Een nieuw gazon aanleggen zonder groene vingers?
Je houdt van zo’n grazige, groene vlakte en zou zo’n fraai gazon ook graag in je eigen tuin zien. Maar hoe doe je dat als je zelf niet geworteld bent in het groen? No worries: zelf een mooi gazon aanleggen is makkelijker dan je misschien denkt. Moet je wel eerst even dit blog lezen, waarin we je stap voor stap meenemen in de gazongeheimen.
Er zijn twee smaken bij het aanleggen van een gazon: of je legt graszoden of je gaat gras zaaien. Zelf een gazon zaaien is goedkoper, minder arbeidsintensief en geeft op termijn een sterker gazon. Graszoden zijn wat prijziger, maar geven al direct resultaat. Bovendien vergen graszoden minder kennis voor de verzorging. Een nadeel kan zijn dat niet alle grassen in de graszoden even goed gedijen in uw tuin. Dus: graszoden leggen of gras zaaien? Een kant en klaar gazon of iets langer wachten? Het is jouw feestje …
De grondsoort van jouw tuin
Waarom moet je weten welke grondsoort er in jouw tuin ligt? Dan weet je hoe je de grond moet verzorgen. Grote kans dat je een klei- of zandbodem hebt, want deze grondsoorten komen in Nederland het meest voor. Welke bodem je hebt, hangt voor een groot deel af van je locatie. Geen idee wat de grondsoort van jouw tuin is? Voer dan een test uit, of laat dan doen.
- Leestip! Tuingrond Verbeteren? Do’s & Don’ts voor een Gezonde Bodem
Hoe ga je het gazon gebruiken?
Het gebruik van je gazon bepaalt welke grassoort je moet kiezen. Ook de ligging van het gazon speelt een belangrijke rol bij deze keuze. Er zijn meerdere soorten graszaden, waarvan we de drie meest gebruikte op een rijtje zetten.
Welk graszaad voor een sport- en spelgazon? Ga je het gazon straks intensief gebruiken, kies dan graszaad voor speelgazon. Deze grassoort kiemt snel en voor je het weet ligt er een dikke grasmat die tegen een stootje kan. Zie je toch wat kale plekken? Geen zorgen, want het herstelt zich vanzelf weer.
Welk graszaad voor een schaduw gazon? Tuinen op het noorden, of tuinen met veel bomen liggen een groot deel van de dag in de schaduw. Niet alle grassoorten zijn daar tegen bestand. Gelukkig bestaat er zoiets als -je verzint het niet- schaduwgras! Dit zijn grassoorten met een lage lichtbehoefte.
Welk graszaad voor een siergazon? Sla jij ook zo aan op een Engels siergazon? Zo één die je in Britse tv-series vaak ziet? Het kan, met siergazon graszaad. Het gras dat hieruit groeit, voelt heerlijk zacht aan. En nee, het is geen goed idee om hier op te voetballen, maar je kunt er wel een ochtendwandelingetje op maken.
Gazon aanleggen in tien stappen
Nu we je een beetje hebben bijgepraat over het voorwerk, is het nu toch echt tijd om aan de slag te gaan met het stappenplan gras zaaien.
Stap 1: weg met gras, mos en onkruid
Het inzaaien van een gazon begint met de verwijdering van alle onregelmatigheden. Wat dat zijn? Gras, mos en onkruid. Maar ook stenen en andere grove materialen. Hoe je dat het beste doet? Gewoon, lekker omspitten die grond!
Stap 2: bodem, voedingswaarden en structuur verbeteren
Door de bodem om te spitten, werk je vanzelf al aan een verbetering van de structuur. Een goede verhouding van lucht, water, organisch stof en zanddeeltjes is heel belangrijk. Verwerk 500 liter compost per 100 m². Daarna strooi je wat natuurlijke bodemverbeteraars uit. Daarmee help je de natuurlijke processen in de bodem weer op gang te brengen. Hark tenslotte een organische meststof door de toplaag. Zodra het gras na twee weken is ontkiemd, is de stof dan meteen beschikbaar voor het gazon.
Stap 3: het zaaibed egaliseren
Een egale ondergrond of mooie glooiing is belangrijk voor het gazon. Je verdicht de bodem door de grond aan te lopen of te walsen. Vervolgens kun je de grond op hoogte brengen met een hark.
Stap 4: gras zaaien in kruisende richtingen
Ga niet als een dolle in het rond strooien, maar verspreid de benodigde hoeveelheid graszaad in twee zaairichtingen. Zo zorg je voor een goede dichtheid. Je twee armen hoeven daarvoor geen gescheiden levens te leiden. Deel het graszaad gewoon op in twee gelijke delen en strooi ze haaks op elkaar uit. Voor gras inzaaien betekent dit dat je één deel in lengterichting en één deel in de breedte van het gazon uitstrooit.
Stap 5: druk het graszaad aan
Graszaad aandrukken doe je om goed bodemcontact te creëren. Bijkomend voordeel: de grond blijft lekker stevig en het graszaad spoelt minder snel weg. Heb je een kleiner gazon, dan kun je het zaad gewoon met je voeten aandrukken. Bij een groter gazon gebruik je liever een gazonwals om het zaad aan te rollen.
Stap 6: lekker sproeien
Zorg dat je elke dag water geeft totdat de zaden zijn ontkiemd. Dat gebeurt meestal binnen twee weken. Je kunt beter vier keer per dag licht sproeien dan één keer heel zwaar. De kans is anders levensgroot aanwezig dat je het graszaad wegspoelt
Stap 7: lege plekken op gazon inzaaien
Een week of twee na het ontkiemen, kun je in een jong gazon wat kale plekken zien. Geen paniek! Je mag gewoon nog een keer gras zaaien. Koop als je een gazon aanlegt tien procent meer graszaad dan je nodig hebt. Minder volle stukken kun je dan later met hetzelfde graszaad bijzaaien.
Stap 8: voor de eerste keer maaien
21 dagen na het ontkiemen is het tijd voor de eerste maaibeurt. Let op dat je niet meer dan 1/3 van de grassprieten afmaait. Als je het gras korter wilt maaien, wacht dan een paar dagen en maai dat opnieuw 1/3 van de sprieten af. Voor een mooi, groen gazon kun je het gras het beste om de drie tot vijf dagen maaien.
Stap 9: zo min mogelijk over het gazon lopen
Tijdens het hele eerste seizoen moet je betreding van het gazon zoveel mogelijk voorkomen. Zo beschadig je gezaaid gras niet. Wacht daar een paar maanden mee totdat je een dichte grasmat en een weerbaar gazon hebt.
Stap 10: het ingezaaide gazon onderhouden
Geef de grasmat voldoende water, maai regelmatig, geef de juiste voeding door het gazon te bemesten en kalk te strooien wanneer nodig. En tenslotte: bestrijd onkruid en mos met je leven!
Gazonnig aangelegd: De Tuin Hoveniers
Met dit stappenplan ben je er helemaal klaar voor om je gazon aan te leggen. Teveel gedoe, geen zin in of geen tijd? De groenspecialisten van De Tuin Hoveniers zijn gazonnig aangelegd en nemen de klus graag van je over!