Groenblijvende winterharde planten voor bloembakken

Groenblijvende winterharde planten voor bloembakken

Groenblijvende winterharde planten die wel van een bakkie houden

Hoe ligt jouw tuin of balkon er bij zodra de R weer in de maand zit? Grauw, bruin, dor en futloos waarschijnlijk. Zó jammer dit, zo lekker makkelijk ook.

Omtoveren, die grauwe buitenruimte!

Ooit gehoord van bloembakken? Je weet wel, van die bakken waar planten in passen. Trek snel je jas aan, scoor een paar van die bakken, zoek er wat groenblijvende winterharde planten bij en in no time is die troosteloze buitenruimte omgetoverd tot een kleurrijk schilderij.

Tien winterharde planten voor bloembakken op een rij

Om je op weg te helpen, zetten we tien planten op een rij die het goed doen in de winter … en in een bloembak uiteraard.

Leestip! Op de pagina Tuinkalender vind je een overzicht met Tips & Adviezen voor alle 12 maanden van het jaar!

Winterharde planten, groenblijvende planten, wintergroene planten?

Het lijkt hetzelfde, maar winterhard en wintergroen zijn toch echt verschillende begrippen.

Winterharde planten

Winterharde planten overleven de winter en bloeien opnieuw in het voorjaar of de zomer. Dat kunnen vaste planten zijn, maar ook heesters en bomen.

Wintergroene planten

De bladeren van de wintergroene plant blijven in de winter groen. Maar let op: wintergroene planten zijn niet altijd automatisch ook winterhard! Bij koude temperaturen kunnen ze dus bevriezen.

Groenblijvende winterharde planten

De beste combi zijn groenblijvende winterharde planten: deze planten houden hun bladeren en kleur én overleven de vorst.

Tien groenblijvende winterharde planten voor bloembakken

Skimmia  Met haar geurige bloemen in de zomer en opvallende bessen in de winter is de skimmia een geliefde tuinbewoner. Deze plant doet het goed in een pot op je terras, maar is ook een groenblijvende vaste plant, die floreert in volle grond.

Kleine maagdenpalm Deze groenblijvende plant is supersterk en past eigenlijk overal: in bloembakken en ook als bodembedekker in de tuin, zelfs in de schaduw. Tussen de diepgroene bladeren ontdek je in de lente en herfst trossen kleine paarse bloemen. Winterhard? Wat dacht je? Deze kleine plant kan temperaturen aan van -20 graden.

Winterharde plant - Kleine maagdenpalm
Kleine maagdenpalm

Blauw schapengras Dit blauwgroene, winterharde gras is goed bestand tegen droge omstandigheden en is dus perfect voor bakken die weinig water krijgen. Bovendien blijft de plant de hele winter groen. Een prachtig contrast dus met andere planten die ’s winters hun kleur verliezen.

Winterheide Wat zijn de koude maanden nou zónder winterheide? Deze onderhoudsvriendelijke plant lijkt wel gemaakt voor de bloembak. Wel zorgen dat ‘ie in de volle zon staat en dat de bodem niet uitdroogt. Winterheide blijft niet alleen groen, maar bloeit ook nog eens prachtig in roze of rood. Is de winter voorbij, snoei de winterheide oftewel Erica Carnea dan even terug. Anders blijven er kale takjes aan de heide zitten en wacht je de volgende winter tevergeefs op die mooie bloei.

Bergthee Nog zo’n winterharde en decoratieve beauty voor de bloembak! Bergthee heeft, zoals de naam al aangeeft, zijn oorsprong in bergachtig gebied en van de blaadjes kun je geen koffie, maar -hoe verrassend- wel thee zetten. De felrode besjes geven deze plant een feestelijke aanblik en worden vaak verwerkt in kerststukjes. In de herfst krijgt bergthee prachtige paarsrode bladeren.

Vedergras Dit siergras is afkomstig uit Midden-Amerika en staat graag in de zon. Als je ziet hoe mooi vedergras golft in de wind, snap je wel waarom de plant deze romantische naam draagt. Vedergras is winterhard (tot wel een graadje of -20), maar hitte is ook geen probleem. In de grond kan deze plant droogte wel verdragen, maar in een bloembak moet je op drogere dagen het gras even water geven.

Winterharde plant - Vedergras
Vedergras

Miniconiferen  Je verwacht het misschien niet, maar sommige soorten miniconiferen voelen zich prima thuis in een pot of bloembak. In de winter behoudt de struik zijn schoonheid en past hij heel goed bij planten met bloemen en bessen die ’s winters wat kleur brengen. Een traag groeiende conifeer zoals de Californische cipres is een goede keuze voor in een bloembak. Pluspunt: makkelijk in het onderhoud, ideaal voor een onderhoudsarme tuin!

Kruipend Zenegroen Deze groenblijvende winterharde vaste plant zie je vaak als bodembedekker in de tuin, maar is ook blij in bloembakken. Ajuga reptans, de Latijnse benaming voor deze plant, kan zowel in de schaduw als in het zonnetje staan.

Winterharde plant - Kruipend Zenegroen 
Kruipend Zenegroen

Dwergmispel Een wintergroene en winterharde plant met kleine rode besjes: de dwergmispel. Kan in een pot, maar ook uitstekend in de grond en staat graag in de zon of halfschaduw.

Helleborus Een van de meest populaire winterharde planten is de helleborus. En het is niet zomaar dat ‘ie zo geliefd is. De plant bloeit in verschillende kleuren, van wit en donkerroze tot bijna zwart. Een plant bovendien die je overal kwijt kan: in je border of in volle grond, in een pot op het terras of balkon, of in een bloembak als onderdeel van zo’n winterse maar fleurige bloembak.

Bloembakken … in de winter?

Tuurlijk, want waarom zou je terras niet ook in de donkere wintermaanden kunnen shinen?

Fleur je terras of balkon op

Koop wat winterharde bloemen, kleine heesters en grassen die goed bij elkaar passen, zet ze bij elkaar in één bloembak en moet jij eens kijken hoe jouw terras of balkon opleeft!

Deze winterharde potplanten doen het goed in een winterse bloembak

  • cyclamen, blauw schapengras en winterheide
  • dwergconifeer en kruipklokje
  • kalanchoë en miniconiferen
  • Calocephalus en zilverkruiskruid

Tips voor de samenstelling van winterharde planten voor bloembakken

  • Wissel kleurrijke bloemen af met wintergroene planten of grassen. Vergeet ook de verzorging niet zoals snoeien, water geven en uitgebloeide bloemen weghalen.
  • Klimop of Heuchera passen uitstekend in een winterse bloembak. Ook leuk: plant wat bloembollen tussen de winterharde planten. Heb je in de lente ook nog wat om naar te kijken.
Wanterharde plant - Heuchera
Heuchera

Weg met die winterblues

Zo zie je maar: groenblijvende winterharde planten voor bloembakken en vaste planten verdrijven de winterblues. Tenminste, als je niet vergeet ze op gezette tijden water te geven. Met dit blog in het achterhoofd of in de hand kan er niks mis gaan.

Geworteld in wintergroen

Breekt het angstzweet je toch uit en ben je bang om het helemaal fout te doen, dan laat je het toch gewoon aan De Tuin Hoveniers in Vlaardingen over. Onze vakmensen zijn ook geworteld in wintergroen!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.