Terrasoverkapping

Terrasoverkapping

De wondere wereld van terrasoverkappingen

Waar denk je aan bij de woorden tweewieler, stalen ros en brik? Niet aan terrasoverkappingen waarschijnlijk. Of je nou tweewieler of fiets zegt, je bedoelt er hetzelfde mee. Ook het woord terrasoverkapping heeft meerdere synoniemen. Veranda bijvoorbeeld, ook wel tuinkamer genoemd. En daar gaat dit blog over. Niet over synoniemen, maar gewoon over terrasoverkappingen, in blogs ook wel gespeld als terrasoverkappingen. Je weet wel, zo’n ding dat vaak standaard geleverd wordt met betonpoeren, staanders en voetplaat. Hoe dan ook: met een terrasoverkapping vervaagt de grens tussen binnen en buiten. Je creëert er een lichte ruimte mee aan de woning, waarin je op lange zomeravonden de tijd weg kan borrelen. Of waar je in de ochtendzon bij het krieken van de dag je eerste kop koffie drinkt.

Waarom zou je een terrasoverkapping willen?

Dat is niet zo moeilijk, want een overkapping aan huis of een vrijstaande terrasoverkapping is toch echt een toegevoegde waarde voor je woning. Waar die extra waarde ‘m dan in zit?

Het isoleert zo lekker

Een terrasoverkapping houdt de warmte in huis en de kou buiten. Met een glazen dak en dito schuifwanden maak je een volledig glazen overkapping. Het ding kan zo zelfs warmte opwekken om aangrenzende ruimtes te verwarmen.

Meer leefruimte met een terrasoverkapping

Sluit je de terrasoverkapping eenvoudig aan alle zijdes af, dan krijgt je woning extra vloeroppervlak. We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat dit de waarde van je woning verhoogt.

Jaarrond buiten zitten

Terrasoverkappingen geven je dat ultieme buitengevoel. Ook als het waait of regent. De overkapping houdt je prettig droog. Plaats je glazen schuifwanden, dan ben je ook nog eens beschermd tegen de wind.

Strakke uitstraling met aluminium terrasoverkappingen

Een stoere aluminium terrasoverkapping geeft je woning een stoere en moderne uitstraling. En tijdloos bovendien, want robuust en minimalistisch. Aluminium overkappingen kunnen dus altijd. 

Hoe zit het met de afmetingen van terrasoverkappingen?

Veel overkappingen zijn modulair opgebouwd: mogelijkheden eindeloos dus qua afmetingen. De meeste overkappingen zijn verkrijgbaar vanaf 3,03 meter breed en kun je oneindig aan elkaar koppelen. Tot een breedte van 6,03 meter is de goot uit één stuk gemaakt; vanaf een breedte van 7,03 meter is de goot gekoppeld. Maximale afmetingen zijn er dus niet. De diepte begint meestal bij 2,5 meter en gaat stapsgewijs van een halve tot maximaal 4 meter.

terrasoverkapping tegen de stralende zon

Welke dakplaten komen op je overkapping?

De keuze voor dakplaten is misschien wel de belangrijkste die je moet maken. In de meeste gevallen zijn er vier opties: een polycarbonaat dak (helder of opaal polycarbonaat) of een glazen dak (helder of melkglas).

Helder polycarbonaat dak

Een dak van helder polycarbonaat is geweldig als je een tuin op het noorden hebt.

 • 16mm dik met X-structuur
 • Gewicht 2,55 kg/m²
 • UV-coating
 • Lichttransmissie 55%
 • Warmtetransmissie 54%
 • 980 mm brede panelen, zelf op maat te maken

Opaal polycarbonaat dak

Ligt jouw tuin op het zuiden, dan kun je het beste kiezen voor opaal polycarbonaat.

 • 16 mm dik met X-structuur
 • Gewicht 2,55 kg/m²
 • UV-coating
 • Lichttransmissie 47%
 • Warmtetransmissie 44%

Dak van helder glas

Extra luxe én licht. Als dat iets voor jou is, kies dan voor een glazen dak met helder glas.

