Wat moet ik doen om mijn tuin winterklaar te maken?
Tien tips die je aan het werk zetten!
Ben jij iemand die van zekerheden houdt? Dan hebben we fijn nieuws: de koude wintermaanden komen er weer aan! Een jaarlijks terugkerend fenomeen, waar je de klok gelijk op kunt zetten.
Nog zo’n zekerheid: zodra de winter in aantocht is, ga jij je tuin winterklaar maken. Ook zo’n jaarlijks dingetje.
Tuin winterklaar maken … hoe dan?
In dit artikel leggen we je uit hoe je je tuin winterklaar maakt. Om het je makkelijk te maken, hebben we de stortvloed aan informatie prettig samengevat in tien tips.
Mooi wintersilhouet
Vroegâh betekende je tuin winterklaar maken, vooral dat de tuin er in de winter netjes bij lag. Voor de buren, je weet wel. Je (groot)ouders knipten alle vaste planten weg en strooiden de tuin af met turfmolm.
Da’s niet meer van deze tijd, want veel vaste planten zien er juist geweldig uit in de winter. Zo zorgen de afgestorven stengels voor een picture perfect wintersilhouet, vooral als ze bedekt zijn met een laagje sneeuw of rijp. Bovendien zijn verdorde bladeren en plantenresten belangrijk voor kleine diertjes en het bodemleven.
Aan de slag om de tuin winterklaar te maken!
Oké: dus we kunnen lekker achterover leunen bij de open haard en de tuin lekker de tuin laten? Dacht het niet! Het doel van de tuin winterklaar maken is namelijk: zorgen dat je tuin de winter overleeft en er in de lente weer knap bij ligt. Er zijn dus nogal wat tuinklusjes die je het beste kunt doen, voordat het écht winter wordt.
Tip 1: Hou ’t kort
Het duurt steeds langer voordat we échte vorst krijgen, als die er al komt. Voor de één goed nieuws misschien, maar elk nadeel heeft z’n voordeel om met Cruijff te spreken. Hoe langer het duurt voordat het gaat vriezen, hoe langer je je gazon moet blijven maaien. Zolang de temperatuur niet onder de 6°C komt, moet je de maaier dus uit de schuur blijven halen. Gras stopt namelijk pas met groeien ónder de 6°C.
Wil je de vorming van mos en vorstschade voorkomen, zorg er dan voor dat je het gazon niet te kort maait. Zet je grasmachine in ieder geval één of twee standjes hoger dan anders.
Tip 2: Kijk uit met kalk
Door kalk te strooien, maak je de grond minder zuur en voorkom je dat je gazon een iets te gezellige plek wordt voor mos.
Het is wel handig om eerst een bodemanalyse te doen om erachter te komen of kalken wel echt nodig is in jouw gazon. De oorzaak van mosgroei ligt namelijk niet altijd bij de zuurtegraad. Ga je dan helemaal los met kalk, dan heeft dat helemaal geen zin. Het kan ook zomaar zo zijn, dat jouw gazon een schaduwrijke plek is. Om mos uit zo’n gazon te verbannen, kun je ook kiezen voor bodembedekkers tegen onkruid, of speciaal graszaad voor een schaduwgazon.
Tip 3: Laat bladeren niet overal liggen
Denk je dat het gazon blij is met een dekentje van afgevallen bladeren? Fout! Tenzij je van dat gelig verkleurde gras houdt. Zo niet, verwijder dan regelmatig de bladeren van je gazon.
Je kunt van het afgevallen blad bijvoorbeeld compost maken, of je gebruikt de gevallen bladeren als afdeklaag voor vorstgevoelige planten of de moestuin. Laat ze dus gerust liggen in borders, tussen en onder vaste planten. Zodra de bladeren verteerd zijn, brengen ze nieuwe voedingsstoffen in de bodem.
