Tuin op het westen

Tuin op het westen

Een tuin op het westen heeft voor elk wat wils

Ben jij een zonaanbidder, maar kun je voldoende schaduw op z’n tijd ook wel waarderen? Dan ben je vast helemaal blij met een tuin op het westen!

Omdat de zon achter jouw woning opkomt, is er in de ochtend aan schaduwplekken geen gebrek. Maar in middag komt de zon tevoorschijn, waar je tot de laatste zonnestralen volop van kunt genieten.

Wat voor jou de ideale ligging van een tuin is, is voor een ander weer verschillend. Handig is het wel om te weten hoe je het beste uit jouw tuin op het westen haalt. Is jouw tuin diep genoeg, dan zie je de ochtendzon alleen achterin de tuin. Ontbijt je dus graag in de warmte van de eerste zonnestralen? Creëer dan achterin de tuin een terras of zitje, waar in de ochtend het meeste zonlicht is..

In een tuin die op het westen ligt, kun je in de middag en avond op zomerse dagen dus heerlijk in het zonnetje zitten. Heel fijn als je uit het werk komt en daarna nog even lekker wilt genieten van de late middagzon en zelfs de avondzon.

Tuin op het westen, of anders?

Hier gaat het om de windrichting waarin de achtertuin wijst van bovenaf gezien, bijvoorbeeld via Google Maps. Ingewikkeld? Valt best mee. Zoek je woning maar eens op via Google Maps en bedenk dat de kaart altijd op het noorden is georiënteerd. Zonder de kaart te draaien, kun je de ligging van je tuin dus afleiden aan de richting ten opzichte van het noorden.

Precies op het westen zal je (tussenwoning) achtertuin waarschijnlijk niet liggen. De kans dat de richting van jouw tuin naar het noordwesten of zuidwesten wijst, is groter. Heb je even geen smartphone of kompas bij de hand, dan kun je de ligging van de tuin eenvoudig bepalen. Ga met je rug naar de woning staan en bekijk waar de zon opkomt (in het oosten) en weer ondergaat (in het westen).

prachtig groen gazon van tuin op het westen

Hoe dan ook, de ligging van je tuin ten opzichte van de zon bepaalt hoeveel zoninval je in de tuin hebt. Met deze wetenschap kun je in grote lijnen bepalen op welke momenten van de dag je tuin in de zon of in de schaduw ligt. Daar kun je rekening mee houden bij de indeling en het ontwerp van je tuin.

Zijn er geen hoge gebouwen die je tuin op een zomerse dag in schaduw hullen en vind je het prettig om ook plekje uit de zon te creëren? Denk dan eens aan een veranda of overkapping. Of kies voor natuurlijke schaduw door bomen en struiken te planten

Welke kant is het beste voor de tuin?

Tuin op het westen, tuin op het zuiden, op het oosten of op het noorden: wat de beste kant voor de tuin is, is afhankelijk van jouw voorkeur. Wil je graag en vaak op plekken zitten waar de zon komt, word je blij van schaduw of zit je daar ergens tussenin?

Tuin op het noorden

Ligt jouw tuin op het noorden, dan komt er weinig zonlicht in je tuin. Het zonnetje komt in de winter alleen aan de voorkant van je huis. Niet verwonderlijk dat je tuin in dit seizoen donker, vol schaduw en koud blijft.

Misschien heb je helemaal achterin de tuin nog een beetje zonlicht? In dat geval kun je achterin de tuin op een terras in de zon zitten. In de zomer heb je in een tuin op het noorden zowel zon als welkome schaduw voor verkoeling.

Tuin op het oosten

In een tuin op het oosten, zie je de zon opkomen en kun je je dus vooral in de ochtend wentelen in het zonlicht. Naarmate de avond vordert, komt de zon achter je huis te staan. Dan wordt het sneller donker en koelt het af.

Ook met een ligging van de tuin op het oosten, vind je vooral achter in de tuin later op de dag nog de meeste zon. Een terras achterin kan er dus voor zorgen dat je dag langer duurt.

Tuin op het zuiden

Tuinen op het zuiden zijn lichte tuinen, waar het zonlicht de hele dag aanwezig is. Ideaal voor lange zomeravonden, maar op een zomerse dag kan het in tuin op het zuiden knap warm worden. Om ook de zonnestralen in de middag te trotseren, kun je er met hoge beplanting of bomen een schaduwrijke omgeving realiseren. Zo ontstaat een ideale plek vol schaduw voor de aanleg van een terras.

Beplanting in een zonnige tuin

In tuinen op het westen kan het ’s middags dus erg warm worden, want dan is de zon volop aanwezig. Kies daarom voor vaste planten die veel zonlicht nodig hebben. Omdat de tuin op het westen ligt, zullen er vooral in de ochtend schaduwplekken zijn. Je kunt dus ook kiezen voor beplanting die het goed doet in de halfschaduw. We noemen hieronder een aantal planten en struiken die geschikt zijn voor een tuin op het westen.

