Hoe hoog mag een overkapping zijn?

Hoe hoog mag een overkapping zijn?

Wat zijn de regels voor een overkapping?

Lekker hoor, zo’n overkapping aan je huis. Zomeravonden, vrienden, barbecue, wijn, gezelligheid: zie je het voor je? Voordat je jezelf verliest in dagdromerij, is het handig om dit blog goed te lezen. Ook voor een overkapping gelden namelijk regels. Als je die kent, is het tijd om je droom waar te maken en die overkapping eindelijk neer te (laten) zetten!

Hoe hoog mag een overkapping zijn? Heb je een vergunning nodig om een overkapping te bouwen? Heb je een overkapping vergunning nodig, hoe vraag je er dan één aan? Mag je op de erfgrens bouwen? Hoe zit het met een carport? En wat als je een huurwoning hebt?

Zomaar wat voorbeelden van vragen die je ’s nachts uit je slaap kunnen houden. Hoe fijn is het dan dat De Tuin Hoveniers in Vlaardingen het antwoord weet op al jouw overkappingsvragen? En dat we de antwoorden zomaar weggeven? Waarschuwing vooraf: het is taaie kost, maar je kunt er wel je voordeel mee doen!

Leestip! >> Luxe overkapping laten maken?

Heb je voor een overkapping een vergunning nodig?

Terrasoverkapping, veranda aan huis of carport: in Nederland heb je er meestal geen vergunning voor nodig. Ook al kun je dus meestal zonder vergunning een overkapping bouwen, het is wel slim om je gemeente vooraf even in te lichten. Voordat je aan de slag gaat, nog even een kleine domper: in 2022 zijn de regels in Nederland wel aangescherpt.

Wanneer kun je vergunningsvrij bouwen?

Ooit weleens gehoord van de 2,5 meter zone? Onthoud dit dan goed: staat jouw overkapping binnen 2,5 meter van je achtergevel, dan mag het bouwwerk zonder vergunning maximaal 4 meter hoog zijn. Buiten deze zone heb je je te houden aan een maximale hoogte van 3 meter. Een vrijstaande overkapping staat meestal ergens achter in je tuin en valt dus helemaal buiten die 2,5 meter zone. De maximale hoogte in dit geval is dan ook 3 meter.

Glazen overkapping met schuifpui

Wanneer moet je wél een vergunning aanvragen?

In de volgende situaties heb je met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een vergunning nodig.

Je hebt een vergunning nodig, als:

  • de overkapping groter is dan 30m2;
  • de overkapping meer dan 50 procent van het tuinoppervlak beslaat;
  • de overkapping als carport of hoofdwoning wordt gebruikt;
  • de overkapping zichtbaar is vanaf de openbare weg.

Andere regels

Niet alle gemeenten hanteren precies dezelfde regels. Alle informatie over het vergunningsvrij plaatsen van overkappingen kun je vinden op de website van de rijksoverheid. Maar nogmaals, gemeenten hebben vaak hun eigen regels. Als je dus niet zeker bent van je zaak, vraag het dan even na. Geen zin in? Dan doe je het toch niet … maar dan ook niet huilen als je straks de hele boel weer moet afbreken.

Andere toepassingen

Een overkapping kun je laten plaatsen over je terras of veranda, maar er zijn ook andere toepassingen denkbaar. En tja, daar gelden weer andere regeltjes voor.

Leestip! >> Wat is een groen dak overkapping?

