Verticale tuin

Verticale tuin

Doe jij al aan verticaal tuinieren?

Heb je een kleine tuin, of is jouw buitenruimte beperkt tot een balkon? En kan het jou niet groen genoeg zijn? Da’s best een uitdaging. Tenminste, als je gewend bent planten horizontaal in de grond of in potten te stoppen. Denk daarom eens aan de verticale tuin!

Verticaal tuinieren is helemaal van nu. En nee, je hebt er geen klimuitrusting voor nodig. Wat dan wel? Een muur of schutting en wat verticale plantenbakken, een hanging basket hier en daar, bloempotten of balkonbakken om de planten in te laten groeien. Hoe het werkt? Niet zo ongeduldig … lees eerst dit blog en zo’n verticale groene oase heeft voor jou geen geheimen meer.

Wat is een verticale tuin en welke voordelen biedt het?

Een verticale tuin is niets meer of minder dan een wand, gevel, muur of schutting bekleed met planten. Vooral in binnensteden kom je verticale tuinen steeds vaker tegen. Moet je natuurlijk wel even omhoog kijken om die groene muur te zien. Bij een verticale tuin hangen plantenbakken vol kruiden, groente en bloemen boven elkaar. Vandaar ‘verticaal’ dus.

Met een verticale tuin kan je super-efficiënt planten, want op een kleine ruimte kun je heel veel plantjes kwijt. Maar dat is niet het enige voordeel. Een verticale tuin draagt zijn steentje bij aan een betere luchtkwaliteit en zorgt voor verkoeling op tropische dagen. Zo’n groene wand voorkomt inkijk van je buren, maar biedt wel een gezellig plekje aan insecten. Belangrijk voor de biodiversiteit dus, zo’n verticale tuin schutting! Een verticale tuin ziet er ook nog eens fantastisch uit en daar knap je zelf ook lekker van op. Groen heeft namelijk een positieve invloed op je humeur. Zeg nou zelf, zo’n tovertuin wil toch iedereen?

verticale tuin appartement

Hoe maak je een doe-het-zelf verticale tuin? Welke materialen heb je nodig voor een verticale tuin?

Zie je ergens een verticale tuin ‘hangen’, dan jeuken je handen vast om er zelf ook één te maken. Maar waar moet je in vredesnaam beginnen? Er komt namelijk wel iets meer kijken bij een verticale tuin dan alleen wat plantenbakken onder elkaar op te hangen. No stress: wij helpen je stap voor stap in het verticale groene proces!

Waar wil je de verticale tuin hebben?

Bekijk eerst eens wat de beste plek is voor jouw wonderwall. Hoe zonnig is het er en wat zijn de juiste planten voor deze plek?

Teken aan de wand?

De volgende stap is een kritische blik op de wand, muur of schutting waar jouw verticale tuin moet komen. Kun je er in boren? Zo ja, dan is het een prima plek om de plantenbakken aan de muur te schroeven. Is boren geen optie? Dan kun je kiezen voor een staand systeem voor verticaal tuinieren. Wel even ankeren aan de muur, anders bezwijkt jouw groene creatie onder haar eigen gewicht. En verandert jouw verticale tuin alsnog in een horizontale …

Ophangen die bakken in je verticale tuin!

Dan is het nu tijd om de boor erbij te pakken en de bakken van jouw keuze aan de muur van jouw toekomstige verticale tuin te bevestigen. Kijk alsjeblieft goed uit. Niet zozeer voor je handen, maar let erop dat je voldoende ruimte tussen de bakken laat. In deze stap bepaal je dus al hoe hoog de planten mogen worden en hoe vol je de muur wilt hebben. Is boren niet jouw ding? Dan doe je het toch lekker niet … Plaats dan gewoon een staand systeem voor je verticale tuin.

Welke planten de beste keuze zijn, lees je in de lijst hieronder. Let bij je keuze op de eigenschappen van de tuinplanten. Zijn het bijvoorbeeld planten die in de volle zon moeten, of houden ze meer van schaduw? Hoe zit het met de groeihoogte? En hóe groeien ze: gaan ze de hoogte in of hangen ze over de rand? Tip: zet de tuinplanten met kweekpot en al in de plantenbakken, zodat je kunt beoordelen of je verticale tuin er een beetje uitziet zo … en of het past.

Voetjes in de grond

Als alle verschillende planten hun plaats in jouw verticale tuin kennen, dan is het tijd om ze in de aarde te zetten. Eerst even onderdompelen in een emmer water, zodat de kluit helemaal verzadigd is. Daarna haal je de kweekpot eraf en zet je de plantjes met wat verse potgrond in de bakken. Geef ze ook de juiste voeding mee om te groeien.

Wil je de plantjes in jouw verticale tuin straks handmatig water geven of ga je een watersysteem gebruiken? Bedenk goed dat het watergeven van je planten tijdens een warme zomer best een tijdrovend klusje kan zijn. En er bestaan systemen met een geïntegreerd bewateringssysteem of waterreservoir. Weg overtollig water en jij hoeft minder vaak zelf de gieter erbij te pakken!

Muur met plastic bakken gevuld met planten in verticale tuin

Welke plantensoorten zijn bijzonder geschikt voor een verticale tuin?

Was het maar zo dat alle tuinplanten floreren in een verticale tuin. Helaas, dat is niet zo. Plantjes die het goed in jouw verticale lusthof doen, zijn onder andere kleine varens, zonnehoed, rozemarijn, vetkruid, siersalie, klimop, geraniums/ooievaarsbek en vrouwenmantel.

Let goed op de hoogte van de planten en de groei-eigenschappen. Om je verticale tuin goed in balans te houden, moet je voorkomen dat planten tegen de bakken erboven groeien. Ben je er zo één die van hangplanten houdt? Zet die dan in de onderste bakken.

Kan een verticale tuin zowel binnen als buiten worden aangelegd?

Wil je binnen of buiten een verticale tuin maken? Het kan allebei!

Verticale moestuin of verticale kruidentuin

Laten we het eerst even over verticale tuin buiten hebben. Een verticale tuin kun je natuurlijk voor de sier willen hebben, maar wat denk je van je eigen verticale moestuin? Gewoon, op je balkon. Ruimte genoeg voor eetbare planten onder elkaar. Sla, spinazie en boontjes doen het goed verticaal, net als aardbeien en eetbare bloemen. En hoe leuk is het om een verticale kruidentuin te hebben? Munt, peterselie, tijm, bieslook, basilicum, rozemarijn, oregano, lavendel: verse kruiden van eigen wand!

Ook in huis kun je zo’n fijne groene wand maken. Is nog hip & happening ook! Verticale tuinen passen in elk interieur, zuiveren de lucht, dempen het geluid en werken ook nog eens stressverlagend. Doen!

De Tuin Hoveniers kan ’t ook verticaal

Het lijkt zo simpel, maar er komt best nogal wat kijken bij tuinieren op z’n verticaals. De professionals van De Tuin Hoveniers in Vlaardingen zijn ook verticaal geworteld in het groen en helpen je graag verder met jouw eigen verticale tuin!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.