Verticale moestuin

Verticale moestuin

Een verticale moestuin maken? Lekker dan!

Met een balkon of kleine tuin blijft moestuinieren een zoete droom. Denk je. Groente, fruit en kruiden van eigen oogst is alleen weggelegd voor mensen met een royale lap grond. Denk je.

Tijd om die hark eens door je hoofd te halen, want niets is minder waar. Ook als je weinig ruimte hebt, is een moestuin voor je weggelegd. Hoe dan? Gewoon … een verticale moestuin maken!

Leestip! Moestuin beginnen? Stap-voor-Stap Handleiding

Een verticale tuin bouw je in de hoogte op. Leuk om te doen en lekker bovendien.

Hoe je dat aanpakt, welke planten het verticaal goed doen en waar je rekening mee moet houden, lees je in dit werkelijk inspirerende blog.

Verticale moestuinen: de voordelen

Zoals het woord al zegt, bouw je een moestuin verticaal op. Dat gebeurt meestal in plantenbakken die langs de muur zijn gemonteerd.

Wil je het jezelf makkelijk maken, kies dan voor een geautomatiseerd watersysteem. Zo weet je zeker dat jouw planten voldoende en regelmatig water krijgen.

De pluspunten van verticaal moestuinieren

  • Je maximaliseert de opbrengst per vierkante meter. Eye opener: je kunt op één vierkante meter tot wel zestig verschillende planten kwijt!
  • Doordat je meerdere lagen kunt planten, kun je verschillende soorten groente, kruiden en fruit planten.
  • Planten die veel licht nodig hebben, zet je bovenaan en schaduwliefhebbers krijgen onderaan de groene wand een plekje. Resultaat: gezonde gewassen.
  • Elke afzonderlijke plant is prima bereikbaar, zonder dat je moet bukken en knielen. Is dat makkelijk tuinieren én oogsten of niet?

Welke groenten en kruiden doen het goed in een verticale moestuin?

In een verticale moestuin horen natuurlijk eetbare planten, maar niet alle planten zijn geschikt om aan een wand te laten groeien.

Makkelijke planten voor je verticale moestuin zijn bijvoorbeeld aardbeien (aardbeienplanten moeten wel vanaf juni de bak in), maar ook kruiden zijn blij met een verticaal plekje. Munt en tijm bijvoorbeeld, of bieslook en peterselie.

vrouw plukt aardbeien in verticale moestuin

Eigen groenten zijn ook een goed idee. Denk aan sla, radijs, wortel, spinazie, rucola en boontjes.

Waar moet je rekening mee houden in een verticale tuin?

Grote groenten zoals broccoli of courgette zijn een no go in een verticale moestuin. Zij gedijen het best als ze veel ruimte hebben om te groeien.

Daarnaast zijn de meeste planten in een moestuin niet winterhard. Om te voorkomen dat je verticale moestuin er in de winter nogal kaal uitziet, kun je ook wat wintergroene sierplanten een plekje aan de wand geven. Niet eetbaar, maar wel een lust voor het oog in de donkere wintermaanden.

Hoe bouw ik zelf een verticale moestuin?

Dat kan op verschillende manieren. Kies je voor het gemak van kant-en-klaar, dan kun je in tuincentra verschillende soorten panelen kopen waar je plantenpotten aan kunt bevestigen.

Ben je een creatief type en wil je lekker zelf aan de slag? Denk dan eens aan oude pallets. Die dingen doen uitstekend dienst als basis voor jouw verticale moestuin of verticale kruidentuin (of allebei). Maak de pallet dicht met worteldoek en laat de voorkant en de bovenkant open. Daar stop je aarde in en vervolgens de plantjes. De plantjes laat je eerst horizontaal wortelen, waarna je de pallet rechtop kunt zetten.

Ook leuk: hang losse plantenpotten aan je muur. Hou je van die lange plantenpotten waar meerdere gewassen in passen? Let dan wel op de zaaiafstand, want sommige moestuinplanten groeien de pan uit.

oude pallets dienen als verticale moestuin

Zoek het licht

Of je het nou zelf wilt doen of gaat voor kant-en-klaar, kies wel een licht en zonnig plekje voor jouw toekomstige moestuingeluk.

Moestuinbak vol eetbare planten

Zeg, ken jij de … verticale moestuinbak? Dat is een rek met een aantal bakjes, waarin je groenten en fruit kunt planten.

Omdat ze niet in de volle grond staan, moet je de moestuinbakjes wel extra voedingsstoffen geven. Gebruik voedzame potgrond om de kans op een prachtige oogst te vergroten.

Er zijn rekken met 8, 16, 24 of meer moestuinbakjes. Plant per bakje één gewas en combineer zoveel je wilt op de muur van je balkon of terras, of op de schutting van je kleine tuin.

Ziekten en plagen in je verticale moestuin? Help!

Langs een verticale tuin kan vocht lekken, waardoor de muur nat wordt en mogelijk schimmel veroorzaakt. Zorg daarom dat het water makkelijk weg kan en kies voor een goed bewaterings- en afwateringssysteem.

Stille wateren

Pas wel op voor stilstaand water in het bewateringssysteem voor je verticale tuin. Bacteriën hebben daar vrij spel en kunnen zich makkelijk verspreiden.

Dat kun je voorkomen met een goede doorstroming en door af en toe al het water te verversen in je verticale tuin.

De groene goeroes van De Tuin Hoveniers

Ben je niet zo’n doe-het-zelver of heb je advies nodig voor jouw toekomstige moestuingeluk? De vakmensen van De Tuin Hoveniers in Vlaardingen zijn geworteld in het groen en praten je graag bij!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.