Dak overkapping

Dak overkapping

Welk dak kies jij voor de overkapping?

Als het gaat om dakconstructies en dakbedekking voor overkappingen, valt er nogal wat te kiezen. Wil je bijvoorbeeld een golfplatendak op de carport, een glazen dakbedekking op de veranda of een plat dak van EPDM rubberfolie op de aanbouw aan je woning?

En wil je zelf de overkapping maken of besteed je het uit en laat je het op maat maken door de vakman? Laat ons je meenemen in de wondere wereld van dak-overkappingen.

Wat is het doel van de overkapping?

Voordat we je uitleggen welke soorten dakconstructies, dakbedekking en materialen geschikt zijn voor overkappingen, moet je je eerst afvragen: wat is het doel van de overkapping?

Gaat het om een veranda, dan wil je natuurlijk buiten naar binnen halen en kies je voor een glazen of kunststof dakbedekking. Het dak van een carport daarentegen moet het licht juist buiten houden en dan is een dak van bijvoorbeeld golfplaten aan te raden.

Welke dakconstructie past op jouw overkapping?

Een dakconstructie voor jouw overkapping, veranda, luxe tuinhuis of carport moet passen bij jouw smaak én portemonnee. Ga je voor eenvoudig en voordelig, of mag het wat meer kosten?

Overkapping met plat dak

Niets oogt zo strak en modern als het platte dak. Bijkomend voordeel: je kunt een plat dak zonder vergunningsaanvraag bouwen.

Overkapping met een plat dak

Dit type dak vind je vaak in achtertuinen van woningen waar al een aanbouw aan is gemaakt. Doordat de aanbouw meestal ook een plat dak heeft, ziet het geheel er consistent uit. Met een plat dak richt je daarnaast de aandacht op de rest van het tuingebouw.

Mooi of niet, een plat dak is zonder meer de goedkoopste optie voor een dakconstructie. Het is bouwkundig niet heel ingewikkeld en er zijn relatief weinig arbeidsuren mee gemoeid.

Overkapping met lessenaarsdak

Net zoals een lessenaar uit de tijd van onze (over)grootouders loopt ook het gelijknamige dak schuin af naar één kant. De hoogste kant van een lessenaarsdak wordt altijd tegen de gevel geplaatst bij een overkapping, veranda of tuinhuis aan huis. Niet omdat het zo decoratief staat, maar omdat het regenwater zo niet terugvloeit naar de woning.

Is jouw tuingebouw vrijstaand? Dan kun je zelf kiezen naar welke kant het dak afloopt. Over het algemeen vind je de lage kant aan de zichtkant/voorkant of aan een zijkant van het tuingebouw.

Wil je het dak juist onderdeel laten zijn van de uitstraling van het tuingebouw, dan is een lessenaarsdak een prima keuze. Kijk je vanuit huis of tuin naar het tuingebouw, dan is het dak door de schuine afloop namelijk goed zichtbaar.

Qua kosten zit een lessenaarsdak tussen het platte dak en het zadeldak in. Eén schuine kant is immers makkelijker te maken dan twee schuine zijden.

Overkapping met zadeldak

Een zadeldak herken je aan de twee overliggende, schuine zijdes met een nok in het midden. Op tussenwoningen waarbij één kant van het dak afloopt in de richting van de openbare weg en de andere kant richting de tuin, kom je dit type overkapping regelmatig tegen.

Deze dakconstructie staat ook heel mooi op een tuingebouw. Het heeft een luxere uitstraling dan een plat dak en een lessenaarsdak en is dan ook wat prijziger.

Welke soorten dakbedekking zij er?

Wat geldt voor dakconstructies, gaat ook op voor materialen voor dakbedekking: je hebt de keuze uit meerdere opties. Wel is het zo, dat niet elk materiaal geschikt is voor elk type dak.

EPDM rubberfolie

EPDM rubberfolie is eigenlijk de opvolger van het aloude dakleer en is uitsluitend geschikt voor platte daken op bijvoorbeeld afdakjes, carports en aanbouwen.

