Tuinontwerp laten maken

Tuinontwerp laten maken

Tuinontwerp laten maken?

Zo werkt dat!

De tuin van je dromen heb je niet zomaar. Je weet wel, zo’n nieuwe droomtuin die tot op de millimeter harmonie uitstraalt. Krijg je zelf echt niet voor elkaar, tenzij je tuinontwerper bent. Een tuin ontwerpen vereist inzicht in alles wat bij tuinen komt kijken. Lees maar!

Van postzegel tot landgoed

Of een professioneel tuinontwerp voor elke soort tuin nodig is? Zeker weten! Van kleine tuin met de omvang van een postzegel tot een grote tuin formaatje landgoed: een sterk tuinontwerp is altijd een goed idee.

Wat is eigenlijk een tuinontwerp?

Je kunt er heel ingewikkeld over doen, maar een tuinontwerp is niets meer dan een tekening op schaal met plannen voor een nieuwe tuin. Het tuinontwerp zit vol handvatten voor het aanleggen van een tuin.

Doordat een tuinontwerp je dwingt om je ideeën goed uit werken, ontstaat een vastomlijnd plan. Wat dan weer de basis is voor de vervolgstap: het aanleggen van de tuin.

tuinontwerp maken door tuinarchitect

Waarom een tuinontwerp laten maken?

Een hoofd vol ideeën, maar hoe zet je ze om in een strak plan? Geen sinecure … Doordat je in een tuinontwerp alle plannen op papier zet, voorkom je dat je tijdens of na de realisatie in het gras bijt van teleurstelling.

Toch maar een tuinontwerper

Weet je precies wat je wel én niet wilt, maar heb je geen idee hoe je dat op papier krijgt? Ieder z’n vak. Een tuinontwerper zet al zijn kennis en expertise in om jouw plan naar het allerhoogste niveau te tillen. Hij weet exact hoe hij jouw wensen kan vertalen in een nieuwe tuin die aan alle eisen voldoet en past binnen het budget. Hij houdt rekening met alle relevante zaken die bij een tuinontwerp belangrijk zijn.

Voordelen van een professioneel tuinontwerp

Het maken van een tuinontwerp is een relatief kleine investering, als je je bedenkt dat je er jarenlang plezier aan gaat beleven. Een goed tuinontwerp geeft zekerheid.

 • Hoveniers houden zicht op praktische zaken en bundelen jouw wensen tegelijkertijd tot één geheel in een helder advies. Resultaat: een leefbare tuin.
 • Hoveniers maken een tuinontwerp op schaal, waarin alle afmetingen nauwkeurig zijn meegenomen.
 • Hoveniers houden bij het maken van een tuinontwerp rekening met de materiaalkosten en arbeidsuren. Zo weet je van tevoren precies welk prijskaartje aan die droomtuin hangt en kom je achteraf niet voor nare verrassingen te staan.

De onderdelen van een tuinontwerp

Elk hoveniersbedrijf heeft zijn eigen werkwijze, maar een béétje tuinontwerp bevat de volgende onderdelen:

 • Een persoonlijke kennismaking om alle wensen in kaart te brengen.
 • Een plattegrond in kleur.
 • Technische tekeningen (maten- en peilenplan).
 • 3D tuinontwerp (of alleen een 2D tekening)
 • Uitgewerkte profielen en/of details.
 • Elementen zoals schuttingen, hagen, bomen, fonteinen.
 • Aanleggen van een vlonder, terras, pergola en bestrating.

Hoe verder? De vervolgstappen

Heb je eenmaal de hovenier of tuinarchitect van je voorkeur gevonden die het tuinontwerp gaat maken, dan kun je de volgende vervolgstappen verwachten.

Kennismaken en wensenlijst

De eerste stap bestaat uit een bezoek aan onze showroom. Je legt je wensen voor en geeft aan welk budget je beschikbaar hebt. Samen lopen jullie door de nog aan te leggen tuin, waarbij je ongegeneerd al jouw wensen mag spuien.

Handig als je vooraf alvast een wensenlijstje maakt. Hoe beter je jouw eigen wensen in kaart brengt, des te groter de kans dat de hovenier snel met een tuinontwerp komt waar je steil van achterover slaat. In positieve zin natuurlijk!

Tuinprofessional

Tips

Doe je voordeel met onderstaande tips om je op het eerste gesprek met de groenspecialist voor te bereiden:

 • Welke praktische zaken moeten een plek in de tuin krijgen?
 • Hoe wil je dat het terras eruit komt te zien?
 • Welke sfeer moet de tuin uitademen?
 • Hoeveel tijd wil je maximaal besteden aan het tuinonderhoud?
 • Welke bloemen/planten/bomen mogen niet ontbreken in jouw tuin?
 • En welke kleuren zie je straks het liefst terug?
 • Welk budget wil je besteden voor het laten aanleggen van de tuin?

Moodboard

Weet je welke sfeer je zoekt, maar heb je er een beetje moeite mee om dat over te brengen op de hovenier? Maak dan een moodboard, een leuk creabea-klusje voor een saaie avond!

Pak er een schaar en lijmstift bij en ga los op het betere knip- en plakwerk. Zoek plaatjes in magazines van tuinen die je supertof vindt, check de woonblogs, verlies jezelf op Pinterest en húp met die schaar en lijm. Ga net zolang door met je creatieve ideeën tot je voelt dat je een goede basis hebt. Een tuinontwerp maken is dus een eitje met behulp van een moodboard.

