Overkapping isoleren

Overkapping isoleren

Terrasoverkapping isoleren: doen of laten?

Helemaal top natuurlijk, zo’n terrasoverkapping. Of ‘ie er nu al staat in jouw tuin of dat je overweegt er één te (laten) plaatsen, één ding moet je niet over het hoofd zien: de isolatie van het gevaarte. Tenzij schimmels en condensvorming jou mateloos fascineren, is isoleren van jouw terrasoverkapping een absolute must.

Verdiep je dus maar alvast in pir platen, dampdoorlatende folie, dubbelwandig polycarbonaat (zelfs drie dubbelwandig polycarbonaat) en meer hogere isolatiekunde, want voorkomen is beter dan genezen.

Waarom zou je isoleren?

We lieten het C-woord in de inleiding al even vallen: condens. Met een goede isolatie van je overkapping ga je condensvorming te lijf. Maar dat is het niet het enige. Schimmel en roestvorming hou je met goed isoleren buiten de deur van de overkapping. Het wordt er dus een stuk aangenamer op onder die op maat gemaakte overkapping van je: in de winter is het er behaaglijk en in de zomer lekker koel.

Overkapping isoleren: de mogelijkheden

Hoe kun je het dak het beste isoleren, hoe zit het met de wanden en wat doe je met de vloer?

Isolatie van het dak

Met dakisolatie help je schimmels naar de andere wereld en voorkom je condensvorming tegen de onderkant van het dak. Zowel voor een open als een dichte constructie is isolatie een goed idee.

Isoleer het dak met isolatieplaten. Daarmee krijg je die fijne beschermende en isolerende tussenlaag tussen de dakbedekking en de onderkant van het dak. Monteer dakbeschotplanken of dubbellipprofielen op de draagbalken en plaats daarna dampdoorlatende folie. De isolatieplaten met drukverdeelplaten gaan hier bovenop en tot slot plaats je de EPDM-folie met lijm erop.

Overkapping isoleren

De wanden isoleren

Met glas- of steenwol isoleer je de wanden van de overkapping. Schimmels in je tuinkussens of parasol zijn daarmee vage herinneringen uit een ver verleden. Eerst plaats je het regelwerk, dan het isolatiemateriaal ertussen en je werkt het af met plaatmateriaal.

Isoleren van de vloer

Een beetje binnenruimte in de tuin kan niet zonder vloerisolatie. Weg met die optrekkende kou van de vloer, welkom aangename temperatuur. Gebruik isolatieplaten of folie. Heb je een houten vloer, dan monteer je de platen tussen de tussenbalken. Bij een vloer van beton of steen bevestig je de isolatie met pinnen of je plakt het vast.

PIR platen

Stort je je op de isolatie van dak en vloer, dan is pir een goede keuze. Voor degenen die niet weten wat pir is: dit is een schuimvormig isolatiemateriaal. Voor wandisolatie kun je ook prima steenwol gebruiken, wat ze in de bouw in buitenmuren ook vaak toepassen.

Verwarmen

Wil je er ook in de winter warmpjes bij zitten onder je het dak van je overkapping, dan heb je een heater of kachel nodig. Denk bijvoorbeeld aan een heater op gas of elektriciteit. Of hang ook een radiator op die is aangesloten op de centrale verwarming. Je kunt natuurlijk ook met vloerverwarming werken.

Ventileren

Een afgesloten overkapping moet je altijd ventileren. Dat zorgt voor trek in de ruimte. In afgesloten ruimtes krijg je sowieso met condens te maken, waardoor schimmel ontstaat. Door de ruimte lekker te luchten, trekt het vocht weg. Samen met de verwarming van je overkapping maakt dat korte metten met schimmels en vocht.

Een beetje licht door het dak?

Een beetje donker onder je overkapping? Denk dan eens aan hittewerende polycarbonaatplaten. Dit zijn platen van stevig materiaal, die goed bestand zijn tegen hoge temperaturen. Het leuke is, dat je door de platen heen kunt kijken zonder dat de felle zon je in de weg zit.

hittewerende polycarbonaatplaten

Kun je een terrasoverkapping van glas isoleren?

Dat is zeker niet onmogelijk, maar het ligt aan de glassoort van je terrasoverkapping. Het geijkte dubbelglas isoleert in dat geval voor geen meter. Kies in dat geval voor hoogrendementsglas of vierseizoensbeglazing. Zulke beglazing bestaat uit dubbel-gelaagd glas en heeft een waanzinnige isolatiewerking.

Terrasoverkapping van polycarbonaat isoleren?

Net als glas heeft polycarbonaat een lage isolerende waarde. Meerwandige polycarbonaatplaten helpen je verder. En -ga hier maar even voor zitten- er bestaat zelfs drie dubbelwandig polycarbonaat! Er kleeft ook een nadeel aan het gebruik van meerwandige platen: ook al laat het de zon goed door, je hebt geen uitzicht meer.

Zelf de overkapping isoleren of laten doen?

Een luxe terrasoverkapping van hout isoleren, is voor de echte jippiejaheemannen en -vrouwen onder ons nog wel te doen. Dat is een ander verhaal als je een terrasoverkapping van glas wilt isoleren. Dit kun je echt beter uitbesteden. Dat is sowieso een goed idee, want dan weet je zeker dat alles op een professionele en correcte manier gebeurt. Bovendien krijg je bij de vakman garantie en kun je bij gebreken altijd bij hem terugkomen.

De Tuin Hoveniers

Er komt dus best nog wel wat kijken bij een terrasoverkapping isoleren. De professionals van De Tuin Hoveniers in Vlaardingen weten precies wat ze doen, tussen én boven het groen!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.