Tuinkalender januari

Tuinkalender januari

Tijd voor kleine tuinklusjes

Hoveniersbedrijf de Tuin in Vlaardingen wenst je om te beginnen een groeizaam jaar toe! Met het nieuwe jaar in de startblokken, kun je het in de tuin nog heel even wat rustiger aan doen. Maar dat betekent niet dat je de tuinhandschoenen aan de kale wilgen kunt hangen …

Handige januari-tips

In deze tuinkalender januari delen we weer de handigste tuintips op het gebied van planten, vijver, snoeien, gazon en kleine klusjes waar je in januari het jaar mooi mee kunt beginnen!

Tip! Bekijk hier de tuinkalenders van de overige maanden:

Het gazon in januari

Het is nog volop winter in de maand januari. Het gazon vraagt nu dan ook weinig aandacht. Toch is het goed om jouw gazon onbeschadigd de winter door te helpen. Met deze tips moet dat lukken!

Het gazon en vorst

  • Heeft het gevroren? Loop dan niet over het gras. Daarmee kun je het flink beschadigen met kale plekken tot gevolg.
  • Laat die sfeervolle sneeuwlaag maar lekker liggen op het gras, want sneeuw isoleert goed.
  • Als het bovenste laagje van de bevroren grond ontdooit, kan het smeltwater niet wegzakken in de onderliggende nog bevroren grond. Dat noemen we opdooi. Bij opdooi kan de grond dus verweken, waardoor het gazon op het water drijft en je het makkelijk stuk loopt. Bij opdooi is het gazon dan ook verboden terrein.
  • Zolang het niet vriest, kun je helemaal los gaan met kalk op het gras. Kalk verbetert de bodemstructuur en houdt de zuurgraad van de grond op peil.

Vaste planten en groenblijvende heesters

Voor degenen die er zo naar verlangen planten te planten: het kán, ook in januari! Zolang het niet vriest kun je ongestoord je gang gaan. Winterheide bijvoorbeeld, of viooltjes mogen nu alvast de border in.

Winterheide in een tuin in januari
Winterheide in de tuin

Bescherm je planten

  • Verwijder sneeuw van groenblijvende heesters. De takken kunnen door de sneeuw verbuigen en afbreken.
  • Sneeuw in de borders is geen probleem, dit isoleert je vaste planten goed
  • Check regelmatig al het bindmateriaal. Vanaf een windkrachtje of acht kan er namelijk weinig van overblijven.
  • Je kunt in januari de hulst, taxus en buxus bemesten en de hortensia rondom van een laagje turf voorzien. Zijn ze blij mee …
  • In januari kun je het opschot rondom je boom weghalen. Dat zijn scheuten die vanuit de grond omhoog komen om de stam van je boom heen.
  • Vriest het niet té hard, dan mogen de wintergroene hagen af en toe best een beetje water.
  • Zolang de grond niet bevroren is, kun je er gerust bijvoorbeeld taxus of haagbeuk met kale wortel of kluit in planten. Deze planten houden nu een comfortabel winterslaapje. Goed moment om ze te verplanten dus. Bovendien zijn deze planten winterhard en hebben ze in de winter geen extra verzorging of beschutting nodig.

Wat kan ik snoeien in januari?

Ha … en jij maar denken dat januari en snoeien bij elkaar passen als zes tenen aan één voet! De hele maand januari is toch echt geschikt om fruitbomen, planten en struiken te snoeien.

Pak die snoeischaar maar!

  • Tot half januari kun je de druif nog snoeien. Als je de druif te laat snoeit, bloedt hij dood. Creëer twee hoofdtakken en snoei alle recht opgroeiende takken terug tot één knop boven de hoofdtak.
  • Snoei fruitbomen/-struiken en knotwilgen niet als het vriest. Bij vorst kunnen de snoeiwonden namelijk invriezen.
  • Houtachtige struiken mag je nu ook snoeien als het niet vriest. Kijk wel een beetje uit met de vroege voorjaarsbloeiers en snoei niet meteen de knoppen mee.
  • Hydrangea paniculata-soorten (wie kent ze niet?) bloeien op eenjarig gevormd hout. Je kunt ze van januari tot april vijf tot tien cm terugsnoeien. Deze plantensoort met de moeilijke naam ken je vast beter als pluimhortensia.
  • Als je nu de zijtakken van de wisteria (blauwe regen) zo’n tien cm terugsnoeit, dan lopen ze in het voorjaar weer lekker uit.

