Tuin laten bestraten

Tuin laten bestraten

Van natuursteen tot grindplaten

Wanneer laat jij je tuin bestraten?

Denk je met weemoed terug aan de tijd waarin je oude bestrating er nog loeistrak bij lag? Toen je zonder gevaar voor eigen leven over het bestrate oppervlak kon lopen? De tijd kortom waarin de tegels netjes lagen waar ze hoorden te liggen?

Dan is het toch echt tijd voor herbestrating of vervanging van de oude tegels.

Afgraven, egaliseren, ophogen, nieuwe tegels. oude hergebruiken of de tuin bestraten met grind, welke soort stenen … tuurlijk, je kunt het ongetwijfeld allemaal zelf. Maar heb je er ook echt zin in, tijd voor en verstand van? Of ben jij er zo één die de rechter handschoenen links laat liggen?

Doe dan niet zo moeilijk en besteed zo’n zware klus lekker uit aan een hovenier of stratenmaker.

Bestrating aanleggen? Denk hier eerst over na!

Voordat de klinkers en waaltjes je om de oren vliegen, is het handig om je af te vragen waar je de bestrating eigenlijk voor wilt gaan gebruiken.

Wil je een oprit bestraten, of wordt het te bestraten oppervlak een mooi terras in je achtertuin?

Bedenk ook van tevoren welke uitstraling en soort bestrating je wilt. Ga je voor romantische slingerpaadjes met speels effect, of sla je meer aan op strak en no-nonsens? Jouw voorkeur bepaalt grotendeels welke soort tegels en welk patroon daar goed bij passen.

Welk budget heb je te besteden? Tuinbestrating kent verschillende kostenposten en de  hoogte daarvan hangt af van verschillende factoren. De uiteindelijke prijs is helemaal afhankelijk van jouw wensen en materiaalkeuze.

slingerend bestraat tuinpad

Kosten bestrating

We kunnen je in dit blog niet even snel een prijsindicatie geven, maar leggen je wel uit met welke kostenposten je rekening moet houden bij het laten bestraten van je tuin.

Kostenpost 1: Om te beginnen de arbeidskosten van de hovenier of stratenmaker.

Kostenpost 2: Welke soort tegel kies je? Er zijn verschillende soorten tegels, die allemaal een eigen prijskaartje hebben.

Kostenpost 3: Ook het legpatroon is van invloed op de prijs. Zo is een hovenier of professionele stratenmaker langer bezig met een ingewikkeld patroon zoals een visgraatverband dan met een eenvoudig halfsteensverband. Bij dit laatste laten stratenmakers bij elke rij die ze leggen de tegel een halve steen verspringen. Omdat dit legpatroon de minste tijd kost, is dit het goedkoopst.

Kostenpost 4: Eerst de tuin ophogen, dan de tegels plaatsen. Lijkt logisch, maar we vermelden het toch maar even.

Kostenpost 5: Je kunt de bestrating speciaal laten afwerken.

Zelf bestraten? Doe het in stapjes

Durf je het echt aan om zelf een groot oppervlak zoals een tuin te bestraten? Draait een (hobbymatige) stratenmaker zoals jij zijn hand daar niet voor om? Dan geven we zelfs voor toppers zoals jij toch maar even een stappenplan voor bestraten mee.

Bestraten van de tuin begint met … een schets

Ga je zelf de tuin bestraten, dan is een tuinschets onmisbaar. Alleen zo weet je precies op welke plaatsen de nieuwe tuintegels moeten komen en welk legverband je moet aanhouden.

Waar begin je mee?

Of waar begin je aan? ’t Is maar net hoe je het bekijkt…

Start met het uitgraven van je tuin. Daarna breng je een zandbed aan. Zand ja, want aarde is geen geschikte ondergrond voor bestrating.

Wil je het deel dat betegeld wordt ook ophogen, dan kun je nú met zand gaan strooien.

Egaliseren

Tril het zand aan met een trilplaat net zolang tot het geheel een mooi, egaal oppervlak wordt. Let erop dat het oppervlak een centimeter van het huis afloopt, zodat het regenwater goed weg kan.

egaliseren van tuin voor het bestraten

Bestraten

Als de ondergrond tot in de puntjes is voorbereid, kun je de bestrating plaatsen in het patroon van jouw dromen.

Een gelijke afstand tussen de tegels zorgt voor een strak effect. Je slaat de tegels op hun plaats met een rubberen hamer.

Voegzand

Liggen de tegels op hun plek, dan strooi je er zand overheen. Sla je ook nog eens twee vliegen in één klap (let op: niet met de rubberen hamer!), want je vult zowel de ruimte tussen de tegels op én de bestrating blijft er beter door op z’n plek.

Of toch maar de tuin laten bestraten?

Het lijkt misschien eenvoudig, maar bestraten is een specialistische klus. Zwaar werk dat nu eenmaal niet voor iedereen is weggelegd.

Dat er nog heel wat bij komt kijken, heb je in dit blog kunnen lezen. De tegels moeten goed recht liggen, om maar wat te noemen. En je mag hopen dat er rekening is gehouden met de afvoer van regenwater. En dan hebben we het nog niet eens over de specifieke apparatuur die je toch echt nodig hebt, zoals een trilplaat om het zand goed te egaliseren.

Geen geboren stratenmaker? Laat het over aan de professionals van De Tuin Hoveniers. Zijn ze ook weer van de straat 😉

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.