Moestuin beginnen? Stap-voor-Stap Handleiding

Moestuin beginnen? Stap-voor-Stap Handleiding

Moestuin Beginnen? Zelfs jíj kan het!

Even voor de zekerheid: iedereen weet toch wel wat een moestuin is? Zo’n eetbare Hof van Eden in je achtertuin? Zo één waar je met een beetje geluk het hele jaar door groenten, kruiden en fruit van het seizoen uit de grond trekt en op tafel serveert? En de wonderen zijn de wereld nog niet uit, want ook jij kan zo’n groentetuin oftewel moestuin beginnen.

Niet voor jou weggelegd, want geen ruimte en veel te ingewikkeld? Dacht het niet. Je kunt op een paar vierkante meter al makkelijke eetbare planten zaaien, kweken en oogsten. Als je de moeite neemt dit blog helemaal uit te lezen, dan kom je erachter dat een moestuin beginnen  helemaal niet zo moeilijk is. Je moet er alleen wel tijd en moeite in investeren. Want net als de liefde groeit ook groente niet vanzelf.

Hoe start je je eigen moestuin?

Alles begint met de juiste plek. De meeste groenten gaan hard op de zon (tuin op het zuiden), maar ze houden ook van een beschutte plek. Ligt je tuin verkeerd ten opzichte van de zon, ligt je tuin op het noorden,  of heb je geen balkon? Hang dan niet meteen je hark aan de haricots verts, want er zijn ook groenten die prima gedijen in de halfschaduw. Sla bijvoorbeeld, maar ook spinazie, rucola, mosterdblad, biet, wortels en snijbiet.

Een postzegeltje is al genoeg

Je hoeft echt geen grootgrondbezitter te zijn om groente -en laten we vooral de kruiden en het fruit niet vergeten- te verbouwen. Zelfs op een vierkante meter of in een paar potten lukt dat al. Ook al heb je wel een flinke lap grond beschikbaar, moestuingroentjes zoals jij kunnen beter klein beginnen. Lange halen, snel thuis werkt niet in moestuinland. Hou het lekker overzichtelijk in het begin, dan kom je er vanzelf achter welke gewassen meer ruimte nodig hebben. Als je alles lekker op de rit hebt, kun je altijd nog kiezen voor uitbreiding. Toch?

Welke groenten?

Wil je een moestuin beginnen, maak het jezelf dan niet te moeilijk en kies voor makkelijke groenten. Want ja, die bestaan echt. Kerstomaatjes bijvoorbeeld, of bonen, pluksla en rucola. Misschien komt Oost-Indische kers niet snel in je op, maar de bloemen en bladeren van dit kekke plantje doen wonderen op je bord. Ook maar doen dus.

kerstomaatjes in de moestuin
Kerstomaatjes gedijen goed in een moestuin

Welke maand met de moestuin beginnen?

Eigenlijk maakt het niet erg veel uit wanneer je jouw makkelijke moestuin gaat aanleggen. Doe dat alleen liever niet als het erg warm is en ook niet als het kan gaan vriezen.

Je eigen moestuin of verticale moestuin beginnen … wat is eigenlijk de beste tijd om jouw eigen toekomstige groentejuwelier aan te leggen? Dat doe je het best in het vroege voorjaar of het najaar. Ga je voor de lente, dan heb je het voordeel dat je meteen kan beginnen met planten. Wil je je moestuin beginnen in het najaar, dan is er wel een dingetje om rekening mee te houden: in de daaropvolgende wintermaanden kan het onkruid flink de grond uitschieten. Wil je dan vrolijk gaan planten voor het volgende seizoen, dan moet je eerst als een dolle gaan wieden.

Al met al is de periode van februari tot maart de beste tijd om een moestuin aan te leggen.

Leestip! Tuinkalender van alle 12 de  maanden

Hoe zit het met … voorzaaien in de moestuin?

Kies je voor zaden of voor jonge plantjes in je groentetuin? Met jonge plantjes heb je eerder resultaat, want zaden hebben natuurlijk even nodig om te groeien. Wil je wat vroeger beginnen, denk dan eens aan onder glas zaaien in een kweekkas.

De meeste zaden kun je al in het voorjaar in de volle grond zaaien. Je kunt ook vanaf februari binnen voorzaaien. Dat doe je in een zaaibakje of in een potje op de vensterbank. Rond april mogen de plantjes dan lekker naar buiten. Binnen voorzaaien is zelfs een must voor mediterrane groenten zoals tomaten en paprika’s.

Hoe deel je een moestuin in?

Het beste resultaat krijg je als je de moestuin opsplitst in tenminste vier vakken. Zorg dat je in elk vak één gewasgroep  plant. Plant dus aparte vakken met bladgroenten, koolsoorten, wortels, peulgewassen, knollen of vruchtgroenten. Elke groep gebruikt namelijk hun eigen voedingsstoffen. Door deze vlakverdeling en wisselteelt put je de grond niet uit.

vrouw aan het werk in de moestuin

Verantwoord moestuinieren

Niemand zit natuurlijk te wachten op ziekten en plagen die jouw gewassen het leven zuur maken in de kersverse moestuin. Met wisselteelt maak je daar korte metten mee. Door gewasgroepen die je in vakken hebt verdeeld elk jaar één bedje op te laten schuiven, blijft de grond gezond.

Belangrijk is ook, dat je in een rechte lijn zaait. Zo kun je de groente in jouw moestuin later goed van onkruid onderscheiden.