Dakleer breng je aan in banen die je met een brander aan elkaar smelt. Nadeel is, dat de stroken op den duur losraken en lekkages kunnen veroorzaken. EPDM is een uit één stuk gesneden dikke rubberfolie met een langere levensduur (bijna vijftig jaar!). Het folie levert geen naden en dus ook geen nare lekkages op.

EPDM is niet alleen waterdicht, maar ook uv-bestendig. Je kunt het materiaal op vrijwel alle soorten ondergrond gebruiken zoals bitumen dakbedekking, beton, zink, lood, aluminium, metselwerk en hout.

Tip: Kijk je vanuit de bovenverdieping van je woning uit op het platte dak? Overweeg dan het rubberfolie af te werken met een laag grind. Ziet er een stuk gezelliger uit!

Keramische dakpannen

Over dakpannen hoeven we je weinig uit te leggen, want wie kent ze niet? Het leuke van keramische dakpannen is, dat ze in heel veel verschillende kleuren, vormen en stijlen verkrijgbaar zijn. Geen dakpan zo gek, of hij past wel bij jouw woning en het uiterlijk van de overkapping, veranda of het tuinhuis.

Keramische dakpannen als dak overkapping

Dakpanplaten

Niet iedereen is bekend met dit materiaal, dus eerst een korte uitleg. Dakpanplaten zijn van aluminium gemaakt. De platen zijn met een stans in een mal met dakpanpatroon gedrukt. Een goedkopere oplossing dan een pannendak!

Maak je geen zorgen dat het er eventueel goedkoop uitziet, want dakpanplaten benaderen de look & feel van moderne en superstrakke dakpannen best goed. Alleen van heel dichtbij kun je zien dat het geen echte dakpannen zijn. Verwacht alleen niet, dat deze platen de uitstraling van oud-Hollandse dakpannen benaderen. Overigens kun je ook kiezen voor dakpanplaten die in een andere vorm zijn gestanst.

Glas

Wat is een veranda of serre zonder glazen dak? Zo’n prachtige relaxplek moet baden in het licht. Een open structuur is onontbeerlijk. Glas laat dat licht prima door. Bovendien is glas geluiddempend. Wel zo handig als je ook buiten wilt zitten tijdens regenbuien. Glas is heel duurzaam en bijzonder sterk. Ook prettig: het wordt minder snel vuil dan bijvoorbeeld kunststof.

Kunststof

Hét degelijke materiaal bij uitstek voor een overkapping: kunststof, ook wel polycarbonaat genoemd.

Kunststof is gemakkelijk te bewerken, omdat het bijzonder buigzaam is. Ander voordeel van dit materiaal is, dat het veel lichter is dan glas. Dat maakt een kunststof overkapping heel geschikt voor een aluminium constructie. Bovendien scheelt de aanschaf flink in de kosten ten opzichte van glas.

Golfplaten

Je kunt ervan vinden wat je ervan vindt, maar golfplatendaken zijn onderdeel van een vertrouwd straatbeeld. Golfplaten zijn vooral geschikt op daken met een kleine oppervlakte. Denk aan een carport, klein schuurtje of bescheiden overkapping. Dit materiaal kun je alleen toepassen als het dak tenminste zeven graden schuin afloopt.

Dakshingles

Dakshingels zijn ook wel bekend als bitumen leien. Na keramische dakpannen zijn dakshingles de populairste dakbedekkingsmaterialen voor bijgebouwen met hellende daken zoals tuinhuizen, prieeltjes en carports. Je kunt dakshingles zelfs gebruiken als dakbedekking voor woning of vakantiehuis.

Deze dak-elementen zijn licht en gemakkelijk hanteerbaar. Ze zijn decoratief en gemakkelijk aan te brengen dan keramische dakpannen. Ook al zijn dakshingles meestal uitgevoerd in bitumen, ze zijn ook verkrijgbaar in hout.

Riet

Wat is er nu Hollandser qua uitstraling dan een rieten kap? Met een rieten kap ziet jouw tuingebouw er exclusief en klassiek uit. Een kwestie van smaak natuurlijk … en van budget.

