Wat dacht je van … een buitenkeuken overkapping!
Er zijn van die vragen waar een mens ’s nachts wakker van kan liggen. Wat kamperen nou zo leuk maakt, bijvoorbeeld. Dat heeft te maken met buiten leven en vooral met buiten eten. En als het regent, knaag je onder je luifel gewoon gezellig door. Dat vakantiegevoel kan je ook thuis ervaren. Hoe? Met een buitenkeuken! Neem dan ook dat luifelgevoel mee en plaats een overkapping over je buitenkeuken.
Gezelligheid
Een beetje Bourgondiër weet dat gezelligheid gepaard gaat met lekkere drankjes en hapjes. Ook buiten, op zwoele zomeravonden in je tuin. Er is alleen wel iets wat de feeststemming flink kan verzieken. Ook weer zo’n ding dat je ’s nachts uit de je slaap houdt. Namelijk het idee dat je de keuken in huis moet gebruiken om búiten het eten te verzorgen. Al dat heen en weer gesjouw, al die extra voetstappen, het risico dat de schaal dampende dorades tussen de dahlia’s belandt: is er iets ergers denkbaar?
Met een buitenkeuken overkapping hoef je daar niet bang voor te zijn, zéker met een overkapping met mooi dak erboven.
Wat is dat eigenlijk, een buitenkeuken?
Zoals het woord al zegt: het is een keuken die buiten staat. Voor buitenkeukens is geen standaardmodel. Buitenkeukens kunnen van alle gemakken voorzien zijn, net zoals de keuken in je huis. Compleet met spoelbak, waterkraan, een aanrechtblad, kastjes, lades, koelkast en (gas)fornuis.
Dat is meteen ook het verschil met een luxueuze bbq zoals een big green egg op je terras. Hoe volmaakt het ding ook is, je moet nog steeds alle benodigdheden voor de bbq uit huis naar de tuin slepen.
Waarom dan ook nog een overkapping?
Ook al duren onze zomers steeds langer en zijn ze steeds warmer, Nederland is toch echt nog geen mediterraan land. Je kunt hier in de lente en de zomer prima buiten eten, maar het kan ook zomaar met bakken uit de lucht komen. Daarom is een buitenkeuken overkapping een goede investering.
Met een overkapping houd je de buitenkeuken, het eten en je vrienden droog. Tussen de vette regendruppels en donderslagen door kook en bak jij lekker verder voor je gezelschap.
Voor- en nadelen buitenkeuken overkapping
Voel jij wel wat voor een buitenkeuken met overkapping? Zoals met alles in het leven, kleven hier zowel voor- als nadelen aan. Ook al wegen de nadelen niet echt op tegen de voordelen.
Als je nog twijfelt, dan is het goed om de voors en tegens eerst tegen elkaar af te wegen. Dan weet je zeker dat je een weloverwogen beslissing kunt maken.
Voordelen buitenkeuken overkapping
- Bij zonnig en warm weer is een buitenkeuken geweldig om in de buitenlucht en met beschermende overkapping te koken.
- Valt er een regenbuitje, dan hoef je niet al je kookgerei en voedsel als een dolle naar binnen te brengen. Motregen of stortbui: vrienden en familie genieten met jou van onvergetelijke buitenmomentjes.
- Behalve om er een buitenkeuken onder te plaatsen, kun je de overkapping ook gebruiken om er een overdekt terras van te maken. Dát is gezellig smullen!
- De waarde van je woning zal flink stijgen met een buitenkeuken met overkapping. Het is dus altijd een goede investering, die het serieus overdenken meer dan waard is.
Nadelen overkapping buitenkeuken
- Het is niet eenvoudig om zelf een veilige overkapping voor de buitenkeuken te maken. Denk alleen al aan een goede afvoer voor de rook tijdens het koken. Tenzij je zelf een handyman bent, is het aan te raden deze klus over te laten aan een professional.
- Misschien een open deur, maar je zal sommige dingen dubbel moeten aanschaffen. Anders moet je alsnog steeds van binnen naar buiten lopen. Vergeet ook de koelkast niet.
Wat zet je in de buitenkeuken?
De meeste buitenkeukens hebben een werkblad op aanrechthoogte waar de barbecue in is geïntegreerd. Het fijne van een werkblad is, dat je ook het voorbereidende culinaire werk buiten kunt doen.
Het aanrechtblad moet vooral sterk, glad en makkelijk schoon te maken zijn. Een betonnen werkblad wordt vaak gekozen. Andere populaire materialen voor het aanrechtblad zijn marmer, graniet en RVS.
Denk ook aan een watertappunt en spoelbak, kastjes en wandplanken voor servies en keukengerei. Ook elektriciteit is onmisbaar. Wat moet je anders met je keukenmachine, koelkast en tosti-ijzer?
