Tuin lenteklaar maken

Tuin lenteklaar maken

Je tuin lenteklaar maken, zo doe je dat!

Ben je eindelijk verlost van de kriebel in je keel, heeft ‘ie zich verplaatst naar je buik … kortom: het is lente!

De tijd van bloeiende bloemen, zingende vogels, kortere nachten en dunnere truitjes staat voor de deur. En daar doen we toch graag voor open!

Zorg dan wel dat het voorjaar zich thuis voelt in jouw tuin. Wat je allemaal kunt doen om je tuin lenteklaar te maken, lees je in onderstaande tips.

Tip 1: Doei dode bladeren!

Je gelooft het niet, maar er zijn nog altijd mensen die heel erg van de voorjaarsschoonmaak zijn. Binnenshuis dan, maar ook buitenshuis is er genoeg te doen.

Ruim dorre bladeren op, verwijder  takken en vergeet ook het onkruid niet. Gooi dit en ander tuinafval niet weg, maar veeg het bij elkaar en maak er compost van: luilekkerland voor je tuin!

Tip 2: Tijd om de tuin te bemesten

Met bemesten kun je het best in april beginnen. Zowel de grond als de planten hebben voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien en bloeien.

Bemesten doe je door organische meststoffen, een mengsel van aarde en meststof, of compost met de aarde of natuurlijke bodem te mengen.

Tip 3: Onkruid verwijderen

Het is een noodzakelijk kwaad, maar zéker de moeite waard: onkruid verwijderen. Doe je dat niet, dan overwoekert het onkruid onvermijdelijk andere planten in je tuin.

In het lentezoen groeien onkruidsoorten als een malle en zullen snel bloemen en zaden gaan vormen. Aan de bak dus!

Onkruid verwijder je bijvoorbeeld door het uit te trekken of weg te branden. Nóg beter: voorkom onkruidvorming door antiworteldoek te leggen en dit te bedekken met sierstenen of boomschors.

Tip 4: Zo maak je het gazon lenteklaar

Het gazon gedijt niet goed in de winter en kan in het voorjaar dus wel een beetje liefde gebruiken. Als je daarmee vroeg in de lente begint, krijg je er een glorieuze grasmat voor terug. Hoe pak je het gazon aan?

Grasmaaien

Zodra de (nacht)vorst uit het land is, kun je beginnen met grasmaaien. Als het buiten warmer is dan 6 graden, gaat het gras weer groeien. Meestal is dat in de buurt van de maand maart.

Gras maaien lentetuin

Lekker kalken

Je bereidt jouw gazon het beste voor op het groeiseizoen door de grasmat te kalken. Het gazon neemt de voeding dan beter op. Bovendien maakt kalk de bodem minder zuur, waardoor er minder mos op de bodem groeit. Met kalken kun je het best tussen februari en maart beginnen.

Verticuteren

’s Winters schijnt de zon minder en is het buiten vochtiger. Dé ideale voedingsbodem voor mos. Haal dit tussen maart en mei weg door het gazon te verticuteren. Kale plekken na het verticuteren vul je eenvoudig op door gras te zaaien.

Bemesten

Zoals je hierboven las, begint gras al te groeien vanaf een graadje of zes. Tijd dus om nú te maaien! Na de eerste maaibeurt kun je de grond gaan bemesten. Dat doe je bij voorkeur vlak voor een regenbui, want dan trekken de mestkorrels of de droge mest snel in de grond. Hou je wel een beetje in, want te veel mest maakt grond en planten kwetsbaar.

Tip 5:  Snoeien: hortensia in de hoofdrol

Snoeien doet bloeien. Een waarheid als een koe. Wie op het juiste moment en op de juiste manier met de snoeischaar in de weer gaat, laat zijn plant, struik of boom het hele jaar door shinen.

Zodra de vorstperiode voorbij is, kun je vorstgevoelige planten gaan snoeien. Zoals de hortensia. Takken ouder dan drie jaar en verzwakte takken van de hortensia kun je het beste tot op de bodem terugsnoeien.

Pas op dat je niet alle takken wegsnoeit! De meeste hortensiasoorten bloeien namelijk op zogeheten oud hout; dat zijn takken die tenminste één jaar oud zijn. Door het wegsnoeien van oude takken zorg je voor een grotere en vollere bloei van de bloemen.

Tip 6: Weg met groene aanslag

Wat haalt het bloed onder je nagels vandaan? Wat zit meteen op je allergie zodra je het ziet? Tuurlijk, groene aanslag!

Algen zijn de boosdoeners en deze monsters voelen zich heel senang op schaduwrijke en vochtige plaatsen. Het gevolg: groene aanslag op hout, beton, tegels of klinkers. Alles in je lijf schreeuwt: weg ermee, maar hóe dan?

Groene aanslag tuintegels verwijderen

Wees gerust, het kán. Verwijder groene aanslag met een hogedrukreiniger bijvoorbeeld, boenen met chloor of schoonmaakazijn of met een groene aanslagreiniger.

Fijn als alles weer weg is, maar hou de algen voortaan buiten je tuin. Veeg daarom met enige regelmaat het terras met een bezem en verwijder onkruid met een voegenkrabber of voegenborstel.

Tip 7: Check je vijver

Niet alleen je tuin, maar ook je vijver verdient een opknapbeurt in de lente. Dat doe je zo:

Verwijder de dode planten uit de vijver. Vis ook de dorre bladeren eruit, want deze zorgen voor algenvorming.

Maak de pompfilters schoon, want jouw planten en vissen doen het goed op schoon water.

Zorg voor voldoende zuurstofplanten in de vijver. Kunnen er wel een paar bij? Voeg ze dan vanaf ongeveer eind april aan de vijver toe.

Leestip! Vijver laten aanleggen?

Laat je tuin lenteklaar maken door De Tuin Hoveniers

Wil je dus dat je tuin er knap bij ligt in het voorjaar, dan hoef je je voorlopig niet te vervelen.

Geen zin in? En vind jij het enige voordeel van de lente dat je overdag ook schaapjes kunt tellen?

De groenprofessors van De Tuin Hoveniers in Vlaardingen zien dat heel anders en gaan graag voor dag en dauw aan de slag met jouw tuin!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.