Tip 4: Lekker mulchen
Om nog even terug te komen op die afgevallen bladeren: daar kun je een mooie mulchlaag mee maken. Kun je trouwens ook een laagje compost, stalmest of schors voor gebruiken.
Waarom je die moeite zou doen? Een mulchlaag houdt onkruid tegen en beschermt meteen ook tegen de vrieskou. Prettige bijkomstigheid: de laag die nog overblijft in de zomer, beschermt de bodem ook tegen uitdroging. Kies je ervoor de uitgebloeide planten pas in het voorjaar weg te halen, dan draag je ook bij aan het geluk van heel wat nuttige kleine diertjes, die zich helemaal thuis voelen in een beschermende mulchlaag.
Tip 5: Snoei verstandig
Je weet misschien wel dat bomen en heesters in wezen geen snoei nodig hebben. Toch is dat wél nodig, als je wilt voorkomen dat ze te groot worden. Bovendien stimuleert een najaarssnoei voor veel planten nieuwe scheuten, waardoor ze een volle vorm behouden. Als je dan toch moet snoeien, doe dat dan bij voorkeur vóórdat het gaat vriezen.
Tip 6: Bescherm je planten
Niet alle planten zijn winterhard en bestand tegen strenge vorst. Voordat het echt gaat vriezen, is het daarom handig om winterbescherming aan te brengen. Dat doe je onder andere met vliesdoek, windbreekgaas, een rietmat of noppenfolie. Door daarmee vorstgevoelige planten te bedekken, bescherm je ze tegen de ergste kou en gure wind. Vergeet ook niet de planten in potten en kuipen.
Tip 7: Weg met de eenjarige planten
Het is je vast opgevallen, dat de meeste eenjarige planten nu toch echt wel zijn uitgebloeid. Haal ze weg vóór de eerste nachtvorst, anders gaan de stengels rotten. Trek de planten er gewoon met wortel en al uit. En de kale plekken die dan ontstaan? Daar kun je winterheide en viooltjes planten. Of stop daar alvast voorjaarsbollen in de grond.
Tip 8: Bloembollen planten
Over bloembollen gesproken: als je ze nét voor de winter plant, dan heb je in het voorjaar weer iets om vrolijk van te worden. Met een beetje mazzel kun je al vanaf januari de krokusjes en sneeuwklokjes zien oppoppen. Jij blij met zo’n vroege bloei, maar ook de hommels en bijen. Dit zijn namelijk prima voedingsbronnen voor deze nuttige insecten als de bloemen nog schaars zijn.
Tip 9: Open water
Heb je een vijver, dan mogen we ervan uitgaan dat je rond eind oktober de dode planten en bladeren eruit hebt gevist, zodat ze niet gaan rotten. Zakt de temperatuur straks echt onder nul, voorkom dan dat je vijver helemaal dichtvriest. Wel zo leuk voor je vissen … Een bos takken of bundel riet kan al genoeg zijn, of kies voor een ijsvrijhouder of vijververwarming.
Leestip! Vijver laten aanleggen? Zo regel je dat!
Tip 10: Schone terrassen
Een houten terras kun je het best vóór de winter goed schoonmaken en een extra beschermlaag geven. Heb je terrastegels, dan zou het zomaar kunnen gebeuren dat in de winter algen opdoemen. Tuurlijk kun je de tegels dan behandelen; iets wat je in het voorjaar nog een keer zal moeten doen. Mocht je een nieuw terras aanleggen, zorg dan steeds voor voldoende afwatering richting een groenzone.
Tuin winterklaar laten maken?
Je moet dus best aan veel dingen denken bij je tuin winterklaar maken. En laten we eerlijk zijn: we zijn niet allemaal gezegend met groene vingers, die ook nog eens winterhard zijn. Gelukkig hebben de professionals van De Tuin Hoveniers in Vlaardingen ieder zo’n set handen. Daar kom je vanzelf achter als je ons jouw (bos)tuin winterklaar laat maken!