Hoe en wanneer de tuin bemesten?

Hoe en wanneer de tuin bemesten?

Tijd om de tuin te bemesten? Zo doe je dat!

Móet dat nou, de bodem bemesten? Ja, dat moet. Jij groeit toch ook niet op water alleen? Net als mensen hebben ook planten voeding nodig. Wil je een gezonde en vrolijke tuin, dan is een voedzame bodem onmisbaar. Bemesten dus. Maar waarom moet dat, wanneer doe je dat dan, hoe en waarmee? Deze en meer bemestingstips delen we onderstaand.

Hoezo tuin bemesten?

Laten we aftrappen met de waarom-vraag. Zon, water en voeding: de cocktail die planten laat groeien. Planten halen hun voeding grotendeels uit de grond. Er komt een moment dat de voedingsstoffen op zijn, waardoor de planten verzwakken. Dat kun je merken aan gele en dode bladeren, schimmels en andere plantenplagen.

Voeding maakt planten sterker en ook mooier. Een voedselarme bodem voorkom je door elk jaar je tuin te bemesten. Hoe vaak dat moet, hangt af van de grondsoort: een bodem van arme zandgrond heeft meer mest nodig dan een bodem van voedzame klei. Planten doen het goed op een rijke, luchtige voedingsbodem.

Laat jouw planten in een luchtige bodem groeien

Planten houden van een luchtige voedingsbodem. Daar groeien ze beter en mooier in dan op een vaste bodem. Je kunt zelf voor lucht in de bodem zorgen door er compost of humus aan toe te voegen. Compost ontstaat door de vertering van plantaardig materiaal en is daarmee de milieuvriendelijkste bemesting. Je komt gratis en voor niks aan compost door plantenresten uit de tuin te hergebruiken

Wat doet organische mest voor jouw tuin?

Toediening van organische materialen heeft veel voordelen:

  • het bevordert de biodiversiteit in de bodem met nuttige bacteriën en schimmels;
  • voedingsstoffen worden makkelijker vastgehouden;
  • ook water wordt beter vastgehouden (fijn voor jou: hoef je minder vaak te sproeien!);
  • planten kunnen de voedingsstoffen beter opnemen.

Maak je zelf compost, gebruik dan wel uitgerijpte plantenresten. Daarmee voorkom je dat de compost zuurstof aan de grond onttrekt. Jouw home-made compost is gebruiksklaar als het niet meer warm is. Keer daarom de compost regelmatig; het zuurstof bevordert zo het rijpingsproces.

bemesten van de tuin met compost

Welke structuur heeft jóuw bodem?

Geen idee welke structuur jou bodem heeft? Dat kun je simpel testen door een kuil te graven. Als de grond kruimelig uiteenvalt, dan heeft jouw tuin de perfecte bodemstructuur. Blijft de grond kluiterig en klonterig, schep dan wat compost of humus door de bovenlaag.

Hoe vaak per jaar de tuin bemesten?

Een jaar heeft drie perfecte mestmomentjes: in het voorjaar, de zomer en het najaar. Leuk, die drie goede periodes om een tuin te bemesten … maar het voorjaar, de zomer en het najaar duren best lang. Wanneer kun je aan de slag om je tuin te bemesten?

Leestip! De Tuinkalender – Een overzicht van alle 12 de maanden

Wanneer tuin bemesten: voorjaar

Dé periode om je tuin voor het eerst te bemesten, is het iets latere of vroege voorjaar. In dit seizoen maken planten een flinke groeispurt en kunnen extra voedingsstoffen geen kwaad. Afhankelijk van het weer, is dat meestal ergens eind maart, begin april. De planten zitten dan nog niet vol in het blad, waardoor je vrij makkelijk de mestkorrels rondom de planten kunt strooien. Zo verdwijnen minder snel mestkorrels in de plant en is er minder risico op bladverbranding. Pak de hark erbij om de mest iets dieper in de grond te krijgen. Wordt er geen regen verwacht, geef dan zelf wat water om de mest goed in de bodem te laten trekken.

