Gras verticuteren

Gras verticuteren

Vol g(r)as verticuteren!

In het leven krijg je niets cadeau. Tuurlijk zijn er uitzonderingen, maar dat geldt niet voor een grazig, groen gazon. Het is hard werken om een mooi gazon te krijgen en heb je het eenmaal, dan moet je flink aan de bak om het zo te houden. Verticuteren is daarbij een pittige maar noodzakelijke klus. Verticuwatte? Ver-ti-cu-te-ren. Wat het is, hoe je het doet, waarom en wanneer het nodig is: lees maar verder en je weet er alles van.

Gras verticuteren: wat is dat?

Je hebt het vast weleens gezien, zo’n viltlaag in het gazon. De vaak dikke viltlaag vol mos en plantenresten zit net boven de bodem van je gazon. Die mossen en dode grassen kunnen het gazon verstikken als je er niets aan doet. Verticuteren betekent niets anders dan het weghalen van die dikke of dunne viltlaag die in het gazon groeit. Zo krijgt het gras weer water, licht, lucht en voedingsstoffen. Het gazon kan kortom weer ademen.

Waarom moet je het gazon verticuteren?

Verticuteren houdt het gras dus fris en fruitig. Maar dat is niet het enige voordeel dat het met zich meebrengt. Door te verticuteren:

  • voorkom je dat ongedierte zich in het gazon nestelt;
  • bevorder je dat water makkelijker de bodem doordringen kan, zodat het gazon minder snel uitdroogt;
  • zorg je ervoor dat de graswortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen;
  • beperk je de groei van mos en onkruid in het gazon;
  • stimuleer je de ontwikkeling van nieuwe groeipunten, waardoor de grasmat dikker wordt.

Is mos dan zó erg?

Een beetje mos kan natuurlijk geen kwaad. Maar zodra de mossen het gras gaan verdringen en er dikke plekken ontstaan, dan is het tijd voor actie. Valt wel mee, denk je? Nou, dan doe je toch lekker niks. Als je maar lang genoeg wacht, dan sterft het gras langzaam af en kijk je gezellig tegen kale plekken aan in je gazon. Behalve het gazon verticuteren, kun je ook proberen de schaduw te vervangen door zon. Mossen floreren namelijk op schaduwrijke plekken. Zet die snoeischaar dus maar lekker in bomen en struiken die de lichtval op het gazon belemmeren.

gazon vol mos en dood gras

Gazon verticuteren: hoe pak je dat aan?

Vaste lezers van onze blogs weten het wel: wij van De Tuin Hoveniers houden van overzichtelijke stappenplannen. Natuurlijk hebben we er ook één die bij dit onderwerp past, oftewel: hoe verticuteer je het beste een gazon?

Het begin in vijf stappen

Stap 1: Hoe korter het gras, des te makkelijker je bij de viltlaag komt die tussen het gras groeit.. Maai het gazon daarom eerst iets korter dan gebruikelijk (hou een maaihoogte aan van 2-3 centimeter). Haal al het maaisel en ander afval zoals takjes en steentjes van het gazon.

Stap 2: Stel de scherpe messen van de verticuteermachine op zo’n twee tot drie millimeter af. Hoe diep je moet verticuteren, hangt af van de dikte van de viltlaag. Verticuteer niet dieper dan vier millimeter.

Stap 3: Kies tussen een verticuteermachine of een verticuteerhark. In de volgende alinea vertellen we welke je het beste kunt kiezen. Begin met verticaal maaien over het gras heen, in rechte banen over de lengte van het gazon. Daarna ga je -je verwacht het niet- horizontaal maaien, ook weer in rechte banen over de breedte van het gazon. Geen lange halen snel thuis! Zorg dat je elk deel van het gazon te grazen hebt genomen.

Stap 4: Hark alle losse materialen zoals dood gras en mosresten weer zorgvuldig weg.

Stap 5: Zaai kale plekken bij met graszaad, of leg nieuwe graszoden aan. Bemest dan het gazon om de groei van het gras te bevorderen.

Gras bijzaaien gazon

Maar dan: wat doe je ná het verticuteren?

Je dacht toch niet dat je nu al klaar was? Het gazon onderhouden is meer dan verticuteren alleen. Na de vijfde stap hierboven moet je nog even doorbikkelen. In stapjes natuurlijk, dat dan weer wel:

Stap 6: Het gazon doorzaaien. Schrik niet als het gazon er nu kaal en futloos bijligt. Je zal zien dat het gazon zich na het verticuteren snel herstelt. Check wel goed op kale plekken en zaai deze bij met graszaad.

Stap 7: Bemesten na het verticuteren. Nadat het gras is geverticuteerd, strooi je er gazonkalk over. Mos en onkruid groeien snel op te zure bodems. Je kunt de zuurgraad van de bodem van jouw gazon vaststellen met een bodemtest. Met kalkmeststof kun je de bodem weer ontzuren. Kalk heeft een neutraliserende waarde, wat ervoor zorgt dat de pH-waarde oftewel de zuurgraad van de bodem weer op peil is. Let wel een beetje op als je gazonmest in het rond strooit. Tijdens warme zomermaanden kan dit namelijk verbranden. Kies daarom voor organische meststoffen. Deze hebben geen verbrandingsrisico en zijn tot wel drie maanden werkzaam.

Stap 8: Geef voldoende water na het verticuteren. Bewatering na het verticuteren is een must. Zo help je het gras te herstellen. Tijdens het verticuteren komen kleine gaatjes in de bodem, waardoor water beter kan doordringen tot de wortels van het gras. Een goed moment dus om je gazon te besproeien en de wortels van het gras dieper in de grond te laten groeien. Hou het gazon de eerste week goed vochtig, maar geef niet téveel water. Want niemand zit op rottend gras te wachten toch?

Hoe verticuteren?

Machinaal verticuteren

Machinaal verticuteren gaat natuurlijk een stuk sneller en makkelijker dan met een hark. Heb je een groot gazon, kies dan voor een verticuteermachine. Je kunt er één kopen, maar ze zijn ook te huur. Bedenk dat het gazon maar maximaal twee keer per jaar geverticuteerd hoeft te worden, dus huren is misschien wel zo’n goed idee. Het voordeel van zo’n machine is, dat je de diepte van de messen goed af kunt stellen en dat je overal gelijkmatig verticuteert.

Verticuteermachine op het gazon

Handmatig verticuteren

Ben je wat minder ruim bedeeld qua tuin, ga dan voor een verticuteerhark.

Zelf doen of liever uitbesteden?

Verticuteren is een arbeidsintensieve klus. Net zo makkelijk om het door de groenprofessionals van De Tuin Hoveniers in Vlaardingen te laten doen. Wij hebben niet alleen de kennis, maar ook de juiste apparatuur in huis. Geworteld in het groen, dat zijn wij!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.