 • 9,14 mm dik 44.3 glas
 • Gelaagd en gehard glas
 • Lichttransmissie 89%
 • Warmtetransmissie 85%
 • 980 of 900 mm brede panelen

Dak van melkglas

Hou jij van extra luxe, maar ben je gesteld op je privacy? Dan is een dak van melkglas de beste keuze.

 • 9,14 mm dik 44.3 glas
 • Gelaagd en gehard
 • Lichttransmissie 63%
 • Warmtetransmissie 52%
 • 980 of 900 mm brede panelen

Helder polycarbonaat dak terrasoverkapping

Staanders bij vrijstaande tuinoverkapping

Staanders van 2,5 meter zijn meestal standaard bij overkappingen. Sommige leveranciers hebben ook staanders van 3 meter in het assortiment. Je houdt het niet voor mogelijk, maar daarmee kun je de overkapping tot wel 3,5 meter hoog plaatsen! Zulke extra lange palen zijn heel fijn om een vrijstaande overkapping te maken.

Stevige fundering

De terrasoverkapping moet natuurlijk op een stevige ondergrond staan. Een sterke fundering krijg je door de staanders met betonpoeren in de grond te verankeren. Betonpoeren verstevigen de constructie van je overkapping.

Geïntegreerde verlichting

Weet je wat je kunt plaatsen in de tussenliggers van je terrasoverkapping? Energiezuinige ledverlichting! Bijvoorbeeld een set van zes, acht, tien of twaalf spotjes in de kleuren zilver of zwart. De dimbare afstandsbediening krijg je er meestal gratis bij.

Wat doe je met de zijkant van je overkapping?

Wil je zijkanten van je terras overkapping gedeeltelijk of potdicht maken? Ook hier heb je nog wel wat te kiezen.

Zijspie van polycarbonaat

Het schuine deel van de terrasoverkapping maak je dicht met de polycarbonaat zijspie. Ongelooflijk handig als er aan de zijkant een muur staat of een schutting. Je mag kiezen uit helder of opaal polycarbonaat.

Zijspie van glas en glazen schuifwanden

De glazen zijspie combineer je met glazen schuifwanden. De glazen zijspie sluit het schuine gedeelte af en de glazen schuifdeuren kun je er supersimpel onder monteren.

Zijwanden van hoogwaardig aluminium

Zijkantjes helemaal dicht met panelen of liever wat lichtinval? Dat is de grote vraag en daar mag je zelf het antwoord op geven. Panelen helemaal tot bovenaan, of een mix met een polycarbonaat zijspie: je zegt het maar en wij maken het voor je.

Vergeet de zonwering niet

Zeker bij terras overkappingen met glazen dak kun je niet zonder zonwering. De  nieuwste techniek waarmee zonweringen gemaakt zijn, is geweven aluminium. Dit reflecteert 96 procent van alle UVA-, UVB-, IR- en warmtestraling. Zónder dat het je terrasoverkapping donkerder maakt.

zonwering voor het terras

Vergunning nodig?

Meestal niet, maar er gelden wel een paar voorwaarden. Dat is vooral zo als je de overkapping op een andere plek dan in je achtertuin wilt plaatsen en je met de hoogte rekening moet houden. Check altijd vooraf even hoe het bij jouw gemeente zit.

Zelf doen of uitbesteden?

Er is altijd en voor iedereen wel een passende overkapping. In de meeste bouwmarkten vind je een breed assortiment overkappingen. In een aantal stappen stel je zelf de overkapping samen. Denk wel aan een veilige constructie door je overkapping met betonpoeren te verstevigen.

De Tuin Hoveniers maakt ‘t

Zelf een terrasoverkapping plaatsen? Daar komt nogal wat bij kijken. Wil je zeker weten dat het in één keer goed gaat, laat dan De Tuin Hoveniers uit Vlaardingen de klus voor je klaren. Je weet wel, de professionals met groen-gouden handjes!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.