Wanneer bemesten: zomer

Hebben planten meestal genoeg aan één bemestingsbeurt vlak voor of tijdens het groeiseizoen, rozen en eenjarige planten doen het beter als ze in juni nog een tweede keer mest krijgen. Ook het gazon floreert bij twee keer bemesten. Er zijn mestsoorten verkrijgbaar die de voedingsstoffen verspreid over meerdere maanden afgeven.

Wanneer bemesten: najaar

Sommige vaste planten en heesters maken in de zomer én het najaar blad- en bloemknoppen aan voor het nieuwe jaar. Waar de plant dan behoefte aan heeft, is fosfor. En dus lijkt bemesten in het najaar misschien overbodig, maar dat is het niet. Grote maar: heb je in de loop van het jaar de tuin voldoende bemest, dan hoeft dat niet ook nog eens in de herfst te gebeuren. Doe dit alleen, als je het hele jaar nog niks aan bemesting hebt gedaan.

Hoe moet je de tuin bemesten?

Je bent er inmiddels wel van overtuigd, dat bemesten echt nodig is. Er zijn twee soorten meststoffen: organische mest en kunstmest.

Organische meststoffen

Organische meststoffen bestaan uit natuurlijke grondstoffen van plantaardige of dierlijke oorsprong (denk aan gedroogde dierlijke mest zoals koemest en/of kippenmest). Planten nemen organische mest niet meteen op, omdat deze grondstoffen eerst afgebroken moeten worden tot mineralen. Dat gebeurt in de bodem, wat het bodemleven bevordert en de structuur van de grond verbetert. Wat uiteindelijk overblijft, zijn voedingsrijke mineralen. Na dit afbraakproces halen planten geleidelijk hun uit de bodem. Het bodemleven komt goed op gang als je compost, goed verteerde koemest, bladaarde of een gemengde organische mest door de grond mengt.

tuin bemesten met organische mest
Organische meststoffen

Kunstmest

Kunstmest bestaat uit zouten. Het werkt weliswaar sneller, maar ook korter. Daarnaast verzwakt kunstmest de plant en tast het bodemleven aan. Soms gaat de opname van voedingsstoffen zelfs zó snel, dat planten als het ware verbranden als je te veel gebruikt. In dat geval krijgen de planten gele bladeren en verwelken ze.

Het zal je niet verbazen dat onze voorkeur uitgaat naar organische mest. Veel beter voor de planten én voor de bodem. Biologische landbouw gaat dan ook zonder het gebruik van kunstmest.

Tekort aan voedingsstoffen: hoe herken je dat?

In zowel kunstmest als organische mest zit stikstof, fosfor en kalium: de belangrijkste voedingsstoffen voor planten. Stikstof zorgt voor de bladgroei, fosfor voor sterke wortels en groei, terwijl kalium de bloei en vruchtvorming bevordert. Maar hoe herken je een tekort aan bepaalde voedingsstoffen?

  • kleiner en lichter gekleurd blad duidt op een tekort aan stikstof;
  • gele of bruin-gerande bladeren wijzen op een kaliumtekort;
  • paarse bladverkleuringen en een slechte vruchtontwikkeling geven een tekort aan fosfaat aan.

Te veel mest verzwakt je planten

Hou je wel een beetje in met mest, want een teveel verzwakt je planten juist. Regent het flink, dan spoelt de overtollige mest bovendien weg. En dat vervuilt het grond- en oppervlaktewater.

Help: niks werkt!

Doe je er alles aan om jouw planten zorg en aandacht geven, maar zit er weinig schot in? Of heb je plannen voor een aanleg van een nieuwe tuin? Denk dan eens aan een bodemanalyse. Dan weet je precies welke voedingsmiddelen ontbreken. Testers zijn te koop bij tuincentra, of … laat De Tuin Hoveniers het voor je opknappen. Onze professionals zijn geworteld in het groen en hebben alles in huis om jouw planten de beste versie van zichzelf te laten zijn!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.