Vijver laten aanleggen

Vijver laten aanleggen

Een vijver laten aanleggen?

Een serieus goed idee!

Een tuin met niets meer dan een terras plus grasveld is vergelijkbaar met koken op een petroleumstelletje. Kan! Echt! Niet! Meer! De tuin is toch de plek waar je graag bent? Ga dan voor meer leven in je tuin … ga voor een vijver.

Een vijver laten aanleggen voor elke tuin

Voor elke tuin kun je een passende vijver laten aanleggen. Maar wat kost dat eigenlijk? Welke soort vijver past het best bij jouw tuin? Wil je er vissen en planten in, maar geen vissen die de planten opeten? Wat komt er bij kijken als je een vijver gaat aanleggen? Lezen = weten!

Kosten vijver aanleggen

Hoor je het water al rustgevend kabbelen? Zie je de vissen het vijverwater al doorklieven? Voel je je handen al door het koele water gaan? Nog even en al je zintuigen kunnen overuren draaien. Weet wel dat een vijver aanleggen veel tijd kost en gedegen vakkennis vereist. Geen gek idee dus om een ervaren vakmensen in te schakelen. Zij weten precies waar de valkuilen liggen en leggen de vijver aan zoals het hoort.

De kosten voor een vijver aanleggen zijn afhankelijk van jouw wensen en budget. Om je een beeld te geven van de gemiddelde prijzen per soort vijver, hebben we hieronder drie voorbeelden op een rijtje gezet.

Zwemvijver

De duurste variant is een vijver aanleggen waarin je kunt zwemmen. De aanwezige planten staan garant voor een juiste balans van het water. Bedenk wel dat zo’n vijver veel ruimte kost. Een beetje zwemvijver heeft toch echt een omvang van tenminste 30 m2. Om een zwemvijver te plaatsen, is een betonnen plaat nodig voor het fundament. Je betaalt dan maar zo een bedrag tussen de € 20.000 en € 40.000.

Ga je met een ervaren vakman in zee (of vijver), dan kan hij de vijver ook maken met vijverfolie in de volle aarde. Epdm vijverfolie is dik en duurzaam. Daardoor betaal je voor epdm folie meer per vierkante meter dan voor vijverfolie als pvc en hpde, die een kortere levensduur hebben. Ben je niet van plan om dagelijks te gaan zwemmen, dan is dat een goed alternatief voor beton. Ben jij er zo één die dagelijks door weer en wind te water gaat, dan is vijverfolie minder geschikt. De kans is groot dat het doek op termijn gaat scheuren …

Natuurlijke vijver

Wat is het eerste waar jij aan denkt bij het woord vijver? Aan planten en vissen waarschijnlijk! Een mooie vijver met planten, vissen, insecten en amfibieën in goed biologisch evenwicht, komt toch het dichtst bij de natuur. Zo’n vijver noemen we daarom een natuurlijke vijver, een siervijver of een gemengde vijver. En zo’n vijver aanleggen is flink goedkoper dan een zwemvijver. Gemiddeld ben je tussen de € 1.000 en € 3.000 kwijt.

De meeste kosten zitten in de arbeidsuren en het materiaal. En natuurlijk van het formaat en de vissen- en plantensoorten van jouw voorkeur.

Aanleg van een vijver in de tuin

Koivijver

Koikarpers zijn stapelgek op planten en schransen ze onder je ogen vandaan. Wil jij dus een koivijver, dan zijn planten een no-go. Omdat koikarpers alleen overleven onder voor hen optimale leefomstandigheden, vergt zo’n vijver veel onderhoud en verzorging. Een hoogwaardige filterinstallatie is dan ook onmisbaar in koivijvers. Daarnaast moet de vijver tenminste 10 m3 inhoud hebben en 150 cm diep zijn. Kois kunnen namelijk wel tot één meter lang worden! Algemene richtlijn is om per 1000 liter water één koi te hebben. De gemiddelde kosten voor koivijvers met een minimale inhoud van 10 m3 liggen tussen de € 4.000 en € 5.000. Klein detail: de prijzen van de kois komen daar nog bovenop …

Koivijver laten aanleggen

Voor welke vijver je ook kiest, sta vooraf even serieus stil bij de vraag hoeveel jaar jij wilt gaan genieten van de vijver. Is het bijvoorbeeld niet denkbeeldig dat je over een paar jaar slechter ter been bent? Of wil je juist op termijn aan kinderen beginnen? Hou dan nu al bij het ontwerp rekening met zulke veranderende leefomstandigheden.

