Tuinonderhoud bij wisselend weer

Tuinonderhoud bij wisselend weer

Hoe moet dat nou bij zon, regen en kou of soms toch een beetje te warm. Tuinonderhoud: weet u hoe u uw tuin dan moet onderhouden?

Wat heerlijk de zon die doorkomt. De planten die steeds meer beginnen te bloeien of hun groene kleur weer laten schitteren. Maar kan het hier op z’n Hollands ook opeens weer flink regenen of in temperatuur schommelen. Mei is een erg wisselende maand. Wat vinden de planten hier nou van en hoe moeten we ze geven wat ze nodig hebben?

Het gazon verzorgen bij wisselend weer

Bij wisselend weer vangt het gazon veel zon en regen op. Dat betekent vaak dat het gazon na een flinke bui niet al het water meer kan opnemen. Door dit overtollige water kan het gras verdrinken en duurt het een lange tijd voor het water weg zal gaan. Dus we zullen het gazon een handje moeten helpen. Op plekken waar het water in het gazon blijft staan, kan er het beste met een mestvork of andere puntig voorwerp in de aarde gestoken worden en vervolgens zachtjes heen en weer bewegen. Hierdoor worden er extra gaten gecreëerd waardoor het water zijn weg kan vinden en dieper in de grond opgeslagen wordt.

Het gazon in goede conditie houden tijdens wisselend weer

Tijdens wisselend weer heeft het gazon erg behoefte aan vitamines. Wanneer er regen voorspeld is, kunt u het beste kunstmest op het gazon strooien. Herhaal dit binnen een maand nog een keer. Door dit regelmatig te herhalen tijdens een regenachtige periode houdt u uw gazon in goede conditie.

Het gazon kortwieken
Afhankelijk van de groei van uw gazon, kunt u uw gazon weer regelmatig maaien. Vanaf de maand mei begint kunt u dat het beste één tot twee keer per week doen. Afhankelijk van de groei van uw gazon, die is afhankelijk van de conditie waar uw gazon zich in verkeerd.

Tijd voor het creëren van een kleurenpalet

De maand mei is ook de tijd voor het aanplanten van allerlei gezellig voorjaarsgoed. In deze maand kunt u weer allerlei zaden van eenjarigen en tweejarigen of vaste planten in de volle grond planten. Denk bij deze bijvoorbeeld aan zaden van papaver, vlijtige liesjes, leeuwenbekjes, duizendschoon en madelieven. Maar dit kunt u natuurlijk ook in een pot doen, schrijf op bijvoorbeeld een wasknijper de naam van het geplante zaad op. Knijp deze vervolgens vast op de pot. Ook s dit erg leuk om te doen met kruidenplantjes. Zo creëert u uw eigen kruidentuintje.

Tip: Let wel op de tijd van de ijsheiligen. Artikel binnenkort te lezen op de site

De zomerrust
Voor vetplantjes breekt nu de rustperiode aan. Het drogere, warmere weer begint weer aan te breken en daar zijn deze plantjes erg blij mee. Geef ze daarom weinig water, dit zorgt ervoor dat de grond droog en los blijft.

In mei leggen alle vogels een ei

Fluitend maken ze ons elke ochtend weer wakker.

De uitspraak is er één om rekening mee te houden. De maand mei is voor vogels de maand om weer het nestje met elkaar in te duiken en op hun eieren te broeden. Dat betekent voor het onderhoud dat er rekening mee gehouden moet worden tijdens het snoeien. Let vooral in dichtbegroeide struiken goed op of hier geen nestjes in zitten. Check di,t voordat u aan de slag gaat. Wanneer er nestjes in zitten kunt u het beste wachten tot de vogels uitgebroeid zijn en bijvoorbeeld in het najaar snoeien.

Groenblijvende hagen zoals buxus, hulst, liguster, coniferen kunnen in de meimaand prima gesnoeid worden. Het snoeien van deze hagen kan nog tot in augustus, maar nu zullen de jonge scheuten zich wel beter ontwikkelen.

Tip: doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag, zo kunnen snoeiwonden beter genezen.

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.