Vijveronderhoud in de maand januari

Je hoort de magen van vissen in januari nog niet boven het vijverwater uit borrelen. Zolang de temperatuur onder de zes graden blijft, hoef je ze niet te voeren.

Vissen in vijver tuin

Wat moet je dan wél doen?

  • Ongenode gasten in de vorm van reigers op bezoek? Die hebben altijd honger en zo’n visje uit jouw vijver gaat er prima in. Controleer daarom regelmatig of er geen gaten in het vijvernet zitten en let erop dat het net strak gespannen blijft.
  • Voorkom een dichtgevroren vijver, want dan is het afgelopen met de toevoer van zuurstof in het water. Met desastreuze gevolgen voor de vissen en de vijverplanten.
  • Is je vijver toch dichtgevroren, ga het ijs dat niet als een dolle met een hakbijl te lijf. Door de schokken gaan de vissen dood.
  • Wil je een dichtgevroren vijver voorkomen, denk dan eens aan de installatie van een luchtpomp. Daarmee hoort een bevroren wateroppervlak tot het verleden. Bijkomend voordeel is, dat het water zuurstofrijk blijft.
  • Heb je nog geen vijver, maar wil je er wel één? Dan is januari een prima maand om een vijver aan te leggen.

Vogels en andere dieren in de tuin

  • Ligt er sneeuw? Zodra er sneeuw ligt, komen vogels moeilijker aan voedsel. Je helpt ze enorm door bijvoorbeeld pindaslingers of vetbollen in je tuin op te hangen en van die gezellige voederhuisjes neer te zetten. Je helpt de vogels hiermee én het staat leuk in de tuin!
  • Ook zo gek op vogeltjes en benieuwd welke soorten er in jouw tuin leven? Doe dan mee met de Nationale Tuinvogeltelling 2023 van 27 t/m 29 januari.
  • Behalve met voedsel help je de fladderaars ook met vers drinkwater, vooral als alles is dichtgevroren. Plaats een ondiepe bak op een beschut en windvrij plekje in je tuin. Bij lichte vorst (tussen nul en vijf graden) gebruiken de vogels het water ook om te badderen. Bij strenge vorst (lager dan min tien) kun je beter gaas over de waterbak spannen. Ze kunnen dan nog wel drinken, maar niet meer in bad. Bij zulke lage temperaturen kunnen ze anders bevriezen.
  • Ook egels hebben bij vorst en sneeuw een beetje menselijke hulp nodig. Dat doe je door een houten kist, kartonnen doos of een speciaal egelhuis in de tuin te plaatsen. Een fijne en veilige plek om uit te rusten en op te warmen. Zet er ook wat gedroogde meelwormen, katten-/hondenbrokjes of egelpaté bij. Ps. Zorg er wel voor dat je geen katten aantrekt! Heb je last van katten in de tuin? Lees dan dit blog: Andermans katten uit de tuin houden? Zo doe je dat!

Is dit alles?

Jeuken je groene vingers en kun je niet wachten tot het voorjaar aanbreekt? Geef dan nu ook alvast de kuipplanten een beetje extra zorg. Zet ze op een beschut plekje en pak de kuipplanten eventueel in met fleecedoek of bubbeltjesfolie. Ook kun je in deze donkere maand alvast lekker al je handgereedschap schoon maken.

Voorpret

Een laatste tip om de winterblues te verjagen: begin alvast met je planning voor het nieuwe plantseizoen. Welke eenjarige bloemen wil je straks graag in je bloembakken en welke kleuren zie je nu al voor je? Veel plezier en haal uit deze tuinkalender januari wat je wilt!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.