Ridderspoor

Ridderspoor is een populaire bloeier, vooral de blauwe variant van deze plant is prachtig. Liever roze of witte varianten? Die zijn ook verkrijgbaar. De lange, volle trossen bloemen fleuren je border helemaal op. In de volle zon bloeit ridderspoor van juni tot en met augustus.

Witte Ridderspoor bloemen in een tuin

Rode zonnehoed

De rode zonnehoed hoort tot de vaste planten die houden van een zonnige plek en een bodem die af en toe vochtig is. De rode zonnehoed met lichtbehaarde bladeren bloeit in juli en augustus en draagt karmijnrode bloemen.

Duizendblad

De witte of rozige bloemetjes van duizendblad geven je border een romantisch aanzicht. Deze vrolijkerd met zeer fijn vertakte blaadjes bloeit van mei tot oktober. Behalve varianten van duizendblad die voor de tuin worden gekweekt, vind je het gewone duizendblad ook wel als onkruid langs bermen en spoorwegen.

Margriet

Wie kent de margriet met haar grote, witte bloemen niet? De bloeitijd van deze mooie, populaire tuinplant is in juni en juli. Het blad blijft echter de hele winter groen. De margriet kan heel goed tegen korte, droge perioden en houdt van de zon.

Kattenkruid

Een plant die het ook goed doet op een zonnige plek is kattenkruid. De lichtblauwe bloemen van deze ongeveer tachtig centimeter hoge plant zijn een lust voor het oog. Let er wel op dat de grond niet uitdroogt. Kattenkruid verdraagt temperaturen onder het vriespunt, maar bescherm de plant wel tegen hevige regen en sneeuw.

Er zijn nog vele andere soorten vaste planten en kuipplanten die je in een zonnige tuin op het westen kunt gebruiken. Belangrijk is dat je ervoor zorgt dat je de tuin voldoende sproeit, zodat je planten voldoende vocht uit de bodem kunnen halen.

Wanneer besproei je een tuin op het westen?

Een zonnige tuin moet je voldoende besproeien, zodat de planten, struiken en bomen voldoende vocht uit de bodem kunnen halen. Doordat de zon in een tuin op het westen in de middag en ’s avonds langdurig schijnt, worden tuin en grasmat flink warm en kunnen uitdrogen.

Je zou denken dat je de tuin het beste aan het eind van de middag kunt sproeien, omdat de grond aan het einde van een warme zomerdag dan op z’n droogst is. Toch is het beter de tuin in de ochtend of avond te bewateren. De zon is dan nog niet zo sterk of schijnt zelfs helemaal niet meer en de planten kunnen het water dan goed opnemen. Geef je de beplanting water op het warmste moment van de dag, dan is de kans op verbranding behoorlijk groot.

Verder is het beter om twee of drie keer per week langdurig te sproeien dan elke dag een klein beetje. Door langdurige begieting moeten de planten dieper wortelen om het water te bereiken dat dieper in de bodem zit. Daardoor zijn ze niet afhankelijk van water dat dicht aan de oppervlakte zit en ontwikkelen je tuinplanten betere wortels.

Is een gazon op het westen een goed idee?

Een tuin op het westen heeft voldoende zonuren en is daarom goed geschikt voor een gazon. Je kunt het gras het beste vroeg in de ochtend besproeien, zodat het water ruimschoots tijd heeft om in de grond te trekken. Geef je het gazon pas ’s avonds water als de zon weg is, dan blijft de grond in het schaduwrijke deel van je tuin langdurig nat.

Terras bij een tuin op het westen

Begint voor jou de dag pas goed met een kop koffie in de ochtendzon? Maak dan een zitplaats aan de achterkant van de tuin, zo ver mogelijk van de woning af. Geniet je liever na een lange werkdag van de avondzon, dan kun je het beste een terras aan het begin van de tuin plaatsen.

Tuin op het westen met terras

Nog een tip tot slot. In een tuin op het westen brandt de zon het grootste gedeelte van de middag langdurig op de achtergevel van je woning. Door de opwarming van de gevel blijft het binnen én op terrassen vlak tegen de huizen aan flink broeierig. Creëer hier dus schaduwplekken in de vorm van zonwering, parasols, pergola of overkapping.

Ontwerp en aanleg van een tuin en/of terras op het westen

Een goed ontwerp is de basis voor een mooie tuin waar je lang plezier van hebt. Dat vereist wel enige kennis. De vakmensen van Hoveniersbedrijf de Tuin in Vlaardingen zijn geworteld in het groen en maken iets moois van jouw tuin op het westen!  

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.