Leestip! Een kindvriendelijke tuin creëren?

Extra opties die van invloed zijn op de prijs

De prijs voor een vijver aanleggen hangt niet alleen af van het soort vijver dat je kiest. Wil je bepaalde extra’s, dan beïnvloedt dat de prijs. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet.

  • De afwerking: een belangrijk onderdeel van een vijver aanleggen is de vijverrand. Die kun je zo maken, dat ‘ie helemaal past bij de uitstraling van je vijver. Bij een natuurlijke vijver is een vijverrand van natuurlijk materiaal erg fraai. En bij een zwemvijver hoort een vijverrand van natuursteen of hardsteen. Het materiaal dat je kiest voor de afwerking, bepaalt mede de totaalprijs.
  • Kan een vijver zonder pomp? Vaak wel. Maar een pomp maakt het onderhoud van de vijver er wel een stuk makkelijker op. Veel pompen zijn echte stroomvreters. Laat je pomp daarom aansluiten op een tijdschakelaar, of kies voor een pomp op zonne-energie. De prijs van een pomp varieert van € 100 tot € 1.501. Het prijsverschil zit ‘m in de motorcapaciteit en de mate waarin ze voldoende zuurstof in het water kunnen brengen.
  • Een filter: laat je niet teveel vissen in je vijver zwemmen, dan heb je geen hoogwaardige filterinstallatie nodig. Sterker nog, je kunt dan best zonder filter. Als je altijd helder water wilt of een dichtbevolkte visvijver hebt, dan ontkom je niet aan een filter. De prijs ligt tussen de € 100 en € 1.000 euro.

Vijver laten aanleggen door een vakman: wat kost dat?

Laat je een vijver aanleggen, dan betaal je natuurlijk niet alleen voor het materiaal maar ook voor de arbeidsuren van de vakmensen. Hun werk begint met het afgraven van grond, al dan niet met een graafmachine. Daarna kan de aanleg van de vijver beginnen. Met uitzondering van de zwemvijver, plaatsen ze vervolgens een laag wit zand. Daarop komt het vijverfolie. Een alternatief daarvoor is de plaatsing van een voorgevormde vijverbak. Op de bodem van de vijver komt substraat te liggen. Die zorgen ervoor dat de leefomgeving voor de organismen in het water stabiel blijft. Daarna is het zover: de vijver wordt gevuld met water. Direct gevolgd door de toevoeging van planten en/of vissen. Als je gekozen hebt voor een pomp en/of filter, dan zorgt de hovenier ervoor dat het ding werkt voordat hij weer in de auto of op de fiets stapt. Vijver aanleg is een vak apart!

Vijver laten aanleggen door een vakman

Veel gestelde vragen omtrent het aanleggen van vijvers

Hoe diep moet een vijver zijn?

Een normale vijver is tussen de 80 en 100 cm diep. Voor kleinere vijvers volstaat een diepte van tenminste 60 cm.

Wat is de beste tijd om een vijver te laten aanleggen?

Een natuurlijk vijver kun je het beste in het voorjaar aanleggen. Wacht je tot het najaar, dan kan de beplanting er pas het daaropvolgende voorjaar in.

Heb je een vergunning nodig voor een vijver aanleg?

Meestal niet, maar check dit wel van tevoren bij jouw gemeente voor de zekerheid.

Hoe diep moet een natuurlijke vijver zijn?

De ideale diepte is tenminste 60 cm op het diepste punt.

Hoe diep moet een vijver zonder vissen zijn?

Ook dan tenminste 60 cm op het diepste punt. Voor goudvissen moet je een diepte aanhouden van tenminste 90 cm en voor kois minimaal 120 cm.

Hoe diep moet een vijver zijn voor planten?

De diepte van een plantenvijver varieert van 15 tot 120 cm, afhankelijk van de beplanting.

Vijver laten aanleggen? Hoveniersbedrijf de Tuin!

Zo zie je maar: het aanleggen van een vijver is vakwerk. De ervaren professionals van Hoveniersbedrijf de Tuin in Vlaardingen zijn geworteld in het groen en helpen je graag verder!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.