Tuinkalender juli

Tuinkalender juli

Genóeg te doen aan tuinonderhoud in juli

Dacht jij dat er in juli weinig werk in de tuin te verzetten is? Dat je misschien alleen voor wat extra water hoeft te zorgen en dat de natuur verder zelf haar werk doet? Dream on in je hangmat 😉

Maak iets moois van je tuin

Die prachtige kleuren en heerlijke geuren in de borders, die hysterisch bloeiende bloemen en planten, dat grazige gazon: niets blijft zoals het was als je de boel de boel laat. Dus krabbel overeind, leg dat boek even weg en maak ook in juli iets moois van je tuin. De tuinkalender juli vol tips en aandachtspunten helpt je een heel eind op weg!

Tip! Bekijk hier de tuinkalenders van de overige maanden:

Uitgebloeide bloemen?

Een frisse en kleurige border: dat willen we allemaal wel.

Fleurige borders

  • Door uitgebloeide bloemen weg te knippen, staat je border er knap bij. Bovendien bevorder je daarmee de rest van de bloei.
  • Over bloemen gesproken: wil je er ook binnenshuis van genieten in een mooie vaas? Pluk de bloemen dan in de ochtend. Als je ze knipt of afsnijdt en ze daarna razendsnel in het water zet, heb je er lang plezier van.

Geen nieuwe planten

Na uitgebloeide bloemen is de gedachte aan nieuwe beplanting niet zo gek, maar pas op!

  • Zet geen nieuwe planten in de grond vlak voordat je met vakantie gaat. Zonder extra water overleven ze je thuiskomst niet.
  • Blijf je de hele zomer thuis, dan kun je wel vaste planten in de borders zetten. Let er wel op dat de nieuwe beplanting heel veel water krijgt. Dat hebben ze nodig om goed aan te slaan.

Planten in juli

Ook in juli kun je absoluut lekker met je handen in de aarde wroeten. Met deze tips voor de tuinkalender juli blijft het niet bij wroeten alleen, maar ontstaat er ook iets moois uit.

Stokrozen in de tuin in de maand juli

Zo maak je je planten (en jezelf) blij

  • Wie houdt er niet van stokrozen, campanula’s en leeuwenbekjes? Of judaspenning, teunisbloem en juffertjes-in-het-groen? Juli is dé maand om deze meerjarige planten in de grond te zetten. Bloei verzekerd voor volgend jaar !Laatbloeiende clematis kun je nog tot in oktober planten.
  • Lege plekken in de border gespot? Dit is een mooie maand om ze op te vullen met planten uit je potten. Bessenstruik of sierstruik: keuzestress? Ga dan voor een bessenstruik. Heb jij straks een gezonde snack en ook de vogels zullen je eeuwig dankbaar zijn.
  • Lekker, die warme dagen in juli. Bereikt de temperatuur tropische waarden, geef je planten dan vroeg in de ochtend of later in de avond veel water. Doe je dat niet, dan kunnen de bladeren verbranden in de ongenadige zon. Met een lekkere plens water ’s ochtends of ’s avonds komen de planten weer een beetje bij en kunnen ze vrolijk verder bloeien.
  • Ben je vroeg of later op de dag met water in de weer, let er dan op dat planten met groot blad ook genoeg water krijgen. Het water loopt namelijk snel van de grote bladeren af komt dan nauwelijks de bodem in.

Wat heeft een platte steen met de vijver te maken?

Best veel, als je tenminste meer dieren bij de vijver wilt aantrekken.

Een warm plekje

Leg dan een steen aan de zonkant van de vijver. Koudbloedigen zoals kikkers moeten zich dagelijks opwarmen, maar ook vlinders zoeken graag een warm plekje op. Grote kans dat je ze in volle glorie op de steen kunt bewonderen.

