Slakken bestrijden in de tuin

Slakken bestrijden in de tuin

Help, slakken kruipen slijmerig door mijn tuin!

Slijmerig en sloom, glibberig en gulzig: de slak trekt geen volle zalen qua populariteit. Maar dit weekdier heeft ook een heel andere kant. Ze houden de boel in jouw tuin fantastisch schoon door rotte plantenresten te eten. En ze horen nu eenmaal bij de biodiversiteit in de tuin. Tenminste, als het er niet te veel zijn, want dan is het met recht een plaag. Een plaag die je moet bestrijden … op een diervriendelijke manier alsjeblieft.

Hoe dan? Lees maar snel verder!

Slakken bestrijden doe je diervriendelijk

Voor padden, egels, kikkers en vogels zijn die vervelende slakken een delicatesse. Geen gek idee dus om jouw tuin aantrekkelijk te maken voor deze slakkenhappers. Weetje: het zijn vooral naaktslakken (zoals de wegslak en de gevlekte akkerslak) en geen andere slakken die veel schade in de tuin aanrichten.

Wanneer beginnen?

Eerst nog een weetje: slakken komen het liefst tevoorschijn na een regenbui of in het holst van de nacht. Ze knagen zich vol aan jouw moestuin of strak aangelegde border.

Of je nu meer last hebt van naaktslakken of van huisjesslakken, ga ze in april alvast te lijf. Dan beginnen de weekdieren aan hun eerste legsel van -hou je vast- meer dan 400 eieren! Na drie weken komen de eitjes uit en acht weken later zijn de babyslakjes al volwassen.

Ga dus al vroeg in het voorjaar op slakkenjacht.

naaktslakken in de tuin

Naaktslakken bestrijden? Hou het natuurlijk!

  • Kies jonge plantjes waar slakken een hekel aan hebben Dit is iets wat je heel graag wilt weten: welke planten zijn goed bestand tegen slakkenvraat? Dat zijn vooral planten met een sterke geur. Denk aan salie, Oost-Indische kers, goudsbloem, tijm, geranium, lavendel viooltjes, vingerhoedskruid, klimop en varens. Het is een goed idee om deze planten vlakbij planten te zetten die op z’n zachtst gezegd slakgevoelig zijn: hosta, dahlia, papaver en ridderspoor. Heb je een normale of verticale moestuin? Pas dan op met sla, courgette en sperziebonen. Slakken doen hier een moord voor. Waar je plantjes ook staan, geef ze geen water in de late namiddag of ’s avonds. Dan blijft de grond lang vochtig en tja, daar slaan die weke glijders zwaar op aan.
  • Lok natuurlijke vijanden Je kunt kikkers en padden niet blijer maken dan met een naaktslak tussen de kaken. Je zet de tuindeur wagenwijd open voor deze natuurlijke vijanden met een vijver of waterbak. Huisjesslakken zijn een favoriet gerecht voor merels. Je haalt deze vrolijke fluiter naar je tuin door er een drinkbak neer te zetten, voldoende schuilplekjes te creëren (denk aan een takkenril), een grazig lapje gazon waar ze wormen kunnen snaaien en hagen waarin ze nestjes kunnen bouwen. Ook andere vogels zijn niet vies van levende én dode slakken: eksters, lijsters en spreeuwen bijvoorbeeld. Geen vleugels maar stekels: ook egels lusten wel een malse slak. Maar het weekdier heeft nog meer natuurlijke vijanden: kippen, spitsmuizen en loopeenden. Zij houden van een flinke composthoop en lusten op z’n tijd ook pissebedden, spinnen en wormen.
  • Weg met die eitjes We vertelden het net al: in april gaan slakken hun eitjes leggen, na twee weken komen ze uit en twee maanden daarna zijn ze volwassen. Betrap je parende slakken, verplaats ze dan naar de groenbak of een slootje in de buurt. Verhuis de gevangen slakken ver genoeg, zodat ze niet meteen terugkomen. Kijk ook goed onder potten, onder afgevallen bladeren in de borders, tussen dode bladeren en aardbeiplanten of je er slakkeneitjes vindt. Ze liggen meestal zo’n vier centimeter onder de grond, dus schud de grond op vochtige plekken los om legsels op de sporen. Naaktslakken knabbelen het liefst aan jong groen, maar huisjesslakken doen dat niet. Deze slakken eten vooral dode plantenresten. En dat is dan weer goed nieuws.
  • Ammoniak en knoflook Slakkeneitjes verbranden en volwassen exemplaren op afstand houden? Dat doe je door één liter ammoniak met tien liter water te mixen en rondom planten (niet op de blaadjes) te gieten waar slakken van houden. De slak is ook geen voorstander van knoflook. Kook twee hele bollen in een liter water en roer daarvan twee eetlepels door een liter water. Daarmee besproei je vervolgens de planten. Dag slak …
  • Fijngemaakte eierschalen en meer obstakels bij gevoelige planten Met hindernissen maak je slakken niet gelukkig in je tuin. Fijngemalen eierschalen op de grond bijvoorbeeld, cacaodoppen in de borders, schelpen, grond, koffiedik en koper om bloempotten. Plaats het bij planten die gevoelig zijn voor slakken en de vreetzakken blijven op keurige afstand. Je kunt ook hindernissen bouwen rondom deze planten met kippengaas (bij grotere planten, rondom de stam). Jong groen kun je beschermen met een lege plastic fles, waar je de onder- en bovenkant van afsnijdt.

kapotte eierschalen om slakken te bestrijden

Kunnen slakken tegen zout en azijn?

Absoluut niet, want ze bestaan grotendeels uit water. Ze gedijen op vochtige grond en uitdroging betekent hun einde. Aha, dóen dus? Tuurlijk niet. Als je zout of azijn op een slak loslaat, dan wordt het beestje letterlijk weggevreten. Heel langzaam, tot er alleen een hoopje groen slijm overblijft. Dieronvriendelijker wordt het niet …

En chemische middelen?

Alleen als je de wanhoop nabij bent vanwege slakken in de tuin en natuurlijke bestrijding niet helpt. Koop alleen een middel met een toelating van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en vermijd middelen waar de ingrediënten niet op zijn vermeld. Een toegestaan middel herken je aan een nummer dat begint met ‘NL’, ‘EU’ of eindigt op een ‘N’.

Dus wat te doen met slakkenoverlast?

Je zou toch denken dat bovenstaande tips je goed op weg helpen. Zeker weten dat je een slakonvriendelijke tuin aanlegt? Bel dan gewoon de groenprofessionals van De Tuin Hoveniers in Vlaardingen!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.