Tuinkalender februari

Tuinkalender februari

Dág winter, hallo voorjaar!

Eindelijk: de dagen lengen langzaam, het zonnetje warmt ons weer een beetje op en op steeds meer plekken popt het groen op in de tuin. Tijd om op je gemak het zaaien, planten en snoeien voor te bereiden en de tuin klaar te maken voor het nieuwe groeiseizoen.

Aan de slag!

We mógen weer, ook al kan het in februari nog flink koud zijn. Geen overbodige luxe om de planten nog even te beschermen tegen de soms nog lage temperaturen. In deze tuinkalender februari hebben we de nodige tips & tricks verzameld, waarmee je meteen aan de slag kunt!

Tip! Bekijk hier de tuinkalenders van de overige maanden:

Wat valt er in februari te bemesten, te onderhouden en te verzorgen in de tuin?

Best veel, dus ga er maar even voor zitten om de tips in deze tuinkalender februari rustig op je in te laten werken … met die rust is het straks namelijk snel gedaan 😉

Bemesten in februari

  • Om verzuring van de bodem tegen te gaan, kun je een geschikte kalksoort strooien. Doe dat ook bij het gazon. Wacht dan nog minstens een maand met mesten.
  • Is de maand verstreken, doe dan wat korrelmest (gedroogde koemest bijvoorbeeld) over de grond bij de vaste planten en de bol- en knolgewassen. Omdat ze in februari vaak al groeineuzen hebben gevormd en daardoor extra kwetsbaar zijn, kun je beter niet over deze plekken lopen.
  • Heb je fruitgewassen in de tuin? Bemest ze dan met extra veel fosfor en kalium. Gebruik patentkali, thomasslakkenmeel of speciaal voor fruitgewassen samengestelde mest.
  • Hortensia’s zijn fijne en geliefde bloeiers. Heb je een stukje tuin voor ze ingeruimd, strooi dan in februari een laagje turf rond de hortensia’s.
kalksoort strooien tuin februari
Bemesten van het gazon is belangrijk in het vroege voorjaar.

Onderhoud in februari

  • Nu al onkruid in zicht? Zou zomaar kunnen! Haal het met de hand weg tussen de planten en laat de schoffel nog even staan. Kan funest zijn voor de plantenwortels in de buurt van het onkruid.
  • Als het niet vriest, kun je gerust heesters die bladverliezend zijn planten en verplanten. Is de vorst in het land, kuil de planten dan met hun wortels tijdelijk in. Heesters verplant je met zoveel mogelijk grond rond de wortels. En groenblijvende planten … laat je nog even voor wat ze zijn. Die zijn pas in mei aan de beurt.
  • Vergeet niet om in februari afgestorven bloemstelen te verwijderen. Zo voorkom je dat de jonge scheuten uitlopen.
  • Het gazon kun je vanaf eind februari herstellen. Werk dan dus hobbels en kuilen weg, bezood slechte plekken opnieuw en meer van dat werk om in het voorjaar van een super strak gazon te genieten.
  • Eind februari is het ook tijd om de borders lekker op te ruimen.
  • Bomen rooien, daar is februari de beste maand voor. Ga die uitdaging alleen liever niet zelf aan en laat vooral de grote bomen over aan de vakman. Die heeft de juiste spullen om het karwei zonder schade uit te voeren.
  • Het lijkt een open deur, maar we waarschuwen je toch: ga niet spitten als de vorst nog in de grond zit en doe alleen tuinwerk als het niet vriest.

Verzorging in februari

  • Waarom we ons ook zó verheugen op het naderende voorjaar: de zangvogels gaan zich weer nestelen! Heb je dus nestkastjes, borstel ze dan nu van binnen nog even goed schoon en hang ze daarna weer op. Vervang ook kapotte of weggerotte nestkastjes, zodat de vogels weer een veilig huisje hebben.
  • Over vogels gesproken, ze brengen niet alléén maar een feestje in je tuin. Heb je bijvoorbeeld last van mussenvraat bij krokusbloemen? Span tussen de bloemen dan zwart draad (garen) tussen stokjes. Dat schrikt af.
  • Bloemen zijn een noodzakelijke lekkernij voor musjes, omdat er veel vitamines in zitten. En die hebben ze hard nodig. Geef ze gewoon wat stukjes appel of peer en ze laten je bloemen met rust.
  • Wil je potten en bakken opnieuw gebruiken, maak ze dan nu alvast goed schoon.
kaapmussen eten appel
Twee Kaap mussen smullen van een appel.

