Overkapping aan huis

Overkapping aan huis

Overkapping aan huis geniale vondst!

Het is paars met oranje, het draait en het schuift. Rara, wat is het? Geen idee, maar het is vast geen overkapping aan huis. En laat dat nou net het onderwerp van dit artikel zijn!

Zo’n overkapping is een geniale vondst om je woning uit te breiden. Bovendien verrijkt het je tuin, want ook met buiig weer kun je toch lekker buiten zitten. Of je nu kiest voor een glazen overkapping, modulaire overkappingen, een maatwerk overkapping, een overkapping van kunststof, aluminium of hout: ze zijn er in alle soorten en maten. En in paars met oranje … voor de liefhebbers 😊

Overkappingen populair

Overkappingen aan huis zijn de laatste jaren niet aan te slepen. Niet zo gek, want behalve bescherming tegen felle zon, moessons, straalstromen en motregen kan een overkapping of veranda ook een briljante uitbreiding van de woning zijn. Zie je jezelf al dansen onder je aluminium overkapping?

Vergroot je huis én je woongenot

Ging je vroeger op huizenjacht als je huidige woning niet meer helemaal lekker voelde, vandaag de dag ligt dat wat ingewikkelder. De oude woning met een mooie winst verkopen is niet zo moeilijk. Maar in de krappe woningmarkt van nu met de hoge prijzen voor vastgoed is het knap lastig om een huis te vinden dat bij jouw wensen past.

Niet zo gek dus dat opknappen en uitbreiden voor veel mensen een prima alternatief voor verhuizen is geworden. En laat een veranda of overkapping aan huis nou de ultieme uitbreiding van je woning zijn: extra leefruimte verzekerd!

Hoe groot mag een overkapping zijn zonder vergunning?

Plaats je de overkapping binnen vier meter aan huis, dan moet je je houden aan een maximale hoogte van de eerste verdieping plus 30 centimeter. Een vrijstaande terrasoverkapping mag zonder vergunning maximaal drie meter hoog zijn. Om vergunningsvrij te mogen bouwen, mag een overkapping in Nederland niet groter zijn dan dertig vierkante meter.

Leestip! Hoe hoog mag een overkapping zijn? 

Van glazen overkapping tot hout: laat het lekker voor je bouwen

De keuze voor een overkapping kan verschillende doelen dienen. Behalve een uitbreiding van je woonkamer kun je er natuurlijk ook een carport van maken of een mediterrane veranda. Je kunt de overkapping natuurlijk zelf samenstellen, of je laat het doen. De Tuin Hoveniers in Vlaardingen heeft op dat gebied veel expertise en kan jouw overkapping voor welk project dan ook tot een succes maken.

Overkapping als carport aan huis

Overkapping met glas

Zeg eens eerlijk: denk jij bij een overkapping aan huis aan vier houten palen met een paar dakplaten erop? Zo’n simpel ding met als enig doel jou droog  buiten te laten zitten? Serieus; onder welke steen heb jij de afgelopen jaren geleefd?

Wake-up call: vandaag de dag kun je je woongenot enorm verbeteren met een eigentijdse overkapping, die een bizar mooi verlengstuk van jouw woning vormt. Zo’n overkapping kan helemaal potdicht gemaakt worden met behulp van glazen wanden. Accessoires als terraswarmers, verlichting en zonwering maken het luxe plaatje helemaal compleet.

Overkapping van hout

Er gaat eigenlijk weinig boven echt hout. Het heeft een natuurlijke charme en een warme uitstraling. Ook fijn: de tijdloze schoonheid van hout past in bijna elke omgeving. Hout is een prima keuze als je een landelijk of fris charisma nastreeft met je overkapping aan huis.

Bang voor het donker? Schei toch uit: er komt voldoende licht door een houten overkapping als je er glazen schuifwanden een lichtstraat aan toevoegt. Staat niet alleen chique, maar zorgt ook voor een natuurlijke lichtinval in je woning.

Aluminium overkappingen

Een aluminium overkapping aan huis barst van de voordelen. Om te beginnen heeft het een luxueuze en strakke uitstraling. Met een aluminium overkapping zijn grote overspanningen mogelijk met behoud van maximale lichtinval en leefruimte. Zo’n overkapping is bovendien een onverslaanbaar lichtgewicht, terwijl het materiaal oersterk is.

Aluminium overkappingen zijn niet alleen goedkoper dan bijvoorbeeld een houten overkapping, ze vergen ook nog eens minder onderhoud én zijn bestand tegen vocht en UV-straling. De meeste aluminium overkappingen zijn gepoedercoat, waardoor de verf geen jaarlijks onderhoud vraagt.

