Tuinhuis met overkapping

Tuinhuis met overkapping

Tuinhuis met overkapping: mooier wordt ‘t niet

Zoek je een veilige plek voor je schoffel en snoeischaar, je kleurige klapstoelen of skottelbraai? Denk dan eens aan -je verzint het niet- een tuinhuis met overkapping!

Al je spullen wind- en waterproof opgeborgen, zodat je ze in het voorjaar weer kunt gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn. Onder het overdekte gedeelte van een houten luxe tuinhuis zet je straks je lazy loungebank neer, gashaardje aan, gezellige lampjes erboven: niks meer aan doen!

Geen mens die niet snapt dat een tuinhuis met overkapping dé manier is om sfeer toe te voegen aan je tuin en extra opbergruimte te fiksen. Omdat de keuze in tuinhuizen best groot is, leek het ons van De Tuin Hoveniers een goed idee om er eens een blog aan te wijden. Weet je in ieder geval wáár je uit kunt kiezen en waar je op moet letten.

Wat ook zo fijn is aan tuinhuizen met overkapping, is dat je er onder bijna alle weersomstandigheden lol van hebt. Beschutting vind je er gewoon altijd.

Als het bijvoorbeeld net te koud is om buiten te zitten of als ineens een plensbui losbarst. Je lange zomeravonden worden eindeloos als je aangenaam onder je luifel zit. En vallen de mussen van het dak, dan zorgt de tuinhuis overkapping voor een prettig koele plek in de schaduw. Met een tuinhuis met overkapping kun je nog langer genieten van de tuin!

Welke maat voor jouw tuinhuis met overkapping?

Tuurlijk wil je dat jouw tuinhuis met overkapping er straks zo bijstaat dat het aan jouw wensen tegemoet komt. Dat het kortom in alle opzichten jouw gewenste tuinhuis is.

Belangrijk is de juiste maat. Welke afmetingen moet het bergingsgedeelte hebben en welke het overkapte gedeelte? Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jouw lekkere loungebank straks voor de helft over de overkapping uitsteekt, of dat de opbergruimte een maatje te klein is voor al jouw spullen. Toch?

Loungebank onder overkapping tuinhuis

Voordat je begint, moet je goed nadenken over:

 • Wat is de maximale afmeting die nog in je tuin past?
 • Wat wil je allemaal in de bergruimte van je tuinhuis hebben?
 • Hoe groot moet het overdekte gedeelte van de overkapping zijn? Bedenk dat een eettafel voor vier personen zo’n 2 bij 3 meter inneemt en een royale loungeset al gauw zo’n 3 bij 4 meter.
 • Controleer of glas, dakbedekking e.d. bij de prijs zijn inbegrepen.
 • Ben je geen fan van beitsen, kies dan voor een overkapping van geïmpregneerd hout: jarenlang plezier verzekerd!
 • Welk materiaal kies je voor je tuinhuis: aluminium, blank vurenhout, geïmpregneerd hout of een kunststof tuinhuis?
 • Van welke kleur en uitstraling word je blij?

Jouw tuinhuis of blokhut met overkapping wordt meestal als bouwpakket geleverd. Wil je er zelf mee stoeien, ga vooral je gang. Besteed je de opbouw van je overkapping liever uit aan professionals, zoals De Tuin Hoveniers? Helemaal prima, doe vooral waar jij je goed bij voelt.

Overkapping tuinhuizen: welk type dak?

Oké, dat tuinhuis met overkapping komt er. Maar heb je al nagedacht over een dak? Er is best wel wat te kiezen namelijk. Er zijn zoveel verschillende tuinhuizen en zoveel verschillende daken. Een plat dak bijvoorbeeld, een zadeldak, puntdak, groen dak overkapping of lessenaarsdak om maar wat te noemen.

Wat jouw wens ook is, er past een dak bij. Om je een beetje op weg te helpen, zetten we hieronder een korte beschrijving van de meest populaire daken op een rij.

Tuinhuis met overkapping en een plat dak

Het zal je niet zijn ontgaan. Onmogelijk dat het je níet is opgevallen. Hoe duidelijk kan het zijn? Inderdaad: de meeste tuinhuizen hebben een plat dak! Niet zo gek, want dit zorgt voor een strakke uitstraling. Platte daken zijn verkrijgbaar in diverse houtsoorten.

Tuinhuis met overkapping en een zadeldak

Gezelligheid kent geen tijd. Over tijd gesproken: een zadeldak bovenop je tuinhuis met overkapping is tijdloos. Daarom past het perfect in veel tuinen.

Dak van overkapping tuinhuis

Heb je een scherp oog voor detail, dan heb je vast al eens gezien dat een zadeldak dezelfde vorm heeft als de meeste woonhuizen. Dan snap je ook waarom het onder de overkapping zo ongelooflijk knus en beschermd voelt. Dat is nog eens zitten met een dikke plus!

Je kunt bij een tuinhuis met zadeldak kiezen of je de veranda aan de voor- of de zijkant wilt hebben. Want de enige die bepaalt welk model bij jou en jouw wensen past, ben je zelf.

Tuinhuis met overkapping en een lessenaarsdak

Een lessenaarsdak bestaat uit één dakvlak en loopt schuin af. Het tuinhuis is hierdoor aan de ene kant hoger dan aan de andere kant. De doorloophoogte van zowel het tuinhuis als de overkapping aan de voorkant wordt dus ook hoger. Nogal wiedes.

Het hele ding doet nogal ruimtelijk aan. Wil je grotere spullen afschermen, dan kun je je hier helemaal uitleven. Ook zo fijn: er blijft werkelijk nooit water op het dak liggen, omdat het vocht naar de laagste zijde stroomt. Meer open deuren zijn er niet in deze praktische blikvanger in jouw tuin.

Tuinhuis met overkapping kopen?

Ja, dat zou je wel willen weten hè? Een makkelijk antwoord op deze prangende vraag bestaat helaas niet. De kosten van tuinhuisjes met overkapping zijn namelijk volledig afhankelijk van jouw wensen, behoeften en voorkeuren.

De afmetingen en het materiaal zijn twee belangrijke aspecten die van invloed zijn op de prijs. Sommige materialen zijn goedkoper dan andere. En grotere afmetingen betekent dat er meer hout nodig is en daar hangt natuurlijk ook een hoger prijskaartje aan.

Bepalend voor de prijs is ook of je zelf je handen laat wapperen of dat je dit een ander laat doen. Kies je voor maatwerk en laat je jouw luxe tuinhuis met overkapping door derden plaatsen, dan ziet de eindprijs er ook weer anders uit. Voordeel is wel, dat je zeker weet dat de constructie staat als een tuinhuis!

Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een houten tuinhuis

Overweeg je zelf de klus te klaren, hou dan rekening met deze veelgemaakte fouten:

 • Het verkeerde tuinhout kiezen
 • Kiezen voor de verkeerde fundering
 • Het tuinhuis niet isoleren
 • Een dak kiezen dat niet bestand is tegen alle weersomstandigheden
 • Het tuinhuis zelf in elkaar zetten terwijl je met twee linkerhanden ter wereld kwam

Bouw op De Tuin Hoveniers

Ben je niet helemaal zeker van jouw bouwskills? Voorkom dan slapstick-scenario’s en laat De Tuin Hoveniers jouw tuinhuis met overkapping neerzetten.

Doen we vaak en graag en we zijn er best goed in, vinden ook onze klanten 😉

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.