Vloer overkapping

Vloer overkapping

Welke vloer wil jij in je overkapping of veranda?

Heb je net besloten om een veranda of overkapping te laten plaatsen, moet je alweer een volgende knoop doorhakken: welke vloer gaat erin? Er valt nogal wat te kiezen.

Ben jij helemaal weg van een houten vlonder, ga je voor praktisch beton, of heb je liever een vloer van betontegels, natuursteen of keramische tegels?

No stress! Lees deze blog en het kiezen van de juiste vloer is een eitje.

Waar houd je rekening mee bij het maken van een keuze?

Voordat je los gaat op internet om je te oriënteren op vloeren, is het handig eerst antwoord op de volgende vragen te geven:

  • Wat mag het kosten?
  • Hoe en hoe vaak wordt de vloer belopen?
  • Vind je duurzaamheid belangrijk?
  • Wil je het liefst een onderhoudsarme vloer?
  • Welke stijl vloer past goed bij jou én je woning?

Tip: is je veranda of tuinkamer niet (volledig) geïsoleerd? Let er bij de keuze voor een vloer dan op, dat het materiaal goed bestand is tegen wind, regen en zon.

Een houten vloer of houten vlonder in overkapping

Het leuke van houten vloeren of houten vlonders laten aanleggen onder je overkapping? Die fijne, zomerse uitstraling natuurlijk! Het hele jaar rond krijg je flashbacks van die geweldige zomervakanties aan het water.

houten vloer overkapping

Verschillende houtsoorten

Je kunt uit verschillende houtsoorten kiezen zoals hardhout, eiken en geïmpregneerd oftewel verduurzaamd hout. Hout dat geïmpregneerd is, is doordrongen met een andere stof om het hout waterbestendig, schimmelwerend of brandvertragend te maken. Dit hout is onderhoudsvriendelijk, heeft een lange levensduur en is een goedkoper alternatief voor een hardhouten vloer of vlonder.

Composiet planken

In plaats van houten vloeren kun je ook kiezen voor vlonderplanken van composiet. Deze planken zijn samengesteld uit epoxylijm met geperste hout- en kunststofvezels. Het materiaal heeft daardoor de gunstige eigenschappen van kunststof, maar ziet er uit als echt hout.

Wat zijn de voordelen van vloeren van composiet ten opzichte van houten vloeren?

·         Composiet wordt minder glad door groene aanslag en bij regen.

·         Je beschadigt het composiet niet bij reiniging met een hogedrukspuit.

·        Planken van composiet worden meestal blind geschroefd: doordat de planken met tussenliggende clips op een hardhouten geraamte zijn vastgemaakt, zijn de schroeven onzichtbaar.

Tegelvloer als bestrating in je overkapping

Het voordeel van een tegelvloer is, dat je er nauwelijks onderhoud aan hebt. Een vloertegels zijn bovendien heel duurzaam. Zo’n vloer scheelt je dus tijd én geld. Daarnaast zijn tegels verkrijgbaar in alle denkbare soorten, maten en ontwerpen. Van keramische tegels tot betontegels: er is altijd een tegel te vinden die bij jou past.

tegelvloer in overkapping

Tip: gebruik dezelfde soort tegel onder je overkapping als bij het terras. Ook bij een aanbouw of veranda aan de woning kun je vaak dezelfde soort, kleur of afmeting tegels gebruiken als in huis. Zo wordt de aanbouw of veranda een verlengstuk van je woonkamer of keuken.

Patroontegels

Op tegelgebied is er nogal wat te kiezen. Hou je van tegels met een patroon? Overweeg dan een van onderstaande mogelijkheden.

Tegels met een mozaïekpatroon

Mag het lekker knallen? Dan is een tegel met mozaïekbedrukking echt wat voor jou. Zo wordt jouw overkapping iets heel bijzonders.

Tegels met een houtlook

Geen zin in een houten vlonder in je veranda, maar wil je wel het vakantiegevoel dat een echt houten vlonder geeft? Geen probleem. Kies dan gewoon voor een tegel met een houtmotief.

Tegels in tapijtpatroon

Breng het huiskamergevoel je overkapping binnen met tegels in een tapijtpatroon. Boots bijvoorbeeld de sfeer van een tapijt na met het legpatroon van de tegels. Succes verzekerd!

Tegels in verschillende maten en legpatronen

Liefhebber van rechthoekige tegels? Je zorgt voor een speels effect door deze in een halfsteensverband te leggen. Of kies voor een wildverband, waarbij je tegels van verschillende formaten in een bepaald patroon legt.

Tip: Heeft jouw veranda geen overkapping met glazen schuifwanden? Let dan op als het regent, want tegels kunnen glad worden bij nattigheid.

Stenen als ondergrond in overkapping, veranda of tuinhuis

De grote tegel is in trek, al jaren. Begrijpelijk, maar daardoor zie je vaak minder verschil tussen de ene en de andere tuin. Wil je dat jouw tuin er anders uitziet dan die van je familie, vrienden en buren? Overweeg dan eens steentjes als bestrating in je overkapping. Betonsteentjes bijvoorbeeld, of een hardgebakken kleiklinker.

Combinatie van stenen en tegels

Niets leuker -vinden wij althans- dan een steen-tegelcombinatie en steentjes. Wat er zo leuk aan is? De overkapping krijgt er een chique uitstraling door. Bovendien kun je een landelijke en klassieke stijl combineren met een moderne en strakke stijl. Bedenk wel dat het een arbeidsintensieve klus om dit te realiseren en dat er dus een prijskaartje aan hangt. Maar dan kun je wel genieten van een schitterend, ambachtelijk terras in je overkapping.

Prachtig eindresultaat

Een vloer uitkiezen voor de overkapping of veranda: het klinkt eenvoudig, maar er komt nogal wat bij kijken. De vakmensen van Hoveniersbedrijf de Tuin in Vlaardingen zijn geworteld in het groen en leggen de mooiste én best passende vloer in jouw overkapping!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.