Hou ook in de zomer de vijver goed in de gaten

  • Check het waterpeil van de vijver regelmatig. Water verdampt sneller bij warm weer. De vijver kan dan wat claustrofobisch aanvoelen voor de vissen.
  • Algen zijn dol op warmte en groeien dan ook sneller. En wie zit daar nou op te wachten? Door de pomp regelmatig te reinigen en de algen met een schepnet te verwijderen, kun je de algengroei een halt toeroepen. Algen kun je ook bestrijden met watervlooien, maar let op: watervlooien zijn een delicatesse voor vissen.
  • Warmte in de lucht betekent ook warmte in het water. Door de gestegen watertemperatuur hebben vissen meer behoefte aan voedsel. Beknibbel dan ook niet op de korrels en strooi het voer royaal in het water. Een paar regenwormen en wat voorgeweekte sla zo nu en dan nemen de vissen je in grote dank af.
  • Pronken er van die sprookjesachtige waterlelies in je vijver? Knip de uitbloeiers dan wel regelmatig weg, want dat komt de bloei ten goede. Wist je dat knippen ook helpt tegen de larven van de leliekever? Je weet wel, die beestjes die in deze periode de bladeren van de waterlelie van binnen aantasten, waardoor de bladeren bruin worden en snel afsterven. Knip, weg!
  • Stilstaand water en hoge temperaturen doen weinig goeds voor de planten en vissen. Met een fonteintje zorg je voor meer zuurstof en een betere circulatie: probleem opgelost.

vijver met waterlelies

Het gazon in juli

‘Groen is gras, groen is gras onder mijne voeten’… ken je dat antieke kinderliedje nog? Met deze tips voor de tuinkalender juli zorg je dat het gazon ook in juli mooi groen blijft.

Zo blijft je gazon een pronkstuk

  • Voorkom felle verbranding door de zon en maai het gras niet te kort. Als je een grashoogte aanhoudt van 3 tot 5 cm, dan zit je goed en voorkom je gele en bruine vlekken.
  • Bij het maaien komen grasresten vrij. Strooi die resten in de borders! Dat houdt de grond goed vochtig Bonus: onkruid krijgt ook minder ruimte om te groeien.
  • Sproei bij het krieken van de dag, in de namiddag of ’s avonds. Waterdruppels werken als een vergrootglas. De zon veroorzaakt zo brandplekken op het gazon en op de beplanting. In volle zon verdampt het water meteen, dus het is ook nog eens een gevalletje van waterverspilling.
  • Wil je een grazig gazon, bemest het gras dan elke maand. Dat kun je het beste doen als er een regenbui op komst is. Zo kan de mest goed inwerken in de bodem.

Snoeien in hartje zomer

Ook in juli valt er nog genoeg te snoeien in de zomertuin.

Een paar tips en tricks.

  • Bij rozen knip je de uitbloeiers weg tot een naar buiten gericht oog. De struik kan zo alle energie stoppen in de vorming van nieuwe scheuten in plaats van bottels.
  • Baby alert: er kunnen nog vogelnestjes in de struiken of hagen zitten! Wacht dan even met snoeien tot de kleintjes zijn uitgevlogen.
  • Weet je wat je krijgt als je regelmatig uitgebloeide bloemen uit de planten in kuipen en  borders verwijdert? Meer nieuwe knoppen!

vogelnestje in de tuin maand juli

Een emmer water op de composthoop?

Jazeker! Als je een composthoop hebt, is het raadzaam er bij droog en warm weer af en toe een emmer water over uit te storten. Om te composteren heeft de hoop namelijk vocht nodig.

Zo versnel je het proces nog verder

  • Voeg compostversneller toe aan de hoop. Dan gaat het composteringsproces helemaal als een tierelier.
  • Je versnelt het composteringsproces ook door de compost regelmatig om te scheppen.

Een paar nabranders tot slot

  • Stop niet met schoffelen en water geven, vooral in de moestuin!
  • Ondersteun hoge bloeiers met stokken of plantensteunen.
  • Geef kuipplanten ruimhartig water. Zeker nú kunnen ze niet zonder.
  • Geef de tomaten in de tuinkas regelmatig water en voeding.
  • Graadje of 30? Let er dan op dat de nestkasten met jonge vogels niet in de volle zon hangen en creëer de nodige schaduw. Zorg ook voor voldoende water in de tuin door dagelijks de vogelbadjes of een grote schaal te vullen.
  • Van kruiden en vruchten uit eigen tuin kun je fantastische dorstlessers brouwen. Doen … en geniet, want dat is in juli zéker ook de bedoeling!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.