Klein maar handig tipje: zorg dat je overal goed bij kunt in je moestuin. Maak daarom de bedden niet te breed en zorg voor paadjes rondom. Heb je een kleine moestuin, maak dan ook gebruik van de hoogte. Zet bamboestokken en klimrekken neer, zodat klauterende planten ongestoord kunnen klauteren.

Moestuin aanleggen: stapje voor stapje

Tijd voor een recap. Hoe ga je te werk bij het aanleggen van jouw eigen moestuin?

  • Alles begint met een goede plek: zonnig en beschut!
  • Eerst maak je de grond vlak en spit je de aarde goed om. Onkruid verwijder je zo grondig mogelijk.
  • Daarna bedek je de bovenste ca. 10 centimeter met biologische moestuingrond.
  • Zet alle zaden en plantjes op de goede plek (tip: maak een ontwerp).
  • Denk aan het onderhoud! Verwijder regelmatig onkruid, geef moestuinmest en gebruik de juiste biologische bestrijdingsmiddelen.

De onvermijdelijke bemesting

Biologische bemesting is onmisbaar als je wilt dat de smaak van de groente uit jouw moestuin mensen straks in extase brengt. Je gaat vast spinazie in je tuintje planten. Bedenk dan dat stikstof voor optimale groei zorgt. Met fosfor en kalium maak je courgette en tomaat erg blij. ’t Is maar dat je het weet …

Leestip! Hoe en wanneer de tuin bemesten?

Hoe krijg je goede moestuin grond?

Het toverwoord om de kwaliteit van de moestuingrond te verbeteren, is mulch. Een lekkere dikke laag rondom je planten. Vocht blijft daardoor in de grond, onkruid krijgt geen kans, de wortels zijn beschermd en mulch isoleert ook lekker.

Mulch bestaat  uit organisch materiaal zoals houtsnippers, stro, grasmaaisel (niet té veel, anders verstikt de grond), bladaarde en compost. Je kunt eigen compost gebruiken of je koop natuurcompost in een tuincentrum.

Mulchen doe je het best in de lente of herfst, want dan is de grond warm en vochtig. Verder is beendermeel een werkelijk fantastische manier om voedingsstoffen toe te voegen aan de bodem. Goed voorbereide grond zorgt uiteindelijk voor een indrukwekkende groenteoogst. Dus … mulchen maar!

Mulch in de moestuin
Mulch, ideaal voor de moestuin

De makkelijke moestuin

We hebben het al even genoemd, maar gaan er toch nog even wat dieper op in: makkelijke groenten voor de beginnende moestuinier. Het ene gewas vraagt meer onderhoud dan het andere. En laten we eerlijk zijn … gemak dient de mens toch? Ga jij voor makkelijk, kies dan iets uit onderstaande lijst!

Makkelijke groenten

  • Wortelgewassen, zoals wortelen en bieten.
  • Liever struiktomaten dan stamtomaten. Waarom? Je hoeft dan niet te dieven (de uitlopers in de oksels verwijderen).
  • Liever stambonen dan stokbonen. Stambonen hoef je niet te ondersteunen en op te binden, dus lekker makkelijk. Ook al vragen stokbonen meer onderhoud, ze leveren wel een grotere oogst.
  • Snij- en plukgroenten, zoals sla of snijbiet: eenvoudig te zaaien, groeien snel en geven een doorlopende oogst.
  • Uien en knoflook: na het planten, heb je er bijna geen omkijken meer naar. Lekker laten groeien tot ze klaar zijn om te oogsten.

Luizen en slakken: hoe kom je ervan af?

Luizen doen het slecht op lavendel, dille, salie en uien of knoflook. Toch luis in je moestuin? Bestrijd ze dan biologisch. Dat heeft geen vervelende gevolgen voor groente of fruit in je moestuin.

Wat slakken betreft, moeten we eerlijk zijn: deze plaagdieren zijn knettergek op moestuinplanten. De beste (en meest diervriendelijke) manier om van ze af te komen? Haal ze handmatig weg en maak een barrière voor slakken in je tuin. Google maar eens op slakkenval en je vindt genoeg tips.

Moestuinieren doe je niet zonder deze hulpmiddelen

Als beginnende (en vooruit, ook als gevorderde) moestuinier wil je graag snel en efficiënt werken. Zorg daarom dat je volgende tools altijd binnen handbereik hebt:

  • Handhark: daarmee graaf je snel en grondig onkruid met veel wortel uit.
  • Tuinschepje: vliegensvlug en simpel uitplanten? Met het welbekende tuinschepje maak je uitplanten tot een feestje.
  • Schoffel: eenjarig onkruid haal je weg met de onvolprezen schoffel. Ook trek je hier supersnel sleuven mee voor het zaaien.
  • Zaailijn: met een stukje touw dat tussen twee stokjes gespannen is, heb je een hulplijn waarlangs je snel in een rechte lijn kunt zaaien.
  • Watergeefsysteem: schaf een reservoir of regenton aan, zodat je snel en makkelijk je gieter volplempt. Ook met een tuinslang en kraan in de buurt geef je je moestuin snel te drinken … en hoef je zelf niet met de ene na de andere volle gieter heen en weer te lopen. O ja, als je in de volle grond teelt, vermijd dan gebieden met een overdaad aan meerjarig onkruid. Kost je te veel tijd om dat spul steeds te moeten wieden …

De Tuin Hoveniers moestuiniert graag voor jou

Leuk hè, zo’n moestuin? Of duizelt het je nu al. Maak het jezelf lekker makkelijk en schakel de expertise in van De Tuin Hoveniers in Vlaardingen. Onze professionals zijn geworteld in het groen en weten waar rode biet, radijs, aardappelen en uien vandaan komen 😊

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.