Carport

Gebruik je de terrasoverkapping als carport? Blijf dan nog even bij de les. Een carport wordt weliswaar behandeld als een terrasoverkapping, maar toch heb je er vaak een bouwvergunning voor nodig. Dat komt doordat een carport bijna altijd zichtbaar is vanaf de straat. Vraag altijd even bij je gemeente hoe het in jouw woonplaats zit. Zolang je carport niet hoger is dan drie meter, is een bouwvergunning meestal geen probleem. Hou dus rekening met de maximaal toegestane hoogte in jouw woonplaats.

terrasoverkapping op maat laten maken

Huurwoning

Heb je een huurwoning en wil je heel graag een terrasoverkapping? Dan heb je naast de vergunningsregels ook te maken met regels van de verhuurder of woningbouwvereniging. Let niet alleen op de regels voor een vergunning, maar kijk ook naar de afspraken die de verhuurder heeft vastgesteld. Kom je regels tegen die de bouw van een overkapping tegenhouden? Vraag het dan tóch even na. Regels kunnen soms hoogbejaard zijn en uit een tijd stammen waarin terrasoverkappingen nog niet zo populair waren als nu. Voor hetzelfde geld heeft jouw verhuurder inmiddels een ander standpunt ingenomen en kan die overkapping er toch komen. Kan je meteen niet meer stuk bij  andere buurtbewoners, die ook hun woongenot willen vergroten met een terrasoverkapping …

Wat is de gemiddelde hoogte van een overkapping?

Geen idee. Wel kunnen we je iets vertellen over de maximaal toegestane hoogte van een overkapping. Die is afhankelijk van waar je ‘m plaatst. Bij plaatsing aan huis geldt de eerdergenoemde 2,5 meter zone, gerekend vanaf de achtergevel. Binnen deze zone geldt dat de overkapping maximaal 30 centimeter boven de eerste verdiepingsvloer mag uitkomen. Er geldt in dit geval wel een maximale hoogte van 4 meter. Komt de overkapping buiten deze zone, dan gelden er andere regels. Dan mag de overkapping maximaal 3 meter hoog zijn.

Het formaat van overkappingen

Nationale regelgeving voor het formaat van een overkapping is er niet.

Is je overkapping groter dan 30 m2 of 50 procent van je achtertuin, dan geldt in de meeste gemeentes een meldingsplicht of vergunningsaanvraag.

Staat er dus al een blokhut in je tuin van 13 m2, dan mag je overkapping meestal maximaal 17 m2 groot zijn.

Hoe ver moet je overkapping van de erfafscheiding zijn?

Bij het plaatsen van overkappingen moet je rekening houden met de erfgrens. Let er op dat je de totale vergunningsvrije oppervlakte voor bijbouwen van 40 m2 niet overstijgt. Het beste is om de overkapping niet op de erfgrens te plaatsen. Dan heb je geen last van de buren en hoeft mr. Frank Visser niet langs te komen. In goed overleg en met nadrukkelijke toestemming van de buren kun je natuurlijk wel op de erfgrens bouwen. Staat er al een schutting of wand op de erfgrens, zorg er dan voor dat je voldoende afstand houdt tussen overkapping en schutting. Onderhoud aan de buitenkant van je overkapping is namelijk ook belangrijk.

Leestip! >> Overkapping isoleren?

Is een tuingebouw roerend of onroerend?

Je zal toch maar met zo’n vraag rondlopen … Roerende zaken zijn objecten die je bij een verhuizing makkelijk mee kunt nemen. Ze horen niet standaard bij de verkoop van een woning. Onroerende zaken daarentegen horen altijd bij de verkoop. Het gaat dan om zaken die ‘vast’ zitten aan het huis of de grond, zoals een tuingebouw dus.

Hoe hoog mogen de buren bouwen?

Goed om te weten: je buren (en ook jij niet) mogen geen verdieping plaatsen op een aanbouw. Een vergunningsvrije aanbouw mag nooit meer dan 30 cm boven de hoogte van de eerste bouwlaag komen. Een vergunningsvrije aanbouw mag nooit hoger dan vijf meter en niet dieper dan vier meter zijn.

De Tuin Hoveniers in Vlaardingen

Duizelt het je al van al die bovengenoemde voorwaarden en regeltjes? Maakt niet uit joh: laat De Tuin Hoveniers het lekker uitzoeken🙂  Overkapping op maat laten maken? Wij draaien onze (groene) handen er niet voor om!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.