Tuin op het oosten

Tuin op het oosten

Kenmerken van een tuin op het oosten

Ben jij er zo één die ’s ochtends meteen aan staat, zodra de wekker gaat? Wat zal jij dan blij zijn met jouw tuin op het oosten. Waar de zon als eerste schijnt en je de dag begint met chillen in de ochtendzon. Kopje koffie erbij, ontbijtje: niks meer aan veranderen!

Maar laten we eerlijk zijn, gedurende de dag neemt de zon langzaam afscheid van je achtertuin, verdwijnt achter je huis en ineens heb je een schaduwrijke tuin. Hoe richt je een tuin op het oosten zodanig in, dat het op elk moment van de dag jouw favoriete plek is?

Pak die laatste zonnestralen

Precies op het oosten zal je achtertuin waarschijnlijk niet liggen. De kans dat de richting van jouw tuin naar het noordoosten of zuidoosten wijst, is groter. Heb je even geen smartphone of kompas bij de hand, dan kun je de ligging van de tuin eenvoudig bepalen. Ga met je rug naar de woning staan en bekijk waar de zon opkomt (in het oosten) en weer ondergaat (in het westen).

Hoe dan ook, de ligging van je tuin ten opzichte van de zon bepaalt hoeveel zoninval je in de tuin hebt. Met deze wetenschap kun je in grote lijnen bepalen op welke momenten van de dag je tuin in de zon of in de schaduw ligt. Daar kun je rekening mee houden bij de indeling en het ontwerp van je tuin, de beplanting, welke plek in je tuin perfect is om een terras aan te leggen en waar je het beste voor schaduwrijke plekken kunt zorgen.

Bloemen en planten in een tuin op het oosten

Het leuke van een deels zonnige tuin op het oosten is, dat je een ruime keuze aan beplanting hebt. Doordat de tuin zowel volop zon als schaduw heeft, voelen veel bloemen en planten zich er thuis. De afwisseling van schaduwplanten en zonaanbidders maken van jouw tuin een dynamisch schouwspel. Tip: plant de zonminnende planten links (gezien vanuit je huis) waar de zon schijnt en de schaduwliefhebbers rechts in je tuin.

Welke zonnige planten en struiken (die ook van schaduw houden) doen het goed in jouw tuin op het oosten? Een paar kleurrijke suggesties voor een effectieve beplanting:

Hortensia (Hydrangea) Dé plant voor een tuin op het oosten is de hortensia. In de ochtend staat deze populaire bloeier namelijk graag waar de zon komt en ’s middags liever in de schaduw. Of je nu gaat voor de boerenhortensia met haar grote blauwe of roze bollen, voor de bekende Annabelle met haar roomwitte bloemen of de meer compacte pluimhortensia: succes is verzekerd!

Hotensia - Hydrangea in bloei in Tuin op het oosten

Ridderspoor (Delphinium)Wie Ridderspoor in zijn tuin plant, is voor altijd verkocht. Vooral de blauwe variant is spectaculair met de lange, overdadige bloementrossen fleuren ze een tuin op het oosten helemaal op. De plant, die graag overdag zon, is ook verkrijgbaar in roze en wit, mocht je dat blauw te heftig  vinden.

Margriet (Leucanthemum vulgare) Met haar witte bloemblaadjes en gele hart is de margriet een graag geziene gast in de tuin die straalt in het zonlicht. In hoogte varieert de margriet van 30 tot 100 cm. Deze plant gedijt ook prima in potten of plantenbakken, waarmee je deze vrolijke bloeier ook een prima plekje op terras of balkon kunt geven.

Rode zonnehoed (Echinacea purpurea) Met deze zeer gewilde plant snijdt het mes aan twee kanten: de grote karmijnrode bloemen zijn een lust voor het oog in de tuin, terwijl het dikke hart vol nectar veel vlinders, bijen en hommels aantrekt in het zonlicht. De plant dankt zijn vrolijke naam aan het bolle hart met de bijna horizontaal afstaande bloemblaadjes. Precies een … klassieke zonnehoed!

Wanneer besproei je een tuin op het oosten?

Planten die geschikt zijn voor een tuin op het oosten, moet je regelmatig besproeien. In het vroege voorjaar is er geen man overboord, maar op warme zomerdagen kunnen de planten zelfs ‘s ochtends in de vroege zon flink uitdrogen. Het ligt dan misschien voor de hand om te gaan sproeien, zodra je tuin in de schaduw ligt. Dat kun je beter niet doen, omdat de zon door reflectie nog lange tijd een deken van warmte over je tuin kan leggen.

Sproei daarom liever al vroeg in de ochtend of pas laat in de middag. Zo voorkom je niet alleen een erg natte tuin in de volle zon met verbrande bladeren als gevolg, maar geef je ook schimmels en mossen geen kans om in de vochtige tuin feest te vieren. Verder kun je beter drie keer per week langdurig sproeien dan dagelijks mondjesmaat.

Is een gazon op het oosten een goed idee?

Omdat een tuin op het oosten een prima hoeveelheid zonlicht per dag krijgt, kun je er makkelijk een gazon realiseren. Omdat je gazon hoofdzakelijk ’s ochtends in de volle zon ligt, moet je er wel voor zorgen dat het gras voldoende water krijgt om de warme zomerochtenden te overleven. Zet de sproeier of tuinslang dus lekker vroeg voluit open. Doe je dat ’s avonds pas, dan blijft het gazon in het schaduwrijke deel van je tuin langdurig nat. En ja, dan komt mos- en schimmelvorming weer om de hoek kijken.

Nog een handig weetje: loop ’s avonds niet te vaak over je gazon, want de vele uren schaduw is dat aan het einde van de dag nog vochtig. Loop je op een zwoele zomeravond graag met je blote voeten door het natte gras in je tuin, dan is de kans op beschadiging van je gazon best groot.

Terras bij een tuin op het oosten

Heerlijk, die laatste zonnestralen. Is je tuin erg diep, dan kun je het beste zo ver mogelijk achterin de tuin een zonnig terras aanleggen. Daar waar de schaduw van je huis het terras niet kan aanraken. Zo heb je het grootste deel van de dag zon en kun je langer buiten zitten in de avondzon op een beschut plekje uit de wind.

Heb je het niet zo op de zon? Overweeg dan je terras aan het huis in plaats van achterin de tuin te plaatsen. Zeker weten dat daar in de namiddag en avond geen zonnestraaltje op bezoek komt. Bedenk wel dat je op schaduwrijke stukken sneller last van groene aanslag op je sierbestrating krijgt. Hou er ook  rekening mee dat het op die schaduwrijke plek snel afkoelt. Een houtkachel, terrasverwarming of een lekker dik vest bieden uitkomst.

Ontwerp en aanleg van een tuin en/of terras op het oosten

Een goed ontwerp is de basis voor een mooie tuin waar je lang plezier van hebt. Dat vereist wel enige kennis. De vakmensen van Hoveniersbedrijf de Tuin in Vlaardingen zijn geworteld in het groen en maken iets moois van jouw tuin op het oosten!  

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.