Tuin zomerklaar maken

Tuin zomerklaar maken

Zo maak je de tuin zomerklaar!

Je ruikt het, je voelt het, je hoort het: de zomer rammelt aan de tuinpoort! De wintergarderobe maakt plaats voor luchtiger kleding, de thermostaat kan weer (bijna) uit, weg met neusdruppels en hallo zonnebrandcrème. Niets kan jouw euforische stemming naar beneden drukken, nu het ijs niet langer op de grond maar op een stokje in je mond ligt.

En toch … toch breekt het angstzweet je misschien uit bij het lezen van de titel van dit artikel. Relax! Ook al begint het zomerklaar maken van de tuin in het voorjaar, zodra de temperatuur alweer flink oploopt, kun je er toch voor zorgen dat je straks een plaatje van een bloeiende tuin hebt!

Leestip! Tips & Adviezen per maand van onze Tuinkalender

Tuin zomerklaar begint met goed kijken

We kunnen je op het stoutstoeltje zetten omdat je in de herfst en winter amper naar je tuin hebt omgekeken, maar daar schiet je nu niks mee op. Het eerste wat je nu gaat doen, is door je tuin lopen en je ogen goed de kost geven. Te beginnen met het spotten van schaduwrijke plekken. Plaats parasols en zonneschermen, maar overweeg ook het planten van bomen of het plaatsen van bijvoorbeeld pergola’s om natuurlijke schaduw te creëren

En dan … het gazon! Heeft het gazon betere tijden gekend, als in groener en frisser? Dan is het hoog tijd voor een goede maaibeurt. Doe dat pas als het ’s nachts niet meer vriest, maar dat doet het inmiddels al een tijdje niet meer. Als het gras ongeveer 4 centimeter hoog is, dan is dat perfect voor de zomer. Als je in juni of juli gras bijzaait, dan heb je straks nog dat grazige gazon van je dromen. Let er goed op dat je de kale plekken goed opvult en vergeet niet ook de grond nog even te bemesten.

Tuin zomerklaar? Onkruid verwijderen!

Na het zaaien, maaien en bemesten is het tijd om de schoffel erbij te pakken. Hoe warmer het wordt, des te sneller onkruid groeit. Als je nú begint met het verwijderen van onkruid, dan is het nog een beetje bij te houden de komende maanden. Met een schoffel kun je onkruid snel en makkelijk verwijderen. Heb je een tegelzee in je tuin, waarvan de randen steeds groener worden? Zet dan een onkruidbrander of een milieuvriendelijke onkruidverwijderaar aan het werk en je ziet de oorspronkelijke kleur van je tegels weer.

Onkruid verwijderen in de tuin

Tuin zomerklaar maken: snoeien om te bloeien

Klaar met schoffelen? Dode takken verwijderd? Pak dan de snoeischaar er maar bij. In de zomer snoeien heeft zo z’n voordelen. Bij het snoeien ontstaat aan het uiteinde van de tak een snoeiwond. Als zo’n wond niet snel genoeg geneest, kan rotting ontstaan. Doordat vaste planten in een zomerse tuin volop groeien, heelt de snoeiwond veel sneller. Fijn weetje: een plant die je in de zomer snoeit, hoeft niet ook nog een keer in de winter onder het mes. Er is wel een red flag: snoei nooit als de plant al in bloei staat. Zo jammer namelijk van al het moois dat je dan misloopt …

Nog een tip, of beter, een must: let er bij het snoeien van takken op, dat je nét boven de gezonde zijtak afknipt!

Tuin zomerklaar maken: opgeruimd staat netjes

Heb je het bovenstaande gedaan? Lekker bezig! Maar klaar ben je nog niet. Haal de bezem en de hark maar even uit de kast, want je kunt je nu gaan uitleven op het opruimen van de tuin. Weg met die laatste bladeren, afgeknipte takken en plukjes onkruid. Kijk ook indringend naar de vloer van je overkapping, of bestrating van je terras, want daar mag best even flink gepoetst worden. Met de hogedrukspuit is het zo gepiept, maar een emmer heet water met een aansluitende schrobbeurt doet ook wonderen. Enne … zeg eens eerlijk: zou jij je gasten nu zo in je tuinstoelen laten zitten? Dachten we al … een ouderwetse poetsdoek biedt uitkomst.