Hoe zit het met snoeien in februari?

Wat zouden we toch zijn zonder onze snoeischaar. Het ding komt eigenlijk het hele jaar door wel van pas. Ook met deze tuinkalender februari in de hand valt er genoeg weg te knippen, dus leef je uit!

Klimplanten snoeien

De groei van jong, heldergroen blad van de klimop help je een handje door oud blad weg te knippen. Spot je ranken van de klimop op plekken waar je ze echt niet wilt hebben, zoals onder de dakrand? Haal de ranken dan weg. Dat kan ook bij andere klimmers. Denk aan de bruidssluier, wilde wingerd of trompetklimmer om maar wat te noemen.

Leilinde snoeien

Geleide vruchtbomen kun je niet alleen in de zomer, maar ook in februari snoeien. De takken die je in de zomer al hebt gesnoeid, kun je nu tot op twee of drie knoppen insnoeien. Doe dat voordat de sapstroom in de bomen weer op gang komt.

Fruitbomen snoeien

Ook zo’n fan van fruitbomen? Februari is dé maand om ze te snoeien. Maar pas op, blijf af van steenvruchten zoals pruim, kers of perzik. Zet je daar het mes in, dan is het risico van loodglansaantasting levensgroot aanwezig. Snoei steenvruchten pas direct na de oogst of wat later in het voorjaar als het blad gaat uitlopen.

Fruitbomen snoeien februari
Februari is de uitgelezen maand om fruitbomen te snoeien.

Druif of kiwi snoeien

Als het goed is, heb je de druif en kiwi al gesnoeid. Niet? Serieus? Doe dat dan nu nog zo snel mogelijk! En maar hopen dat de sapstromen nog niet op gang zijn gekomen, want dan is het echt te laat en gaan de planten door de snoei heftig bloeden …

Wat kun je in februari al planten?

Februari is een mooie maand om kuipplanten te verpotten. Gebruik wel schone potten en potgrond met klei. De klei houdt het water namelijk beter vast. Maar dit zijn niet de enige plantactiviteiten die in deze tuinkalender horen!

Vaste planten en bomen

Vriest het niet? Verheug je dan op een leuk klusje. Deze maand is prima geschikt om vaste tuinplanten zoals de bougainville en bomen (bijvoorbeeld de citrusboom) te verplanten, als ze hun pot ontgroeid zijn. Zet ze lekker in de grond, die over een tijdje weer warmer wordt. Kunnen ze straks lekker groeien! Wel even oppassen als het langere tijd droog blijft, want dan kunnen ze echt niet zonder een flinke slok water.

Bladverliezende heesters planten

Is de vorst nergens te bekennen en is de grond écht niet bevroren? Dan vertellen we je een groen geheimpje: je kunt dan bladverliezende heesters planten en verplanten! Haagplanten en veel andere soorten worden vaak met kale wortels aangeboden. Hoe mooi is dát?

Eenjarige planten op het balkon?

Balkon inrichten? Bedenk alvast wat je er dit voorjaar op wilt hebben. Potten vol prachtige bloembollen en eenjarige planten bijvoorbeeld. Misschien wil je het balkon omtoveren tot minimoestuin, wil je het verfraaien met hangpotten en klimplanten of overweeg je verticaal tuinieren (ideaal bij een klein balkon). Hoe dan ook: met een balkon is meer mogelijk dan je misschien denkt!

Leestip! Een verticale moestuin maken? Lekker dan!

Knip afgestorven planten af & andere kleine klusjes

Net als in andere maanden van het jaar vind je in februari in de tuin ook genoeg kleine klusjes. Controleer boombanden bijvoorbeeld om te voorkomen dat ze in de boom groeien, of verwijder de sneeuw van groenblijvende heesters. Ook kan het geen kwaad tuinhuisjes, tuinkasten, schuttingen, trellisschermen, klimrekken en andere houten constructies te inspecteren en zo nodig te repareren. Goed idee misschien om de houten delen eindelijk eens van een nieuw laagje verf of beits te voorzien? Denk ook eens aan een opfrisbeurt van je terras. Met een hogedrukreiniger is het zo gebeurd en ben je meteen verlost van onkruid en mos tussen de voegen.

Geniet!

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips dan er op deze tuinkalender februari passen. Maar we hebben de leukste eruit gepikt. Geniet van februari, geniet van je tuin!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.