook volop keuze in de materiaalsoort. Je hebt bijvoorbeeld een hardhouten vlonder, vlonders van composiet en vlonders van bamboe.
In dit blog brengen we je de fijne kneepjes bij van de wondere vlonderwereld. Over een vlonder aanleggen, de materialen ervan, vlonder aanleggen kosten, de toepassingen en meer. Van worteldoek tot hardhout, we laten geen (vl)onderdeel onbesproken!
Waarom zou je een vlonder willen?
Ja, waarom zou je géén vlonder willen? Vlonders zijn veelzijdig en passen eigenlijk wel bij elke tuinstijl. Zo creëren houten vlonders een knusse en warme sfeer en zijn composiet vlonders weer een must-have rondom het zwembad. Hoe en wat dan ook, een vlonder geeft je buitenruimte karakter.
Hoogteverschillen
Geen vorm of afmeting zo gek, of er past wel een vlonder bij. Heb je iets met hoogteverschillen? Bedenk dan dat een vlonder aanleggen op hoogte een stuk simpeler is dan een verhoging met sierbestrating. En heb je een gladde of natte ondergrond? Dan is een vlonder geen optie, maar een absolute must.
Toepassingen van een vlonder
Oké, vlonders kom je het meest tegen als vloer voor een lekker terras waar een royale loungeset op past. Maar vlonders zie je ook onder een veranda of overkapping en soms als looppad of loopbrug over een vijver. Ze worden ook regelmatig toegepast rondom zwembaden, hottubs of jaccuzi’s. En woon je fijn aan het water, dan is een eigen steiger natuurlijk jouw vlonderdroom. Ook met balkon of terras vormen vlonders een sterke match. Duizelt het je al van de toepassingen? Houden zo, want niemand kan zonder vlonder.
Vlonder aanleggen: hoe gaat dat in z’n werk?
Hoe wordt een vlonder aangelegd? Zoals alles in het leven, begint ook dit karwei met een goede voorbereiding.
Eerst breng je de benodigde materialen en de soort ondergrond in kaart. Daarna zet je de lijnen uit en plaats je de palen. De volgende stap is worteldoek aanbrengen en liggers voor de fundering plaatsen. Tot slot plaats je de vlonderplanken en werk je ze netjes af.
Materiaal: van composiet vlonderplanken tot vuren vlonderplanken
Welke materialen passen bij jouw smaak en buitenruimte? Je hebt de keuze uit onder andere:
- hardhouten vlonder
- douglas vlonder
- grenen vlonder
- vuren vlonder
- composiet vlonder
De ondergrond
Als de vlonder gelijk met een bestaande vloer op hoogte moet worden aangebracht, dan zal je waarschijnlijk eerst een laag van zo’n 20 cm moeten afgraven. Daarna plaats je een laag van 10 cm geel zand terug; de overige 10 cm is nodig voor de ventilatie onder de vlonder en voor het drogen van de vlonder na een regenbui. Is de ondergrond heel hard of juist erg vochtig? Dan ontkom je er niet aan om een drainage aan te brengen, zodat het water altijd weg kan lopen.
Het uitzetten van de lijnen en plaatsen van de palen
De volgende stap is het uitzetten van de palen van de vlonder door een markering op de ondergrond aan te brengen. Zorg ervoor dat de palen zowel in de breedte als in de lengte 40 cm uit elkaar staan. Boor vervolgens gaten in de grond op de plek van de aangebrachte markeringen. Sla de palen voldoende diep in de grond.
Wat leg je onder een vlonder? Worteldoek!
Met worteldoek voorkom je dat er onkruid of andere begroeiing tussen de houten vlonderplanken door piept. Spreid het worteldoek over de oppervlakte en de palen uit (gebruik liefst een wat ruimere afmeting dan strikt noodzakelijk is). Als je op de plek van de palen een kruis maakt met een stanleymes, kun je het worteldoek makkelijk over de palen heen schuiven. Worteldoek geplaatst? Klaar voor de volgende stap!
Plaats de liggers voor de fundering
Uhhh … liggers? Gewoon, dat zijn houten balken. Begin en eindig met een ligger en plaats de balken staand (dus, de hoogste kant in verticale positie). Monteer de houten liggers tegen de zijkant van de palen om de grootste stevigheid te verkrijgen.
De houten vlonderplanken plaatsen
Hout werkt. Daarom moet je de eerste vlonderplank minstens 1 cm uit de muur plaatsen. Boor hardhouten planken even in de tweede groef voor. Dat is niet nodig bij zachte houtsoorten. Tot slot ga je de vlonder afwerken.
Liever vlonder geplaatst door een hovenier?
We hebben je gewaarschuwd: bij het aanleggen van een vlonder komt heel wat vakkennis om de hoek kijken. Ga dus liever niet zelf rommelen en laat deze klus aan de ervaren hovenier over.
Vlonder aanleggen kosten
Hoeveel de aanleg van een vlonder kost, hangt af van het toegepaste materiaal (een hardhouten vlonder bijvoorbeeld of van composiet) en het aantal vierkante meters. Daar komt het uurtarief van de hovenier nog bij. De gemiddelde uurprijs ligt tussen de € 50,- en € 75,-.
Hoe lang gaat een vlonder mee?
De levensduur van een vlonder hangt natuurlijk af van de materiaalsoort. Een hardhouten vlonder (kapur), een vlonder van composiet of bankirai gaan gemiddeld 25 jaar mee. Van een hardhouten vlonder (keruing), een vlonder van douglas hout en één van geïmpregneerd grenen heb je tussen de 10 en 15 jaar plezier.
Vlonder laten aanleggen? Hoveniersbedrijf de Tuin!
Een vlonderterras aanleggen is onvervalst vakwerk. De ervaren professionals van Hoveniersbedrijf de Tuin in Vlaardingen zijn geworteld in het groen en helpen je graag verder!