Het daadwerkelijke tuinontwerp

De tuinarchitect of hovenier puzzelt net zolang met jouw wensen, totdat alles in het tuinontwerp op z’n plek valt. Hij kijkt naar de indeling van de tuin, naar de stijl en welke materialen daarbij horen. En de hovenier houdt bij het maken van een tuinontwerp natuurlijk ook rekening met de kosten.

Voortuin ontwerpen

In Nederland is de voortuin vaak een stuk kleiner dan de achtertuin. Daarom besteden veel mensen er weinig tijd en aandacht aan. Toch jammer, want de voortuin is het eerste wat bezoekers van jouw huis zien.

Stralend middelpunt

Met een tuinontwerp voor de voortuin zorg je voor een stralend middelpunt in jouw straat. Wil je bijvoorbeeld wel of geen inkijk, ga je voor een bestraat pad naar de voordeur met schitterende tegels of ben je een liefhebber van gemetselde zuilen met verlichting? Het kan allemaal … in jouw voortuin!

tuinontwerp voortuin laten maken

Tuinontwerp bespreken

Yes: het tuinontwerp is klaar! Tijd om het met jou uitgebreid te bespreken. Als dit inderdaad een weergave van jouw droomtuin is, dan vertelt de specialist je wat het precies gaat kosten.

Heb je nog wat mitsen en maren bij het ontwerp? Vertel het gewoon, want de hovenier neemt het ontwerp gerust nog een keer onder handen om er een perfect plaatje van te maken.

Aanvullingen op het tuinontwerp

Tuinontwerpers kunnen bij hun ontwerp twee extra opties bieden: een beplantingsplan en een verlichtingsplan. Wat moet je je hierbij voorstellen?

Beplantingsplan

In een beplantingsplan wordt extra aandacht gegeven aan -je houdt het niet voor mogelijk- de beplanting in de tuin.

In dit plan bepaalt de ontwerper hoeveel planten van een bepaalde soort, kruising of variëteit op welke plek in de tuin komen te staan. Als de plek van de borders is vastgesteld, dan kunnen deze dus gevuld worden.

In het beplantingsplan houdt de ontwerper onder andere rekening met de lichtbehoefte van de plant, het vochtgehalte, de zuurgraad van de bodem en de groeiwijze en hoogte van de plant.

Verlichtingsplan

Hoezo een verlichtingsplan, vraag je je misschien af. Tuinverlichting geeft je tuin absoluut iets extra’s, dus de moeite van het overwegen waard. Wil je op elk moment van de dag kunnen genieten van je tuin? Wil je dat in het donker bepaalde elementen in je tuin eruit springen? Toch goed om daar van tevoren over na te denken.

Een verlichtingsplan kan dus een waardevolle aanvulling op het tuinontwerp zijn. Samen met jou stelt de ontwerper vast welke elementen verlicht mogen worden. Vervolgens werkt hij het technische verhaal uit. Denk aan de gewenste sterkte en kleur van het licht, om maar wat te noemen.

verlichtingsplan tuin

Een 3D tuinontwerp laten maken

Zoals overal staat ook de technologie voor de tuin niet stil. Zo maakt speciale software het mogelijk om een 3D tuinontwerp te maken. En dat biedt ongekende mogelijkheden!

Een 3D tuinontwerp zorgt voor een levensecht beeld van het plan en laat je in één klap zien hoe de tuin er uiteindelijk echt uit gaat zien.

Ingewikkelde software

Tenzij je ict’er bent, is het lastig om zelf een 3D tuinontwerp te maken. De software is namelijk best ingewikkeld. Een tuinontwerper van nú kan goed overweg met software voor 3D-ontwerpen en kan zo een prachtig visueel ontwerp maken voor de tuin.

Laat je een 3D tuinontwerp maken, dan kun je vooraf haarfijn inschatten of het eindresultaat echt is zoals jij het in je hoofd hebt.

Wat kost een tuinontwerp?

Dat een nieuwe tuin kosten met zich meebrengt, dat zal je niet verbazen.

Een kant en klare prijsopgave is op deze plaats onmogelijk te geven. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van meerdere variabelen, die van invloed zijn op de kosten. Zo is de prijs van een tuinontwerp afhankelijk van onder andere:

 • De grootte van je tuin: hoeveel vierkante meters passen erin?
 • De opties die je kiest, zoals het beplantingsplan en het verlichtingsplan.
 • Of je een 3D tuinontwerp wilt.
 • Of je advies op locatie wilt.
 • En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

 

De uiteindelijke begroting neemt de hovenier gedetailleerd met je door. Na overeenstemming, kun je de professional officieel opdracht geven om jouw droomtuin te realiseren.

Het hoveniersbedrijf plant het werk in en bestelt de benodigde materialen en beplanting op tijd. Ook de startdatum van de aanleg wordt met je afgestemd en tijdens de aanleg houdt de hovenier je steeds op de hoogte van de voortgang.

En na oplevering van de tuin? Dan is het genieten geblazen!

Tuinontwerp laten maken? Hoveniersbedrijf de Tuin!

Zo zie je maar: het ontwerpen van tuinen is vakwerk. De ervaren professionals van Hoveniersbedrijf de Tuin in Vlaardingen zijn geworteld in het groen en helpen je graag verder!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.