Daar zit je dan in je luxe tuinhuis
Je bent best blij met je achtertuin, maar ‘best blij’ kan altijd beter. Toch? Een beetje levensgenieter ziet wel wat in zo’n sjiek buitenverblijf. Zo één waarin je bourgondische diners voor familie en vrienden organiseert. Of die je omtovert tot je eigen mancave, waar je tot diep in de nacht ongestoord met je maten aan de whisky en de sigaren zit. Een tuinkantoor om in alle rust te werken, is ook een optie; het geld moet per slot van rekening érgens verdiend worden.
Tuinhuis met overkapping
Wil je een luxe tuinhuis kopen, denk dan ook eens aan een overkapping aan huis. Daarmee is het buitenleven het hele jaar voor jou beschikbaar. ’s Zomers zet je de deuren open en laat je boel lekker doorwaaien. Zie je jezelf al zitten straks, op een lekker koel plekje in de schaduw? En valt er een buitje, dan hoef je niet als een dolle eerst al je spullen binnen te zetten en met druipende haren door de zompige bostuin je huis in te rennen.
Een luxe tuinhuis met overkapping bied je het beste van twee werelden. Zomer, herfst, winter, lente: jij kunt zo het hele jaar door, vier seizoenen lang van je tuin genieten.
Welk dak op je houten tuinhuis?
Luxe tuinhuisjes zijn er in alle soorten en maten. Het perfecte model is voor iedereen anders. Wat wel voor elk tuinhuisje geldt: het dak bepaalt de uitstraling van je blokhut.
Qua dak is er nogal wat te kiezen. Een zadeldak bijvoorbeeld, een boogdak, een wolfskap, een plat dak en een lessenaarsdak, om maar wat te noemen.
Robuuste balken van hout zorgen voor die karakteristieke zadeldakoverkapping.
Een zadeldak is symmetrisch, doordat beide kanten even groot zijn.
Bij kapschuren daarentegen loopt de achterkant lager door dan de voorkant, waardoor het een asymmetrisch karakter krijgt.
Met een plat dak oogt je luxe tuinhuis functioneel.
Wat er bovenop je luxe tuinhuis komt, is een kwestie van smaak.
Vloer en fundering van jouw tuinhuis
Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar de vloer en fundering zijn best essentieel in het hele verhaal. Zij zorgen ervoor dat de eerste wandlaag de ondergrond niet raakt. Daardoor is jouw luxe tuinhuis beter beschermd tegen aantasting van het hout.
Grote en kleinere luxe tuinhuizen
Wil je een luxe tuinhuis kopen, dan is de afmeting van jouw gedroomde buitenverblijf geen onbelangrijk detail. Groot dromen is prima, maar je wilt natuurlijk wel wat tuin overhouden rondom je luxe uinhuis. Er zijn luxe tuinhuisjes van minder dan 10 vierkante meter en grote modellen van meer dan 80 vierkante meter.
Welk materiaal?
Er zijn verschillende houtsoorten geschikt om een overkapping van te maken. Van Douglas, groen geïmpregneerd tot eiken en hardhout. Afhankelijk van de uitstraling en indeling is hier een keuze in te maken.
Vergeet de accessoires niet
Net zoals kleding de man maakt, maken accessoires het luxe tuinhuis. Bij een robuust buitenverblijf hoort een stoere kachel bijvoorbeeld. Ook de wanden en (schuif)deuren moeten in het plaatje passen zoals een stekker in een stopcontact. Kies de accessoires naar eigen wens.
Tuinhuisjes op maat laten maken
Natuurlijk, je kunt zo’n houten luxe tuinhuis zelf in elkaar knutselen. Doe dat alleen als je zwarte band klusser bent, laat het in alle andere gevallen aan de allround hovenier over.
De Tuin Hoveniers past jouw luxe tuinhuis volledig aan naar jóuw wensen en -vooruit- de wensen van je huisgenoten. Uiteraard heb je zelf inspraak in het ontwerp.
Denk aan de vergunning
Wil je een overkapping of aanbouw laten bouwen, dan moet je een vergunningscheck doen. Via de Rijksoverheid lees je meer over vergunningsvrij bouwen en via Omgevingsloket kun je een vergunningscheck doen.
Niet vergeten, want dit kan je een hoop ellende achteraf besparen!
Zo lang mogelijk genieten van je houten luxe tuinhuis
Wil je een lange levensduur van je tuinhuisje, dan moet je het goed behandelen. Er zijn verschillende behandelmethoden voor hout.
Bij sproei-impregnatie behandelen we de binnen- en buitenzijden voor met een impregneermiddel, oftewel grondlaag. Daarmee is je tuinhuisje beschermd tegen weersinvloeden en schimmels en rottingsprocessen.
Sproei-impregnatie blijft een voorbehandeling van het hout. Het is raadzaam binnen één jaar het luxe tuinhuis te beitsen. Dit kan kleurloos of in een kleur die jij mooi vindt.
Ons advies is om je tuinhuis zowel te laten impregneren als, na de opbouw, een eindbehandeling te geven. Daarmee is de blokhut het allerbest beschermd.
Tuinhuis of blokhut: wat is het verschil?
Het verschil zit ‘m in … tada … de hoekverbinding! Bij blokhutten vallen de balkenkoppen -dat zijn de uiteinden van de balken- ietsjes over elkaar. Mocht je de vaktermen willen weten: wij noemen dit ook wel een overlappende hoekverbinding of molenwiekverbinding. Bij blokhutten kun je kiezen uit rechte balkenkoppen en diamantkoppen.
Luxe tuinhuizen hebben hoeken waarbij de uiteinden van de balken elkaar raken. Voor de scherpe lezer: de hoeken van een tuinhuis zijn dus vlak. Daardoor ziet een tuinhuis er meestal strak en modern uit. Toch kunnen blokhutten ook een moderne look hebben, als ze maar geen diamantkoppen hebben. Dat geeft de blokhut namelijk die robuuste en traditionele uitstraling.
Zelf je tuinhuis bouwen of toch maar niet?
Je kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan met een kant en klaar bouwpakket om jouw tuinhuis te realiseren. Weet dan wel heel goed waar je mee bezig bent om te voorkomen dat jouw droom in een nachtmerrie verandert.
Twijfel je aan je eigen skills, geef het dan uit handen en laat jouw tuinhuis volledig op maat maken. En over een tijdje verrijst in jouw achtertuin een poolhouse, dierenverblijf, hobbyschuur, gastenverblijf, tweede huiskamer, supersjieke garderobekamer, atelier … nou ja, de toepassingen zijn eindeloos.
Het enige wat jij hoeft te doen, is lekker genieten van een topbouwwerk waar je jarenlang plezier van hebt.
Van houtdikte tot gewenste kleur, van ramen en deuren tot daken: De Tuin Hoveniers luistert naar al jouw wensen, neemt ze mee in het uiteindelijke ontwerp en realiseert met de beste materialen en jarenlange ervaring jouw ultieme tuinhuis!