Maatwerk en vrijstaande overkappingen

Op zoek naar dé passende overkapping voor aan jouw huis? Kies dan voor maatwerk en laat een overkapping bouwen die naadloos aansluit bij jouw wensen. Van lazy loungeplek tot mini-sportschool: geen invulling is te gek voor jouw overkapping aan huis. En laat je je afschrikken door de beperkingen van de gevel van jouw woning? Nergens voor nodig. Daar is de vrijstaande overkapping voor uitgevonden!

Montage overkapping aan huis

Het hoeft niet ingewikkeld te zijn om zelf een overkapping te monteren. In bouwmarkten vind je veel bouwpakketten met eenvoudige stap-voor-stap-montagehandleidingen. Met een beetje geluk en wat hulp kan de overkapping al binnen een dag staan. Geen zin in, weinig geduld of geen vrienden? Dan laat je het De Tuin Hoveniers toch voor je opknappen!

Welke dakplaten op je overkapping aan huis?

Heb je eenmaal gekozen voor een overkapping aan huis, dan wacht je een heel belangrijk moment. Een moment waar je niet te licht over moet denken. Zo’n moment waarop je later terugkijkt met een gevoel van euforische blijdschap. Blijdschap over het feit dat je je als krukkige klusser of doorgewinterde doe-het-zelver zó goed hebt laten voorlichten. We hebben het natuurlijk over de keuze voor de dakplaten van je overkapping!

dakplaten overkapping aan huis

Op basis van onderstaande opties kun je het materiaal selecteren dat naadloos aansluit op jouw wensen voor het dak op jouw overkapping aan huis.

Helder polycarbonaat dak

Een dak van helder polycarbonaat is geweldig als je een tuin op het noorden hebt.

 • 16mm dik met X-structuur
 • Gewicht 2,55 kg/m²
 • UV-coating
 • Lichttransmissie 55%
 • Warmtetransmissie 54%
 • 980 mm brede panelen, zelf op maat te maken

Opaal polycarbonaat dak

Ligt jouw tuin op het zuiden, dan kun je het beste kiezen voor opaal polycarbonaat.

 • 16 mm dik met X-structuur
 • Gewicht 2,55 kg/m²
 • UV-coating
 • Lichttransmissie 47%
 • Warmtetransmissie 44%

Dak van helder glas

Extra luxe én licht. Als dat iets voor jou is, kies dan voor een glazen dak met helder glas.

 • 9,14 mm dik 44.3 glas
 • Gelaagd en gehard glas
 • Lichttransmissie 89%
 • Warmtetransmissie 85%
 • 980 of 900 mm brede panelen

Dak van melkglas

Hou jij van extra luxe, maar ben je gesteld op je privacy? Dan is een dak van melkglas de beste keuze.

 • 9,14 mm dik 44.3 glas
 • Gelaagd en gehard
 • Lichttransmissie 63%
 • Warmtetransmissie 52%
 • 980 of 900 mm brede panelen

Hoe diep mag een overkapping aan huis zijn?

Plaats je een overkapping aan huis, dan heb je te maken met verschillende zones. Dit wordt ook wel de 2,5-meter-zone genoemd.

Deze 2,5 meter geldt vanaf je achtergevel en daarbinnen mag de overkapping maximaal vier meter hoog zijn. Maar plaats je de overkapping tegen een uitbouw die lager is, dan mag de overkapping niet hoger zijn dan de aanbouw. Helaas is 2,5 meter meestal niet de ideale diepte voor een overkapping.

Wanneer de overkapping aan huis buiten de 2,5-meter-zone komt, mag ‘ie maximaal drie meter hoog zijn. Mogelijke oplossing: een schuin dak. Zo kun je wel voldoen aan de regels, maar toch een grotere overkapping plaatsen.

Zelf doen of uitbesteden?

Klusliefhebbers kunnen een compleet bouwpakket voor hun eigen overkapping aan huis aanschaffen. In de meeste bouwmarkten vind je een breed assortiment overkappingen, waarbij rekening gehouden is met de Europese bouwnormen. Denk ook aan een veilige constructie door je overkapping met betonpoeren te verstevigen.

De Tuin Hoveniers maakt ‘t

Zijn jouw handjes niet van goud gemaakt, dan ben je misschien de wanhoop nabij als je aan zo’n klus begint. Hoe stel je bijvoorbeeld een overkapping samen? Wat mogen de maximale afmetingen voor de overkapping zijn? Hoeveel verschillende kleuren kun je toepassen, welke accessoires zijn een goed idee, hoe monteer je glazen schuifwanden, met welke materialen kun je hetzelfde effect realiseren met een overkapping als met een veranda?

Er komt kortom nogal wat op je af als je zo’n overkapping aan huis helemaal zelf wilt neerzetten. Wil je zeker weten dat het in één keer goed gaat, laat dan De Tuin Hoveniers uit Vlaardingen de klus voor je klaren.

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.