Daktuinen

Daktuinen

Het dak op met je groen? Doen!

Werden groene daken ooit gekoppeld aan blokfluitspelende en volksdansende wereldverbeteraars, vandaag de dag fronst men de wenkbrauwen als er géén daktuin op huis of bedrijf ligt. Waarom daktuinen zo populair zijn, is niet zo moeilijk te raden. Vonden veel mensen vroeger dat je het dak op kon met je groen, tegenwoordig zeggen we: dóen!

Klimaatverandering

Dat het klimaat verandert, is steeds meer zichtbaar en voelbaar, vooral in de stedelijke omgeving. De hetere zomers hebben hittestress in de bebouwde omgeving en droogte als gevolg. Bovendien neemt met de steeds vaker voorkomende plensbuien de wateroverlast in de tuin flink toe. Doordat het riool het water niet snel genoeg kan verwerken, zijn blank staande straten allang geen uitzondering meer. Daktuinen kunnen een reddingsboei zijn.

Extensieve en intensieve daktuinen

Voor degenen die de afgelopen jaren onder een steen hebben geleefd: een groen dak (aan elkaar geschreven mag ook: groendak) is een plat dakoppervlak of hellend dak met begroeiing. Waar het ooit begon met een destijds sensationeel sedumdak, hebben de laatste jaren groene daken en groene gevels meerdere functies ineen gekregen. Wat je misschien nog niet weet: er is een verschil tussen intensieve daktuinen en extensieve groene daken. Met intensieve dakbegroeiing bedoelen we struiken en bomen, bij extensieve begroeiing vind je vetplanten zoals vetkruid (sedum), kruiden, mos en/of gras op het dak. Intensief of extensief: een daktuin geeft kleur aan grauwe steden. En dat is nog maar een van de vele voordelen.

Bekijk ook eens: Project Daktuin in Utrecht

Waarom zou je een daktuin moeten willen?

We noemden het hierboven al even: een groendak kan meerdere functies hebben. Functies die meteen ook de voordelen aangeven van zo’n dak, dat in z’n eentje -en zéker allemaal bij elkaar- een gerse groene omgeving hoog in de lucht vormt.

Wat die voordelen dan zijn? OMG, kan je dat écht niet zelf bedenken? Nou, vooruit:

  • Een daktuin biedt extra leefruimte op het dak. De woning voelt daardoor groter aan dan ‘ie is.
  • Een daktuin zorgt ook voor een verbetering van de luchtkwaliteit. Dat komt door de aanwezigheid van planten.
  • Met een daktuin verbeter je ook nog eens de isolatie van je huis. Met als prettig gevolg: minder energieverbruik en dus een lagere energierekening.
  • Een daktuin creëert meer groen in de stad en daarmee een groener leefklimaat.
  • Een groen dak past bij alles wat mooi is: het leeft en ziet er geweldig uit.

 

appartementen met groene daktuinen

Nog meer voordelen

Nog niet overtuigd? Groene daken bieden nog veel meer moois.

Groene daken optimaliseren het microklimaat

Zéker in een stedelijke omgeving zorgt dat voor een fijner klimaat. Het groendak houdt de warmte buiten, waardoor je technische installaties beter en efficiënter kunt afstellen.

Fijnstof foetsie

Planten zijn eeuwenoude tovenaars: ze vertragen de luchtstroom en binden het fijnstof. Wist je dat groendaken tot wel 20 procent stof uit de lucht kunnen opvangen? Dat percentage is wel afhankelijk van de soort beplanting. Planten vangen sporenelementen zoals nitraten vanuit neerslag op en hergebruiken dat voor het grootste deel.

En je hoort … niks sssst

Geluid weerkaatst op harde oppervlakken. Groendaken hebben daar een gunstig effect op. Wel zo rustig middenin de stad!

Natuur naar de stad op een plat of hellend dak

Met gevelbegroening kun je de natuur van buiten de stad ín de stad brengen. Groendaken, of de begroeiing nu op een hellend of plat dak ligt, zijn zogeheten stepping stones voor plant en dier om zich veilig te kunnen verplaatsen in bebouwd gebied.

Groene energie

Begroeide daken kun je heel goed combineren met zonnepanelen. Uit onderzoek blijkt, dat zonnepanelen een hoger rendement leveren bij een lagere temperatuur. Een daktuin zorgt voor een lagere omgevingstemperatuur ten opzichte van een traditioneel dak. Een traditioneel (bitumen) dak loopt namelijk op tot een temperatuur van 80 graden; een groendak tot 35 graden. Need we say more?

zonnepanelen op een groene daktuin

Hóeveel plat dakoppervlak?

Geen grap: Nederland telt zo’n beetje 400 km2 aan plat dakoppervlak! Te jammer om niks met die stenen zee van ruimte te doen. Met een daktuin plaats je een stukje natuur terug, waarmee je de biodiversiteit bevordert, de afwatering naar het riool helpt ontlasten en levende wezens meer ruimte geeft om buiten te recreëren. Is elk dak dan geschikt om er een daktuin op te plaatsen? Of het een goed idee is, hangt onder andere af van de blootstelling aan wind, zon, schaduw, dakbelasting en bereikbaarheid. De aanleg van een daktuin is een specialistische klus, die je het beste aan vakmensen kunt overlaten. Zoals De Tuin Hoveniers in Vlaardingen. Wij hebben ruime ervaring met het aanleggen van daktuinen en werken waar nodig samen met gespecialiseerde partners.

Daktuin aanleggen? Vakwerk!

Een groen dak op je schuur of aanbouw kun je misschien zelf nog wel aanleggen, als je maar rekening houdt met de dakbelasting. De grotere daktuinen laat je beter over aan de professionals. Die voeren het werk veilig uit en weten hoe ze de dakconstructie moeten beoordelen. Ook hebben ze verstand van de plaatsing van het watersysteem en kiezen ze de meest geschikte planten en bomen.

voorbeeld van project daktuin in Utrecht
Project Daktuin in Utrecht

Daktuinen in veel soorten

Er valt wel wat te kiezen als je voor vergroening van daken wilt gaan:

  • Sedumdak
  • Dakterrassen
  • Daktuin
  • Natuurdak
  • Dakpark
  • Dakverharding

De groenprofessional weet de juiste keuze te maken.

Hoe zit het met subsidie?

Gelukkig zien ook gemeenten, provincies en waterschappen in dat groene daken de toekomst hebben. Daarom verstrekken veel gemeenten subsidies voor de aanleg van groene daken. Informeer hoe het zit bij de gemeente waar jouw woning of bedrijf staat. De moeite waard, want zo’n subsidie kan behoorlijk oplopen.

Een béétje daktuin leg je niet zelf aan …

… daar schakel je de groenexperts van De Tuin Hoveniers voor in. Kun jij je bezighouden met dingen waar jíj goed in bent!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.