Andermans katten uit de tuin houden? Zo doe je dat!
Het sluipt, het spint, het graaft, het moordt en het blaast: het fenomeen kat. Wollig en schattig, gluiperig en ontwrichtend: wat je ook van katten vindt, je hebt ze liever niet op bezoek in jouw tuin. Vooral als de kat van de buren niet zijn eigen tuin maar die van jou als kattenbak gebruikt. Meteen ook zijn graafskills laat zien, waardoor jouw net gepote plantjes met de wortels bóven in plaats van ín de grond liggen. En je ’s nachts uit de slaap houdt met zijn gejank, vooral in het voorjaar.
Help: de kat van de buren betreedt constant mijn tuin!
Hoe vaak heb je niet vertwijfeld uitgeroepen dat de miauwende viervoeters niks in jouw tuin te zoeken hebben? Katten van een ander dan, want die van jou zijn natuurlijk netjes opgevoed … en leeft zich op zijn beurt misschien weer uit in de tuin van jouw buren.
Diervriendelijke manieren om verschillende katten uit jouw tuin te houden
Hoe verjaag je andermans katten uit jouw tuin en, minstens zo belangrijk, hoe zorg je ervoor dat ze niet meer terugkomen? Dat is gelukkig geen hopeloze zaak, want er zijn genoeg foefjes om ze uit de tuin te weren. We delen enkele effectieve én diervriendelijke tips!
Tip 1: bodem bedekken met planten die katten afschrikken
Katten en planten gaan niet altijd goed samen. Er zijn nogal wat planten waar katten hun schattige neusje voor ophalen. Door de bodem van jouw tuin met dat soort groen te bedekken, sla je twee vliegen in één klap. Hoe meer bodembedekkers, hoe minder ruimte een kat heeft om te gaan graven in de losse aarde. De kans dat hij in je tuin poept, is dan een stuk kleiner. Bovendien zal de geur van zulke planten de katten verjagen, waardoor ze jouw tuin links laten liggen. Welke planten dat zijn? Geranium macrorrhimzum (ooievaarsbek) onder andere, vuurwerkplant, pelargonium graveolens (citroengeranium), citroentijm, citroenmelisse, citroenverbena, stekelige mei- en vuurdoorn en ruta graveolens (wijnruit). Kies in ieder geval nooit voor kattenkruid, want daar zijn katten dol op.
Tip 2: katten weren met cacaodoppen of houtsnippers
Lopen op boomschors, cacaodoppen of houtsnippers: de poezelige pootjes van katten zijn er niet goed tegen bestand. Vooral cacaodoppen houden loslopende katten uit je tuin. Dat komt niet alleen door de scherpe randjes, maar ook het geluid en de geur vinden katten niet fijn. Succes is niet altijd verzekerd, maar het is het proberen waard.
Tip 3: gooi koffieprut niet weg
Gravende katten: een van de grootste ergernissen van tuinbezitters. Observeer goed waar ze het liefst graven in jouw tuin en strooi daar dan een flinke koffiedrab op. Het spul blijft aan hun pootjes plakken en dat is niet fijn. De kat likt namelijk zijn pootjes schoon als ze vies zijn en de smaak van koffieprut is te smerig om nog een keer op die plek te gaan poepen en graven. Koffieprut is ook nog eens goed voor de planten!
Tip 4: barricadeer open plekken
Om wat in je moestuin of border te laten groeien, moeten sommige plekken open blijven. Maar dan is het risico levensgroot dat jouw tuin verandert in één grote kattenbak. Knutsel in dat geval een rasterwerk of raamwerk met bamboestokken in elkaar. Pak wat stokken die lang genoeg zijn om over jouw (moes)tuin te passen en knoop daar om de ca. 30 cm kruiselings andere stokken aan vast. Tot slot steek je er één diagonale stok in voor de stevigheid. Daarna kun je het raamwerk zo’n 15 cm boven de grond plaatsen. Werkt vooral goed bij een moestuinbak of border met hogere rand. Teveel gedoe? Je kunt ook satéprikkers met de punt naar beneden of bamboestokjes kriskras schuin in de grond steken. Zo krijgen de plantjes alle ruimte om te groeien, waarna al die stokjes niet meer nodig zijn.
Tip 5: tuin afschermen tegen katten
De beste manier om katten te weren, is ervoor te zorgen dat ze je tuin überhaupt niet in kunnen. Maar hoe dan? Katten zijn echte klimkampioenen en vinden altijd wel ergens een weggetje om binnen te komen. Toch? Klopt, maar helemaal hopeloos is het niet. Maak het katten moeilijk met de volgende maatregelen:
- plaats borderranden bij de schutting, zodat katten er niet onderdoor kunnen;
- katten klimmen minder makkelijk over een schutting met verticale planken;
- katten lopen niet over een schutting waar vogelpinnen bovenop staan;
- span draden tussen muren en schuttingen die katten gebruiken als toegang naar jouw tuin;
- maak een deel van de dakrand onbegaanbaar, zodat katten niet kunnen zien waar ze landen;
- span gaas tussen alle gaten en spleten in de schutting.
Tip 6: wat stinkt hier zo?
Katten worden diepongelukkig van geuren waar ze een hekel aan hebben. Welke geur katten haten? Wat dacht je hiervan:
- citroen
- sinaasappel
- knoflook
- peper
- mottenballen
Worden wij meestal blij van planten en vruchten die naar citroen ruiken, voor katten zijn ze een vette no-go. Doe er je voordeel mee!
Tip 7: hou katten uit je tuin met … water!
De meeste katten zijn wars van water. Pak een plantenspuit of waterpistool, zodra je zo’n harige vierpoot in je tuin spot. Ook al kan het soms verleidelijk zijn, gooi geen volle emmer water over het dier heen. Nergens voor nodig, want een klein beetje water is al voldoende om de kat weg te jagen.
Tip 8: stekelige planten
Het begin van de tuin of vlakbij de schutting: voor de meeste katten een welkome entree. Katten houden over het algemeen niet van struiken die prikken zoals hulst, mahonieplant of kruisbes. Voordat je enthousiast naar het tuincentrum holt om planten met stekelvormige bladeren te scoren: kijk goed of de plek waar je de struik wilt planten ook een goede plek is voor de struik qua zonlicht bijvoorbeeld.
Tip 9: katten verjagen met ultrasoon geluid
Hoge tonen die wij als mens niet kunnen horen, vangen katten en veel andere dieren wel op. Er zijn apparaten verkrijgbaar met een bewegingssensor, die een ultrasoon geluid (hoger dan 20.000 Hz) afgeven zodra een dier de tuin binnenkomt. Ook al is het niet schadelijk voor katten, ze ervaren dit geluid als heel vervelend.
De kattenfluisteraars van De Tuin Hoveniers
Dat katten eigenaren hebben, daar valt over te twisten. Vinden de katten zelf. Als je overlast ervaart van de kat van je buren, is een goed gesprek vaak de eerste stap naar een oplossing. De Tuin Hoveniers helpt je graag met nog veel meer tips om vreemde katten uit je tuin te krijgen en te houden!