Voortuin ontwerp

Voortuin ontwerp

Is jouw voortuin ook achtergesteld?

Zo jammer, maar je bent echt niet de enige die de voortuin voor lief neemt. Praten mensen vol trots over hun tuin, dan gaat het negen van de tien keer over de achtertuin. En dat is te zien. De achtertuin is een waar lustoord, terwijl de voortuin een bak vol ellende is. Een beetje zoals die man op leeftijd met geverfde haren en een te jeugdige outfit. Gevalletje van achter lyceum, van voren museum. Zo is het helaas ook vaak met de voortuin. Tenzij je er geen hebt natuurlijk, maar dat terzijde …

Niet alleen jammer, maar ook best een beetje dom als je voortuin een ondergeschoven kindje is. In het dagelijks leven krijg je maar één kans voor een eerste indruk, dus zorg je ervoor dat mensen nog nét niet in gejubel uitbarsten als ze je voor het eerst ontmoeten. Waarom maak je dan niet net zoveel werk van je voortuin? Want dat is toch het visitekaartje van jouw woning of bedrijf.

Tijd voor actie? Weet dan dat een mooie voortuin begint met … een goed ontwerp!

Voortuin ontwerpen? Maak eerst een wensenlijstje

Wat vind jij belangrijk in een voortuin? Wil je bijvoorbeeld een praktische indeling met parkeergelegenheid voor één of meerdere auto’s? Ga je voor veel privacy en heb je geen behoefte aan glurende buren? Van welke beplanting word jij blij? Wat wil je met verlichting, áls je dat al wilt? Moeten de fietsen er een plek krijgen. Wil je een knus zitje om ’s ochtends of juist ’s avonds in het zonnetje te zitten?

De antwoorden op deze vragen zijn de basis voor een ontwerp, dat wij van De Tuin Hoveniers graag en uitmuntend voor je maken.

Voortuin ideeën: elementen van een ontwerp

De inrichting van een voortuin kenmerkt zich door de integratie van elementen die functionaliteit en uitstraling combineren. Jaha, lees die zin nog maar eens een keer! Een paar voorbeelden ter verduidelijking:

  • de aanleg van mooi tuinpad naar de voordeur;
  • een oprit voor de auto;
  • een weggewerkte plek om fietsen te parkeren;
  • een gezellige plek om lekker te chillen.

Pad naar de voordeur

Wel zo praktisch: een pad om van de straat tot aan de voordeur van je woning te lopen. Dit maak je door een grindpad of stenen pad van tegels of klinkers aan te leggen. Ben je een fan van staptegels? Hartstikke leuk, maar hou wel rekening met de afstand tussen de tegels. Zo kan ook oma zonder springstok van de ene naar de andere tegel hoppen.

mooie voortuin in Nederland

Voortuin ontwerp: oprit of parkeerplek

Heb je een royale voortuin, dan is een eigen oprit heel fijn. Bedenk wel, dat er zeker 2,5 meter breedte nodig is om de autodeuren te openen, anders zit je vol in de struiken. Idee: maak een parkeerplek op de rand van de voortuin, waarbij je auto ook deels op gemeentegrond staat. Wel even checken of dat is toegestaan natuurlijk.

Zorg dat de ondergrond van de oprit goed is opgebouwd en aangetrild met een zware trilplaat. Zo voorkom je verzakkingen. Om verzakkingen te voorkomen, kun je ook gebroken puin als ondergrond gebruiken. Ook belangrijk: goede afwatering, zodat het water goed kan weglopen. En wat leg je dan op die stevige en goed gedraineerde ondergrond? Dikke tegels of grind!

Plek voor de fietsen

Heb je geen achterom, plaats dan een fietsenrek of overkapping voor de tweewielers. Overweeg eens een groen dak als overkapping, zeker als je zo hout en groen kan combineren. Je bedenkt het niet, maar zo kan een fietsenstalling dé eyecatcher in je voortuin zijn!

Extra zonneterras

Heb jij de hele dag zon in je achtertuin? Serieus, van ’s ochtends tot ’s avonds? Echt niet. Daarom is het een strak plan om ook in je voortuin een zitje te maken. Dan kan je pas echt de hele dag van de zon genieten.

Erfgrens

Net als in de achtertuin, wil je ook in de hele voortuin een beetje privacy. Bedenk dan iets leuks om de erfgrens met de buren af te bakenen. Met een haag bijvoorbeeld, een schutting of plantenbak met hogere beplanting. Tip: voor lagere strakke hagen is buxus of Japanse hulst een prima keuze.

Welke beplanting?

Een groene voortuin ziet er toch een stuk beter uit dan een betegeld plaatsje. Een dicht bestrate voortuin is ook nog eens een drama voor de waterafvoer. Maar welke beplanting past goed in jouw voortuin? Dat hangt van meerdere factoren af. De ligging bijvoorbeeld, hoeveel tijd je bereid bent te steken in het onderhoud en jouw persoonlijke smaak. Met een beplantingsplan van De Tuin Hoveniers weet je zeker dat alles klopt.

Strakke lijnen: de moderne voortuin

Een moderne voortuin kenmerkt zich door strakke lijnen en onderhoudsvriendelijke materialen. Hier vind je vaak rechthoekige vlakken voor de verschillende elementen. Dat kan bijvoorbeeld een rechthoekige border met een recht grindpad ernaast zijn. Symmetrie is ook iets wat in een moderne voortuin hoort, net als neutrale kleuren voor de bestrating en gekleurde accenten van de beplanting.

Ook een kleine voortuin kun je onweerstaanbaar maken

Welke tuinstijl je ook leuk vindt, het formaat van de voortuin speelt geen rol. Ook een ontwerp voor een kleine voortuin kun je in welke stijl dan ook vormgeven. Wel moet je rekening houden met de hoeveelheid schaduw en of je tuin vaak vol in de wind staat. Dat is weer belangrijk voor de planten die hierbij passen.

Rijtjeshuis of vrijstaande villa?

In de categorie open deur: dat maakt natuurlijk nogal wat uit voor het voortuinontwerp. Heb je een rijtjeshuis, dan moet je rekening houden met de buren en de erfafscheiding. De voortuin van een twee-onder-een-kapwoning of vrijstaand huis staat vaak in verbinding met de achtertuin en de zijtuin. Heel mooi om daar dezelfde stijl aan te houden.

Sfeervolle voortuin met beplanting

Onderhoudsvriendelijke voortuin

We zijn niet allemaal met groene vingers ter wereld gekomen en we hebben niet allemaal een zee van tijd om uren in de tuin te werken. Daar zijn onderhoudsvriendelijke materialen en planten voor uitgevonden. Tegels met een keramische coating bijvoorbeeld en bodembedekkers die onkruid geen kans geven.

Zelf je voortuin ontwerpen of het laten doen?

Tuurlijk kun je ervoor kiezen om zelf je voortuin te ontwerpen. Maar er komt nogal wat bij kijken, zoals je net hebt gelezen. Ook heb je dan geen ‘De Tuin Hoveniers-original’ en dat is pas echt jammer. Wij ontwerpen, leggen aan en onderhouden alles wat met groen te maken heeft. Ook jouw voortuin!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.