Groen dak overkapping

Groen dak overkapping

Geef je overkapping een groen dak

Leuk of niet, we moeten allemaal verduurzamen. En alle groene beetjes helpen. Zoals een overkapping met groene dakbedekking. Je ziet ze steeds vaker, die groene daken. Op overkappingen, maar ook op schuren en woonhuizen. En da’s niet zo gek. Intensieve groendaken hebben, behalve dat ze er top uitzien, vele voordelen.

Sedumdak overkapping

Zeg nou zelf, een sedumdak overkapping bijvoorbeeld ziet er veel gezelliger uit dan zo’n slaapverwekkende grijze overkapping. Een wát? Een sedumdak, ja. Zo’n dak bestaat uit een mix van vetplantjes die weinig onderhoud nodig hebben.

Het hele jaar door heb je een groen dak, is het water beter af te voeren en help je de lokale biodiversiteit een handje. Bovendien -het houdt maar niet op met de voordelen van een groendak- isoleert het geluid en warmte. Warmer in de winter, koeler in de zomer.

Er valt natuurlijk veel meer te vertellen over de voordelen van een sedumdak. Ga er maar even voor zitten, want we bespreken er tien!

Weg met stikstof en fijnstof

Vetplantjes vreten stikstof en fijnstof. Goed om te weten als je in een stedelijke omgeving met veel verkeer en industrie woont. Een groen dak is bevorderlijk voor je gezondheid.

Regenwater opvangen

We blijven nog even in het stedelijk gebied. Water spoelt daar minder makkelijk weg. Het gevolg: overbelaste riolen. Een overkapping met een groen dak vangt regenwater op. Doordat zo niet alles meteen naar het riool wordt afgevoerd, neemt de druk op de riolering af.

Meer biodiversiteit

Vogels, bijen en andere insecten zijn dol op een groene overkapping. Hier vinden ze gevarieerd eten en volop rust. Zeker wanneer je voor de juiste planten kiest, draag je bij aan meer biodiversiteit.

een bij op een witte bloem

Mooi in bloei

Hoe je het ook bekijkt, een groen dak ziet er gewoon mooi uit. Vooral als de planten in bloei staan, weet je niet wat je ziet. En wat je voelt, want zo’n uitzicht doet wonderen voor je eigen gemoedsrust.

Prettig geïsoleerd

Een groen dak isoleert als een dolle. In de zomer zorgen de vetplanten ervoor dat het koeler blijft onder de overkapping, terwijl ze in de winter juist warmte vasthouden. Handig weetje: vetplanten kunnen net zo goed tegen kou als tegen warmte.

Meer rendement zonnepanelen

Overweeg je zonnepanelen aan te schaffen? Breng ze dan aan op een groen dak, want zonnepanelen werken beter bij minder warmte.

Dat roepen we niet zomaar. Uit onderzoek in de Verenigde Staten is namelijk gebleken, dat panelen op een groen dak 16 procent meer rendement opleveren dan panelen op een dak zonder plantjes.

Makkelijk aan te leggen

Je hoeft geen zwarte band bouwpakket te hebben om een groene dak overkapping aan te leggen. Wil je zeker weten dat alles er goed bij ligt, dan kun je beter een hovenier inschakelen. Waarom dat een goed idee is, lees je hieronder bij de nadelen van de aanleg van een sedumdak.

Leestip! >> Overkapping op maat laten maken

Past altijd

Of het nu om plat of om een hellend dak gaat, een groen dak is altijd te plaatsen. Weet je dat het zelfs beschermend werkt tegen uv-licht? Daardoor verdubbelt de levensduur van het dak.

groen dak overkapping in de achtertuin

Onderhoudsarm

Dacht je dat een groen dak veel onderhoud nodig heeft? Nee joh! Die vetplantjes kunnen zich prima zelf redden. Eén keer per jaar snoeien en het onkruid verwijderen en klaar ben je.

Subsidie

Omdat groene daken veel milieuvoordelen bieden, zijn gemeenten vaak bereid om de aanleg van een groendak te steunen in de vorm van een subsidie. De hoogte ervan verschilt per regio, dus check de website van jouw gemeente om te zien hoe het in jouw woonplaats zit.

Leestip! >> Wat zijn de regels omtrent de hoogte van een overkapping?

Zijn er ook nadelen aan een groen dak overkapping?

  • Ook al is de aanleg van een sedumdak niet heel ingewikkeld, er komt toch wel de nodige vakkennis bij kijken. Een sedumdak is namelijk zwaarder dan een overkapping zonder plantjes. Bouw je een sedumdak op een bestaande overkapping, dan moet de constructie misschien worden aangepast.
  • Een verkeerd aangelegd sedumdak, geeft een grotere kans op lekkage. Je moet dus goed weten hoe je zo’n overkapping bouwt.
  • Geen fan van insecten? Die komen straks wel af op je sedumdak, dus daar moet je tegen kunnen.

Extensief groendak, intensief groendak, semi-intensief groendak

Een ander woord voor sedumdaken is groendaken. Daarvan zijn drie soorten te onderscheiden.

Extensief groendak

Een extensief groendak is een sedumdak met mossen, vetplantjes en kruiden. Zo’n dak ziet er groen uit, ook in de winter en is onderhoudsarm. Ook al moet de constructie sterk zijn, een extra sterke constructie zoals bij een intensief groendak.

Intensief groendak

Op zo’n groendak staan grassen, planten, struiken en soms zelfs bomen. Het zal je niet verbazen dat de dakconstructie extra stevig moet zijn. Bovendien moet je er op kunnen lopen, want een intensief groendak vergt vrij veel onderhoud.

Semi-intensief groendak

De opbouw van een semi-intensief groendak is hetzelfde als extensief dak, maar de substraat- en opbouwlagen zijn wel dikker. Op dit type dak vind je zowel hoge als lage beplanting.

Hoe is een sedumdak overkapping opgebouwd?

Voordat je de vetplantjes een plek geeft op het sedumdak, moet je eerst een basisopbouw van enkele lagen maken.

Dat begint met een wortelvaste folie, waarmee je voorkomt dat wortels in het dak kunnen groeien.

Daar overheen komt een drainagelaag. Daar kun je eenvoudig kiezels voor gebruiken, maar er zijn ook speciale drainagematten verkrijgbaar. Zo’n drainagelaag zorgt voor een goede afwatering naar de dakafvoeren.

Aanleg sedumdak

Daarna plaats je een substraatlaag. Op de substraatlaag strooi je stukjes afgeknipte sedumstekken of sedumscheuten. Na een tijdje heb je een mooi, volgroeid dak.

Je kunt ook kiezen voor sedumpluggen: kleine sedumplantjes met een wortelkluit. Per vierkante meter kun je ongeveer 25 sedumploegen planten om een volgroeid dak te krijgen.

Of je kiest voor sedummatten. Dat zijn sedumplantjes die in kokosmatten zijn gekweekt. Die zijn bij uitstek geschikt om meteen met mat en al te plaatsen.

Aanleg groene daken: Hoveniersbedrijf de Tuin!

Zo zie je maar: bij de aanleg van groene overkappingen komt best veel kijken. De ervaren professionals van De Tuin Hoveniers B.V in Vlaardingen zijn geworteld in het groen en helpen je graag verder!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.