Zomerklaar maken: nieuwe planten

Ook al is het voorjaar de beste tijd om nieuwe planten in de grond te zetten, je kunt dit ook best nog in de zomer doen. Vergeet alleen niet de nieuwe planten regelmatig water te geven. De wortels zijn nog niet lang genoeg om zelf voldoende water uit de grond te halen.

Zeg nou zelf: jouw inspanningen om de tuin zomerklaar te maken geeft toch een goed gevoel? Denk alleen níet dat je de rest van de zomer achterover kunt leunen op je zonnebed. Jouw planten kunnen niet zonder jouw zorg, de hele zomer lang.

nieuwe planten in de zomertuin

Sproeien van de tuin: zo doe je dat!

Hoe zorg je in de zomermaanden het beste voor je tuin? Duh, door regelmatig te besproeien natuurlijk! Klopt helemaal, maar wist je dat er zoiets bestaat als besproeiingsregels voor planten en gazon? Er schijnt zelfs een heuse gids te bestaan vol tips over de juiste bewatering van planten, gras en heggen. Je verzint het niet, maar het bestaat. Om het je makkelijk te maken, vatten we de belangrijkste tips hieronder voor je samen.

Wees matig met besproeien

Het ligt misschien voor de hand om in de zomermaanden elke dag een flink aantal liters water over de tuin uit te storten. Geeft jouw misschien het gevoel dat je goed voor je tuin zorgt, maar je tuin heeft er niet zo veel aan. In een week met warme dagen kun je best ongeveer twee keer per week sproeien. Bovendien is het beter om minder vaak met veel water te sproeien dan elke dag met minder water.

Hou bladeren droog

Als je enthousiast aan het sproeien bent, let er dan een beetje op dat je de bladeren zo droog mogelijk houdt. Natte bladeren kunnen namelijk overdag door de zon verbranden. Ook ’s nachts zijn natte bladeren een no go, want ze hebben dan een grotere kans om ziektes op te lopen.

Rondom sproeien

Denk jij dat je van de bewateringstaak verlost bent als je de plant aan één kant hebt besproeid? Oh, oh, sommige mensen … Sproeien aan één kant betekent dat ook de wortels maar aan één kant water krijgen. Gevolg: scheve wortelgroei. Een probleem dat je simpel kunt voorkomen, gewoon door helemaal rondom de plant te sproeien.

Sproeien in de tuin

Sproei in de ochtend óf in de avond

Als je ’s ochtends of ’s avonds je tuin besproeit, dan geef je de planten een eerlijke kans om water op te nemen voordat het te warm wordt. Ga je lekker eigenwijs tóch in de felle zon sproeien? Dan loop je niet alleen het risico dat de bladeren verbranden, maar zorg je er ook voor dat de planten het water moeilijker kunnen opnemen.

Zorg voor een verstuiver

Geef jij de tuin water met een tuinslang? Dan mogen we hopen dat je er wel een verstuiver op bevestigt. Zo’n ding zorg er namelijk voor dat het water langzaam maar gelijkmatig wordt verdeeld. Zo kan het water goed de grond in dringen en gun je de planten hun eigen zoektocht naar vocht. Wat dan natuurlijk weer goed is voor de versteviging en groei van de wortels.

Niet te vaak én niet te veel

Je weet nu dat je de planten beter niet te vaak kunt besproeien, maar doe dat ook niet te veel. Vermijd dus plassen in de tuin! De grond raakt daardoor oververzadigd en de planten kunnen verstikken en schimmels of ziektes oplopen.

Prangende vragen tot slot

Hoe maak je een tuin winterklaar?

Lang verhaal kort: lees dit blog: Tuin Winterklaar maken

Hoe maak ik mijn tuin lenteklaar?

Lees hier alle groene tips & tricks: Tuin Lenteklaar maken

Jóuw tuin zomerklaar maken

Geen zin in? De groenprofessionals van De Tuin Hoveniers in Vlaardingen staan altijd te trappelen om het van je over te nemen!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.