Gazon onderhoud

Gazon onderhoud

Zo groen als gras

Een heerlijk groen, vol gazon. In de zomer het zachte groene gras onder uw blote voeten. Of als het zonnetje schijnt even languit liggen op dat heerlijke groene gras en een beetje vitamine D opnemen. Dat klinkt ons als muziek in de oren. Hier leest u hoe u uw gazon onderhoud, zodat u er volop van kunt genieten.

April, dè maand voor gazononderhoud

Van een fijn, groen gazon kunt u genieten, maar daar is natuurlijk wel wat onderhoud voor nodig. Gras wil zich best makkelijk gedragen, maar wel als u het gras een beetje aandacht geeft. Daar is de maand april een mooie tijd voor.

Een beetje regen en een beetje zon, de maand april neemt ons maar al te graag in de maling. Voor het gras betekent dit, dat het van alle weersomstandigheden wat kan opnemen. De maand april is daarom de maand om weer aandacht aan uw gazon te besteden.

Gazononderhoud, hoe werkt het?

Het is belangrijk bij het onderhoud van uw gazon om na te gaan of er kale plekken aanwezig zijn. Ook kan het voorkomen dat er een aantal zieke plekken aanwezig zijn. Deze plekken zijn te herkennen aan rare verkleuringen, verdroogd gras of schimmels die zich voor kunnen doen. Verwijder deze plekken in uw gazon door bijvoorbeeld gebruik te maken van een schop. Het makkelijkst is, om in vierkanten te werken tijdens het verwijderen van de plekken. Wanneer u deze plekken verwijdert heeft, kunt u het gat opvullen met organische grond en hier graszaad in strooien. Een snellere maner is om gebruik te maken van nieuwe graszoden. Uit uw nieuwe graszoden haalt u hetzelfde formaat als het gat, dit kunt u bijvoorbeeld knippen met een heggenschaar of snoeischaar. Vervolgens plant u het nieuwe stuk gras in het gat en drukt deze stevig aan. Stukken waar grof gras gegroeid is, kunt u ook verwijderen en hier op een zelfde manier nieuw gras in plaatsen.

Belangrijk is wel dat u, na het aanplanten van het nieuwe gras of het strooien van graszaden, zo min mogelijk over het gras loopt.

Uw gras wel of niet maaien?

Misschien heeft uw gras het koude weer heel goed doorstaan en is het flink gegroeid. Het gazon kan dan gemaaid worden. Houdt u er hierbij wel rekening mee dat dit niet voor alle grassoorten geldt. Sommige grassoorten groeien namelijk niet snel en zijn erg gevoelig. Deze grassoorten kunt u dan beter iets langer laten groeien en later maaien, zodat het gras wat meer stabiliteit heeft.

Als u het gras eenmaal gaat maaien, kunt u dit vervolgens het beste elke maand herhalen. Na een maaibeurt strooit u vervolgens bemesting over het gehele gras voor extra voedingsstoffen. Door dit te herhalen in de periode van april t/m september creëert u een optimaal gezond gazon. Ook zorgt u er met deze methode voor dat de kleur van uw gazon steeds weer egaler wordt.

Onderhoud graskanten en klinkerranden

Over het algemeen hebben veel mensen naast een gazon ook klinkers liggen. Het is handig om uw gazon langs de klinkerranden na te lopen met een snoeischaar of kantknipper. Wanneer u gaat maaien kunt u hier dan makkelijker overheen. Zo ziet uw gazon er gelijk weer strak uit en is graskanten afsteken niet meer nodig.

Optimaal gras? Bestel een bemestingspakket.

Bent u gek op uw groene gazon en wilt u een optimaal resultaat voor uw gazon bereiken? De Tuin heeft bemestingspakketten voor u samengesteld om een eenvoudige verzorging aan uw tuin te kunnen geven. Waar zowel u als uw tuin vrolijk van worden.

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.