Een dak bedekken met riet is verreweg de duurste oplossing. Niet alleen voor wat betreft de plaatsing, maar ook met het oog op onderhoud. Om van de benodigde verzekering nog maar te zwijgen. Maar goed, de ware liefhebber laat zich daar niet door weerhouden!

Lichtstraat

Ook op het gebied van (luxe) overkappingen zijn combinaties mogelijk. Bijvoorbeeld als je een dicht dak wilt, dat wel licht doorlaat. In dat geval is een lichtstraat de perfecte tussenvorm.

Dak overkapping met lichtstraat

Een lichtstraat is een systeem van lichtdoorlatende vensters in een framewerk in het dak. Deze gedeeltelijk glazen constructie zie je vrijwel altijd op platte daken van bijvoorbeeld serres of uitbouwen. Door te openen vensters in de lichtstraten aan te brengen, is ook ventilatie mogelijk. Ook kun je er zonwering op aanbrengen of zonwerend glas toepassen.

Toevoegingen aan overkappingen

Voordat je de overkapping gaat of laat realiseren, is het goed om na te denken over details. Hoe zit het met de verlichting bijvoorbeeld? Een buitenveranda of overkapping waar je spullen in wilt opbergen, kan niet zonder praktische (en liefst ook sfeervolle) verlichting.

Zonnepanelen

En wat te denken van zonnepanelen? Heel eenvoudig aan te brengen op het platte dak van jouw overkapping! Het is even een investering, maar uiteindelijk betalen zonnepanelen zichzelf volledig terug. Prachtig toch, zo’n milieuvriendelijke overkapping mét een nuttige functie?

Overkapping bouwen van Douglas hout

Een beetje doe-het-zelver probeert natuurlijk zelf een overkapping te bouwen. Bij voorkeur van duurzaam en stoer Douglas hout. Best een klus, maar hoe mooi is het als je straks onder je zelfgebouwde houten overkapping zit?

Deze stappen volg je om de overkapping van Douglas hout te bouwen

We beperken ons in dit artikel tot een opsomming van de stappen die uiteindelijk leiden tot het gewenste resultaat.

  • Stap 1: meet de fundering uit
  • Stap 2: plaats de staanders
  • Stap 3: plaats de dakbalken
  • Stap 4: plaats de dakdwarsbalken
  • Stap 5: monteer het dakbeschot
  • Stap 6: gebruik panlatten voor een luchtlaag
  • Stap 7: water afvoeren op het dak
  • Stap 8: breng dakbedekking aan
  • Stap 9: monteer de dichte wand
  • Stap 10: monteer de vloer van de overkapping

Tips van de vakman

Ook al kun je het bouwen van de overkapping met een gerust hart aan Hoveniersbedrijf de Tuin in Vlaardingen overlaten, we zijn nooit te beroerd om wat tips te delen.

Trek om te beginnen ruim tijd uit voor het maken van een goede ondervloer met minimaal dertig centimeter zand. Zorg dat je de staanders haaks monteert en dat deze diagonaal even ver uit elkaar staan.

Om scheuren te voorkomen, is het slim om altijd voor te boren.

Zet de betonpoer of paalvoet in snelbeton op het moment dat de staanders uiterst waterpas staan.

Voor een mooie overkapping met deels dichte wanden kunt je het beste eerst de zijwanden en daarna het dak plaatsen.   Zo weet je zeker dat de palen recht staan. Is dat niet het geval, dan passen de potdekselplanken of rabatdelen voor de zijwanden niet goed tussen de zijkanten.

Als je een schuin dak wilt maken met relatief zware, keramische dakpannen, bereken dan of jouw constructie het dak kan houden. Zorg voor extra stevige staanders, liefst van 20×20 cm op kortere afstand van elkaar.

Of toch maar liever uitbesteden?

Het juiste dak op de juiste overkapping van de juiste materialen: het klinkt eenvoudig, maar er komt nogal wat bij kijken.

Zie je het niet zitten om zelf aan de slag te gaan, of heb je er wat hulp bij nodig? De vakmensen van Hoveniersbedrijf de Tuin in Vlaardingen hebben groene vingers en gouden handen. Wij helpen je graag verder!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.