Tuin op het zuiden

Tuin op het zuiden

Een zonnige tuin, dat willen de meeste mensen wel. Huizen met tuinen die op het zuiden liggen, zijn daarom meer in trek dan tuinen die ten opzichte van de zon op het noorden, oosten of westen gericht zijn.

Wat is er dan zo geweldig aan een zuidelijke ligging van de tuin? Waar moet je rekening mee houden bij de tuinaanleg en beplanting? En hoe zorg je voor een schaduwrijke plek om het hoofd koel te houden op zomerse dagen?

Waar ligt het zuiden?

Veel in het leven is maakbaar, maar aan de ligging van je tuin verander je niets. Zorg dat je met die ligging rekening houdt bij het (laten) maken van een ontwerp. De zon draait in de loop van de dag, waardoor de hoeveelheid zonlicht en schaduw verandert. Ook de seizoenen zijn daarop van invloed: in de zomer staat de zon hoog aan de hemel en in de winter laag.

Hoe bepaal je eigenlijk de ligging van jouw tuin ten opzichte van de zon? Je weet vast wel dat de zon opkomt in het oosten en ondergaat in het westen. Het is bijna nooit zo dat je tuin exact op het noorden, westen, oosten of zuiden ligt. Meestal is het een combinatie van windrichtingen zoals het zuidwesten of noordoosten.

Wil je de exacte ligging van de tuin bepalen, ga dan met een kompas of smartphone in de hand met je rug naar het huis toe staan en kijk in de richting van de tuin. Zodra dat duidelijk is, weet je ongeveer hoeveel zoninval je in de tuin hebt. Met die wetenschap kun je bepalen op welke momenten van de dag je volop zon hebt en op welke momenten schaduw.

Hoeveel zon met tuin op het zuiden?

Ligt jouw tuin op het zuiden, dan heb je daar de hele dag zon. Of het nu zomer of winter is, de zon maakt zijn volle baan langs jouw tuinkant. Zo profiteer je optimaal van het zonlicht in jouw tuin. Ideaal in de lente en herfst. Door de aangename temperatuur kun je dan  ook in de avond lekker lang buiten zijn.

Maar altijd zon in je tuin, is in een mooie zomer ook een nadeel. Met minimaal 35 graden rond twaalf uur ’s middags brand je weg uit die fijne tuin op het zuiden. Ben je ook gezegend met een voortuin, verkas daar dan in de middag naar toe. In jouw schaduwrijke voortuin op het noorden is het op een zomerse dag goed toeven. Hoe dan ook: een zonnige tuin op het zuiden kan niet zonder schaduwrijke plekken.

Tuin op het zuiden met schaduwrijke plekken

Zorg voor voldoende schaduw

Staan er hoge bomen en planten in de tuin, dan heb je er natuurlijke schaduw. Een groendak, klimop als parasol, pergola met beplanting of een dakplataan zorgen ook voor natuurlijke schaduwplekken.

Daarnaast kun je ook gecreëerde schaduw in de achtertuin toepassen. Een paar voorbeelden: veranda, overkapping (keuze uit verschillende daken voor de overkapping),  schaduwdoek of parasol. Ook de erfafscheiding zoals een schutting biedt welkome schaduw. Wil je ’s middags lekker in de schaduw zitten, overweeg dan een terras aan de oostkant van je tuin aan te leggen. Daar maak je handig gebruik van de slagschaduw van je erfafscheiding. Bedenk wel: natuurlijke schaduw biedt meer verkoeling dan gecreëerde schaduw.  

Welke planten houden van de zon?

De hele dag zon in je tuin totdat ‘ie ondergaat … kies dan voor bomen, planten en bloemen die veel zonlicht nodig hebben. Let er ook op dat de beplanting relatief weinig water verbruikt, omdat de tuin op het zuiden snel kan uitdrogen. Goed nieuws: je hebt nogal wat te kiezen! Veel planten en bloemen voelen zich als een vis in het water op plekken waar veel zon en licht is.

Bomen en heesters

Bomen en heesters die dolblij zijn met een plekje in de volle zon, zijn bijvoorbeeld de esdoorn, berk, haagbeuk, hulst en jasmijn. En het lijkt logisch dat een appelboom sneller groeit en grotere vruchten draagt op een zonnige plek dan een soortgenoot in de schaduw. Dus planten maar, die appelboom!

Vaste planten

Vaste planten die veel zonlicht nodig hebben, zijn onder andere zonnekruid (Helenium), vlambloem (Phlox), brandende liefde (Lychnis chalcedonica), klokjesbloem (Campanula) en ridderspoor (Delphinium).

Zomerbollen

Denk je aan een vrolijke zomertuin, dan horen daar zéker ook veelkleurige bloemen bij. Het fijne is, dat de meeste zomerbollen goed gedijen op zonnige plekjes in de tuin. Denk aan de zomerhyacint, gladiool, lelie, dahlia, geranium, petunia, begonia en nog veel meer zomertoppers.

Zomer op terras en balkon

Wat voor een tuin op het zuiden geldt, gaat ook op voor een terras of balkon op de zuidkant van je woning. Zorg voor royaal gevulde bloempotten maatje XL en je hebt meteen de zomer in je hoofd. Omdat het zuidelijk gelegen terras of balkon een overdaad aan zonlicht krijgt, moet je veel en vaak met gieter of tuinslang in de weer. Bij een warme, zonnige dag moet je er echt twee keer aan geloven. Vergeet niet dat kleine potten eerder droog staan dan hun grote broers. Handige tip: kunststof of geglazuurde potten gaan het beste de verdamping van het water aan. Sla deze dus groot in!

Terras in tuin op het zuiden

Hoe besproei je een gazon op het zuiden?

Van frisgroen naar strogeel: je wilt natuurlijk niet dat dat met jouw gazon gebeurt. De grond in een tuin op het zuiden droogt helaas sneller uit en de grasmat vertoont eerder kale plekken dan bij een tuin met een ligging op het oosten, westen of noorden. Je zult dus vaker moeten sproeien om de bodem voldoende vochtig te houden en de planten van genoeg water te voorzien. Doe dat het liefst elke ochtend voordat de zon doorbreekt, of wacht tot de avond als de zon weg is. Besproei je hele tuin en zorg dat je geen stukje overslaat. Zo blijft je gazon grasgroen en staat de beplanting er zomerfris bij.

Onderhoud, aanleg en ontwerp van een tuin op het zuiden

Het vereist de nodige kennis om het allerbeste uit je tuin, terras en/of balkon op het zuiden te halen. Een goed ontwerp is de basis voor een mooie tuin waar je lang plezier van hebt. De vakmensen van Hoveniersbedrijf de Tuin in Vlaardingen zijn geworteld in het groen en maken iets moois van jouw tuin en terras op het zuiden!

(Tip) Benieuwd naar tips & adviezen voor een tuin op het westen, zuiden of oosten? Lees er alles over op ons blog

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.