Tuinkalender november

Tuinkalender november

Tuinklussen in november? Jazeker!

November heeft maar dertig dagen, maar dubbel wind en regenvlagen’. Wie deze weerspreuk kent, kruipt in de elfde maand van het jaar misschien lekker met een boek en een warme kop thee op de bank en laat de tuin maar even voor wat het is.

Verruil je pantoffels toch af en toe maar even voor stevige kaplaarzen, want ook in november is er nog genoeg te doen (en te genieten!) in de tuin. Check deze tuinkalender november maar!

Tip! Bekijk hier de tuinkalenders van de overige maanden:

Vaste planten kunnen de grond nog in

November & beplanting: geen voor de hand liggende combi? Echt wel! Zolang het niet vriest, kun je vaste planten en bloembollen gewoon in de volle grond blijven planten. Wat dacht je van kleurige winterviooltjes, herfstasters en winterjasmijn in de border? Fleurt je tuin lekker van op in de donkere maand november!

Bladverliezende en groenblijvende planten, hagen en heesters

  • Komend voorjaar weer een kleurenexplosie in je border? Plant dan nu bloembollen voor de lente in de volle grond. Dat kan, zolang het niet vriest. Geldt trouwens ook voor jonge fruitbomen.
  • Bescherm de vaste planten voor de eerste vorst door ze af te dekken met bladeren of een laag compost. Naast het beschermen voor bevriezing bevorder je hiermee ook de groei van de planten.
  • Plant bladverliezende bomen en struiken met kluit of kale wortels. Dat kan vanaf november tot april.
  • Hagen in de tuin? Kijk er eens goed naar: zie je kale plekken, dan kun je in november gerust nog kleine struikjes bijplanten.
  • Heesters als rhododendron, hortensia’s en azalea’s bescherm je aan de voet tegen de vorst.

Bescherm vorstgevoelige planten

  • Zet de minder winterharde planten in pot alvast binnen op bijvoorbeeld de zolder of in een schuurtje. Let er wel op dat er niet te veel vocht bij de planten komt.
  • Pot- en kuipplanten die ’s winters buiten blijven, bescherm je door noppenfolie rond de potten aan te brengen. Afdekken met een laag bladeren of eventueel een rietmat werkt ook prima. Zorg daarnaast bovenop voor een luchtige afdekking. Belangrijk is ook, dat het vocht weg kan lopen.
  • Liefhebber van rozen? Laat dan zien dat je er ook in de winter goed voor zorgt als de grond bevroren is. Dat doe je zo: pak de entplaats van rozen in met stro, met een speciale rozenkraag of met een mix van bladeren met mest.
Bescherming planten in november
Het is belangrijk kwetsbare planten goed te beschermen tegen kou en vorst in november.

En het gazon? Dat groeit gewoon door in november …

Nou ja, bij een temperatuur van tenminste 6 graden Celsius blijft het gras lekker doorgroeien. Het gazon komt dus ook nog voor in de tuinkalender november. Staat de maaier al onder een hoes in je schuur? Uitpakken, die handel en maai het gras nog maar een keer, zolang het niet vriest. Het gazon is helemaal blij met je als je het gras ook nog even met een kalihoudende meststof bemest. Dat zorgt voor sterke wortels, waardoor je gazon goed bestand is tegen de winter.

Meer gazontips voor november zolang het niet vriest

  • Maai het gras niet te kort, want anders creëer je een paradijsje voor mos en onkruid. Mos groeit namelijk door tot het vriespunt.
  • Haal het laatste afgevallen blad van het gras. Daarmee voorkom je gele plekken in het gazon. Behalve gele plekken veroorzaken natte bladeren ook gladheid … met alle risico’s van dien!
  • Wees ook lief voor hoge grassen en bind ze bij elkaar. Als het gaat stormen -niet heel vreemd in november- dan kunnen deze grassen platslaan en kapot waaien.

Waar is die snoeischaar?

  • Warming-up: de appelboom mag je snoeien en de fruitstruiken hebben wel zin in een verjongingssnoei!
  • Blijf lekker bezig en knot nu ook de knotwilgen.
  • Ook de blauwe regen kun je in november snoeien.
  • Zijn de fruitstruiken helemaal kaal? Hét moment om ze te snoeien!
  • Na het snoeien liggen er vast wat takken van bomen, planten of struiken in je tuin. Maak ze fijn met een hakselaar en verwerk ze tot compost.

Vergeet ook de vijver niet

Niet alleen de tuin moet je winterklaar maken, maar ook de vijver moet in november gereed voor de winter zijn. Laat je de boel de boel, dan veroorzaakt de vorst flinke schade aan de vijver en alles wat daarin leeft. Wat kun je in november doen aan het onderhoud van je vijver?

  • Een goed werkende pomp voorkomt dat de vijver dichtvriest. Een dichtgevroren vijver is een ramp voor vijverdieren, die dan te weinig zuurstof krijgen.
  • Controleer regelmatig of het water schoon is, zodat de vissen voldoende voedingsstoffen kunnen opnemen.
  • Schep bladeren uit de vijver of leg er een net overheen. Pas wel op dat er geen vogels in het net verstrikt kunnen raken.
  • Verwijder de afgestorven bladeren van waterplanten.
Vijverpomp voor in de tuin
Een goede waterpomp is een must voor de vijver in de herfst en winter.

Leestip! Een vijver laten aanleggen

Meer tips voor de tuinkalender november

  • Vergeet niet alvast, zolang het niet vriest, de buitenkraan af te sluiten. Anders springen de leidingen.
  • Hang een nestkastje en vetbollen in je tuin, als je van vogels houdt.
  • Maak ook in november je tuin tot een sfeervolle plek door bijvoorbeeld verlichting aan te brengen.
  • Nog een leuk klusje: november is een prima moment om de moestuin om te spitten.

Duidelijk verhaal: ook in november heeft je tuin aandacht nodig. En vergeet ook nu niet te genieten van de struiken, heesters en bomen in je tuin, want ook na de eerste nachtvorst is daar veel moois te zien!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.