Green egg, big green egg, kamado: welke barbecue in de buitenkeuken?
Je kent het vast wel, dat legendarische groene ei, waar in veel tuinen ’s zomers de houtskooltjes branden. Zo’n eivormige barbecue, waarin je vlees lekker mals kunt bereiden, heet een kamado.
Behalve vlees kun je er ook groenten in bereiden en pizza’s en brood in bakken. Groot voordeel van een kamado is, dat het voedsel niet kan aanbranden. Het heeft een uniek warmtecirculatiesysteem, dat de smaak, kleur en geur van de maaltijd optimaal vasthoudt.
De buitenwand is dik en hittebestendig, wat zo’n barbecue veilig maakt voor kinderen.
Merken als Big Green Egg zijn behoorlijk prijzig. Er zijn soortgelijke producten voor minder geld te koop, dus google eerst maar eens voordat je tot een koop overgaat.
Pizzaoven of bakplaat in plaats van bbq?
Kan jij met een pizzaoven en/of bakplaat alle kanten op en hoeft er wat jou betreft geen bbq in jouw buitenkeuken? Zoveel hoofden zoveel zinnen, ’t is maar net waar jij je goed bij voelt.
Open haard of heater en een heuse bar
Om ’s avonds langer buiten te kunnen zitten, is het handig je buitenkeuken uit te breiden met een open haard of heater. Zo verleng je meteen het buitenseizoen, want ’s winters kun je dan ook buiten eten en koken. Ga bijvoorbeeld lekker racletten onder je houten overkapping en waan je in wintersportsferen. Klaar met eten en tijd om te borrelen? Zorg dan ook voor een bartafel met krukken in je overdekte buitenkeuken.
Materialen voor de overkapping
Hout en aluminium zijn de meest gekozen materialen voor een overkapping met buitenkeuken. Welke houtsoorten zijn het meest geschikt? En wat zijn de voordelen van aluminium?
Houten buitenkeuken: eiken balken of douglas hout?
Hout is eenvoudig handmatig of machinaal op maat te zagen en in elke vorm te maken. Bovendien is hout schilderbaar in elke kleur die je maar wilt.
Over schilderen gesproken, dat is bij bepaalde houtsoorten echt noodzakelijk voor de levensduur van je houten overkapping. Wat ook meteen het belangrijkste nadeel is van een buitenkeuken met houten overkapping: je moet dit hout regelmatig een onderhoudsbeurt geven.
Als je toch voor hout gaat, dan zijn eiken balken een goede keuze voor de overkapping als je van een klassieke uitstraling houdt. Eiken balken creëren een landelijke sfeer en hebben een lange levensduur. Daar staat tegenover dat aan eikenhout een prijskaartje hangt. Douglas hout is iets minder duurzaam, maar wel goedkoper. Hardhout is een goede keuze en geïmpregneerd hout is een goed alternatief voor douglas hout.
Buitenkeuken van aluminium
Aluminium is een materiaalsoort voor de overkapping van buitenkeukens die snel aan populariteit wint. Het is licht in gewicht en is vergeleken met hout een duurzame optie. Hout gaat gemiddeld tien tot vijftien jaar mee, terwijl aluminium een levensduur heeft van tenminste dertig jaar. Het materiaal is goed recyclebaar en onderhoudsvrij.
Een nadeel van aluminium is dat je het materiaal niet zelf kunt bewerken. Alle onderdelen moet je dus op maat laten maken. Meestal wordt aluminium aangeboden in zwart of grijs en zo blijft het dan ook. Je kunt aluminium namelijk niet overschilderen.
Gas of houtskool?
Afgezien van de hoge gasprijzen, is koken op gas in de buitenkeuken heel makkelijk. Het is met één draai aan de knop aan en meteen op de goede temperatuur.
Wel geeft koken op gas een andere smaak dan koken op houtskool, maar het is prima te nassen. Kook je op houtskool, dan krijgt het eten die fijne, onmiskenbare rooksmaak. Met kolen kun je wel minder makkelijk de warmte reguleren.
Zelf bouwen of laten maken?
Ben je handig en heb je veel ervaring met klussen, dan kun je best zelf een buitenkeuken met overkapping maken. Bedenk wel dat je ook echt verstand van bijvoorbeeld elektra en rookafvoer moet hebben. Niet zo’n handyman? Dan kun je een kant-en-klare overkapping kopen, of het overlaten aan vakmensen. Dan weet je zeker dat alles goed zit. De professionals van De Tuin Hoveniers zijn niet alleen geworteld in het groen, maar kunnen ook lekker bouwen. Doen ze al jaren!