Groene klusjes op de kaart!
Ben jij van het type ‘een dag niet getuinierd, is een dag niet geleefd’? Zo iemand die, net als de tuin, vanaf maart weer helemaal tot leven komt? Hang dan de lichtslingers maar alvast in de coniferen, want … het is lente!
De tuin in!
De temperatuur schiet weer in de groene cijfers en de planten beginnen te groeien. Planten, zaaien snoeien, gazononderhoud, aandacht voor de vijver: het kán allemaal weer, eindelijk. Pak je scherpe snoeischaar, struikel niet over de overwinterde kuipplanten en ga lekker aan de slag. Met deze tips in de tuinkalender maart laat je geen buitenklusje liggen!
Tip! Bekijk hier de tuinkalenders van de overige maanden:
- Tuinkalender januari
- Tuinkalender februari
- Tuinkalender april
- Tuinkalender mei
- Tuinkalender juni
- Tuinkalender juli
- Tuinkalender augustus
- Tuinkalender september
- Tuinkalender oktober
- Tuinkalender november
- Tuinkalender december
Beplanting in de maand maart
Bladhoudende heesters, klimplanten en vaste planten worden altijd in pot geleverd. Ook al kun je ze daardoor eigenlijk het hele jaar door planten, het voor- of najaar is toch de beste tijd.
Beplantingstips om nú werk van te maken
- Maart is dé maand om hagen, heesters en bomen met blote wortel te verplanten. Planten slaan veel moeilijker aan als het blad eenmaal uitgelopen is. Grote kans dat de verplanting dan mislukt.
- Vogels … kun jij er ook uren naar kijken? Toch heb je ze liever niet in je plantbedden, want zowel groente- en plantblaadjes als kiemende zaden zijn dan niet veilig. Span daarom bijvoorbeeld een net over de plantbedden.
- Narcissen zijn niet meer zo zonnig als ze zijn uitgebloeid. Haal ze dan met de snoeischaar zo snel mogelijk weg. Laat je de uitgebloeide bloemen staan, dan vormen ze zaaddozen die de andere planten veel energie kosten.
- Heb je exotische kuipplanten in kas of kamer laten overwinteren? Zet de ramen op een mooie dag in maart dan open. Zijn je plantjes alvast een beetje voorbereid en afgehard.
- Fijn: je mag beginnen met de beplanting van de border! Tip: naar het tuincentrum om planten uit te kiezen? Let dan op standplaatswensen, bloeitijd en een béétje variatie in hoogte-, groei-, blad- en bloemvormen.
- Vind je privacy én een smakelijke oogst belangrijk? Plant dan in maart een haag van leifruit.
- Een nieuwe schutting is best mooi, maar wel kaal. Dit is de maand om er klimplanten tegenaan te planten.
- Zijn de bolletjes uit potten en bakken uitgebloeid, dan kun je ze nu in de tuin planten.
Eenjarige planten zaaien?
Zaai eenjarige planten al vanaf begin maart in je tuinkas of in bakjes op de vensterbank. Kattensnor, dille, eenjarige klaprozen en juffertje-in-het-groen bijvoorbeeld. Veel eenjarigen hebben bodemwarmte van ongeveer 21 graden nodig om te kiemen. In maart is het daar nog te koud voor buiten. Als het zaad erg fijn is, dan kun je het mengen met zand.
Vaste planten en andere tuinbewoners snoeien in maart
Als rechtgeaarde tuinhobbyist weet jij vast wel dat snoeien niet ten koste mag gaan van de sierwaarde van je planten. Toch geven we je wat snoeitips in deze tuinkalender maart. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze: in maart moet je de beplanting snoeien die ná de langste dag van het jaar is gaan bloeien. Anders knip je de bloemknoppen die de plant al heeft aangemaakt voor het najaar eruit. En wist je dat knotwilgen tot half maart teruggesnoeid kunnen worden? We delen nog meer tips uit, per plantensoort.
Hoe snoei je de olijf?
De olijfboom, in welke tuin staat hij níet? Goed snoeien is van levensbelang voor deze klassieker en daar is maart de uitgelezen maand voor. Knip naar binnen groeiende takken weg. Ook ongewenste takken op bijvoorbeeld de stam kun je gerust wegknippen. Snoei niet in het wilde weg, maar doe het met gevoel en liefde voor de olijf. Snoei vooral verticale takken en laat de horizontale zitten. Deze zorgen voor de karakteristieke vorm van de boom. Van de kruin kun je één derde wegknippen. En bedenk: meer snoeien = harder groeien!
Oleander snoeien?
Dat kan, maar doe dat alleen als de oleander te groot wordt of als je de vorm niet mooi vindt. Snoei-instructies zijn er niet: knip gewoon de te lange takken weg en bekijk of je de vorm je aanstaat.
Hortensia’s snoeien
Maart is ook de maand om struikhortensia’s (hydrangea macrophylla) een verjongingssnoei te gunnen. Je kunt deze plant met gemak op 30 cm boven de grond snoeien. Doe je dat elk voorjaar, dan is de struik in vijf jaar tijd helemaal vernieuwd. De oude bloemen kun je ook wegknippen, maar doe dat niet te diep. De knoppen voor de nieuwe bloei zitten er namelijk vlak onder.
Vlinderstruik snoeien
Om maar met de deur in huis te vallen: een vlinderstruik moet je altijd flink terugsnoeien, anders wordt hij veel te groot. Een grote vlinderstruik bloeit ook nog eens minder hard. Ook voor deze plant geldt: meer snoeien = meer bloeien. Deze plant bloeit namelijk op eenjarig hout. Hou je dus niet in en knip de takken tot vlak boven de grond op 30 – 50 cm af. Let er wel op dat je bóven de kleine uitlopers snoeit, anders is de kans groot dat de tak dit voorjaar geen bloemen geeft. Knip de takken ook schuin af, zodat er geen regenwater in de snijwond blijft staan.
Rozen snoeien
Rozen … tja, wie is er níet gek op? Om ze zo mooi mogelijk te houden, is flink wat (snoei)onderhoud nodig. Ga je in maart de rozen snoeien, zoek dan naar de dikke, vitale scheuten. Daar bloeien de rozen straks namelijk als ze weer gaan uitlopen. De bruine en houtige oudere takken kun je het beste elk jaar weghalen, want dat bevordert de groei van nieuwe scheuten. Snoei ze terug tot aan een groene scheut of gezonde knop. Wil je de plant in model brengen, snoei dan gerust ook de gezonde takken terug. Wij hoveniers noemen dat vormsnoei. Snoei in dat geval ook boven de knop, die wel naar buiten gericht moet staan. Bij klimrozen kun je de zijtakken flink terugsnoeien, ongeveer tot boven het vijfde oog.
Hoe zit het met bemesten in maart?
In deze tijd van het jaar begint de beplanting zich lekker te ontwikkelen. Bemesten is nu belangrijk om de beplanting in goede conditie te houden.
Dat doe je zo
- Geef de planten in potten en bakken een nieuwe bovenlaag potgrond of bemeste tuinaarde. Is het langere tijd droog? Vergeet dan niet om ze regelmatig water te geven.
- Daarmee ben je er nog niet, want ook de rest van de tuin doet het goed op verrijkte grond. Strooi een flinke laag compost over de bodem en hussel het door de grond met bijvoorbeeld een hark.
- Voeg tuinturf toe bij zuurminnende planten zoals Erica, Photinia, Pieris, Camellia en Calluna. Doe dat ook bij Azalea en Rhododendron, maar pas op: werk de turf niet door de grond heen. Deze beplanting heeft een oppervlakkig wortelstelsel, dat snel beschadigd raakt.
- Wil je de planten een superboost geven, dan kun je ze bijmesten met ecologische meststoffen.
Vergeet het gazon niet
- Straks een energieke, knalgroene grasmat? Verwijder nu dan eerst met een hark de viltlaag van je gazon. Zo geef je het gras volop ruimte om verder te groeien.
- Dat gedroomde, grazige gazon komt ook dichterbij de werkelijkheid als je het gazon gaat verticuteren. Strooi daarna ecologische bemesting over.
- Vanaf maart kun je elke maand losgaan met het bemesten van je gazon.
- Ga je in het vroege voorjaar een nieuw gazon inzaaien of met graszaad herstellen, dan zie je dat mussen en andere vogels veel zaad oppikken. Ze zijn niet alleen gek op het zaad, maar ook op de jonge grassprietjes. Je kunt de schade beperken door vóór het uitstrooien het zaad met scherp zand te mengen. Dat strooit niet alleen makkelijker, maar ook gelijkmatiger.
Dode takken, slakken en andere klusjes in maart
- Verwijder dode takken uit bomen, struiken en klimplanten. Klinkt simpel, maar hoe weet je of een tak dood is? Krab gewoon een stukje van de bast weg. Is het daaronder groen, dan zit er nog leven in; zie je alleen maar bruin, dan mag ‘ie weg.
- Hebben je potplanten nog genoeg groeiruimte? Check of de plant een bonkwortel heeft. Als dat zo is, dan moet ‘ie verhuizen naar een grotere pot.
- Snoei de klimop terug in maart. De plant heeft namelijk takken gevormd die los hangen. Verwijder ook de stengels die zich op het houtwerk van ramen of dakgoten hebben gehecht.
- Laat bladhopen nog even liggen: hierin zijn egels nog hun winterslaap aan het houden.
- Heb je een vijver? Zorg dan dat er voldoende zuurstofplanten in staan. Goed voor de vissen én voor de biodiversiteit.
- Controleer de vijverpomp en het vijverfilter en maak ze schoon als dat nodig is.
- Haal afgestorven plantendelen uit je vijver. Anders gaat dat blad rotten op de vijverbodem.
- Je kunt tot halverwege maart nog wilgen knotten. Dóen, want daarna ben je echt te laat.
- Omdat slakken in april hun eieren leggen, kun je het beste in maart al beginnen met de, liefst ecologisch verantwoorde, bestrijding van slakken.
- Het duurt niet lang meer of de meeste vogels gaan weer broeden. Hang nu alvast nestkastjes op, dan help je ze een handje.
Wacht maar tot april!
Tot zover weer onze tuintips voor de tuinkalender maart. Wen er maar aan om lekker bezig te zijn in je tuin, want er staat je vanaf april nog veel meer te wachten!