Een klimaatbestendige tuin in tien tips
Om maar eens een open deur in te trappen: het klimaat verandert. En niet zo’n beetje ook. Het veranderende klimaat merk je op kleine schaal ook in de tuin, óók in die van jou. Verbrande beplanting bij langdurige, extreme droogte en modderzooi bij hoosbuien, om maar iets te noemen.
Ondanks al die regen verlaagt toch de grondwaterspiegel, wat voor een groot deel te wijten is aan plat getegelde tuinen.
Hoe maak je een klimaatbestendige tuin?
Het goede nieuws is, dat je er zelf iets aan kan doen. We delen tien tips waarmee je je eigen tuin klimaatbestendig maakt.
Het slechte nieuws: om je tuin klimaatadaptief te maken, moet je wel in beweging komen. Tenzij je een hovenier het werk laat doen …
Groene tip 1: Kies de juiste beplanting
Hoe kaler de bodem, hoe sneller de bodem uitdroogt. En dus hoe dichter de begroeiing, hoe beter.
Mediterrane beplanting is een goed idee om in relatief droge grond te plaatsen. Denk aan lavendel, ezelsoor en heiligenbloem. Nattere stukken in de tuin zijn goed geschikt voor bijvoorbeeld de hortensia, koningsvaren en pluimspirea.
Groene tip 2: Zorg voor waterdoorlatende bodembedekkers
Of het nu pijpenstelen regent of zonnestralen knettert, bodembedekkers kunnen het allemaal hebben. Nou ja, meestal zijn ze bestand tegen water óf tegen droogte. Maar sommige bodembedekkers kunnen het allebei aan.
Belangrijk dus om bij het planten goed op te letten of de bodembedekker van schaduwrijke of juist van schaduwarme grond houdt.
Bodembedekkers voor droge en natte bodems
Bodembedekkers die het goed doen op droge grond zijn onder andere sedum en wolfsmelk, terwijl sterrenmos en koninginnekruid juist blij zijn met een nattere bodem.
Groene tip 3: Hou je bodem levend
Een bodem met veel organisch materiaal houdt beter vocht vast. Om uitdroging voor te zijn en het bodemleven een handje te helpen, is het slim om de bodem te verrijken met compost en ander organisch materiaal.
Een goede bodemverbeteraar zorgt voor voldoende bacteriën en voedingsstoffen, maar ook voor een optimale voedingsopname voor bestaande en nieuwe planten. Het resultaat: sterkere planten die de gevolgen van klimaatverandering beter kunnen opvangen.
Groene tip 4: Maak gevels en daken groen
Een groene gevel, groene schutting of een groen dak? Je hoeft niet te kiezen, want het past allebei in een klimaatbestendige tuin!
Groene gevels
Een groene gevel begint met het wegbikken van bestrating tegen de woning. Zo kan de bodem het regenwater opnemen dat langs de gevel stroomt. Daarmee ontlast je het riool. Daarna een flinke laag vruchtbare grond met bijvoorbeeld kleurige klimplanten erin. En voilà: de groene gevel is geboren.
Zo’n gevel geeft verkoeling in huis, maar ook in de tuin. Ook mooi: een groene gevel biedt beschutting aan bijen en vlinders.
Groene daken
Op je huis, schuur, mooie tuinhuis of garage: een groen dak past overal. Een begroeid dak kan regenwater vasthouden, helpt tegen de warmte en ziet er geweldig uit. En, daar komt ‘ie weer, een groen dak bevordert de biodiversiteit. Win-win toch?
Leestip! >> Groen Dak Overkapping – Tips & Adviezen
Groene tip 5: Tegels eruit
Je kent ze vast wel, van die tuinen die helemaal dicht betegeld zijn. Misschien ben jij daar zelf ook wel van? Jammer dan, want hoe meer betegeling in je tuin, hoe minder regenwater de bodem kan inzakken. En dan is een klimaatbestendige tuin heel ver weg.
Balans tussen groen en tegels
Moeten álle tegels er dan uit? Overdrijf niet meteen zo, natuurlijk hoeft dat niet. Tuintegels zijn onderhoudsvriendelijk en ook best mooi. Het gaat om een goede balans tussen groen en tegels. Dat komt neer op 60 procent groen en 40 procent tegels in je tuin.
Halfverhardingen tegen overtollig regenwater
In tuinen zie je steeds meer toepassingen met halfverhardingen, zoals een waterdoorlatend kiezelpad of een pad van stapstenen. Zo wordt het water afgegeven aan de grond en verdwijnt het niet in het toch al overbelaste riool.
Groene tip 6: Grote voegen tussen tuintegels
Zijn kiezels niet jouw ding? Dan is er toch een oplossing om bestrating ook in jouw klimaatbestendige tuin te combineren met waterdoorlatend oppervlak.
Een oplossing die briljant is in al z’n eenvoud: zorg gewoon voor grote voegen tussen de tegels. Hoe groter de voegen, hoe meer water naar de bodem kan zakken. Ook fijn als je af wilt van grote plassen en ander overtollig water in je tuin.
Groene tip 7: Plant eens een boompje
Airco’s van de tuin: zo worden bomen nogal eens genoemd. En daar zit best wat in, want bomen zorgen voor verkoeling en schaduw, voorkomen dat de bodem uitdroogt en brengen ook nog eens diepte in je tuin. Het zijn echte blikvangers, die vogels en insecten een veilige haven bieden.
Bomen die zich fijn voelen op drogere plekken in de tuin, zijn onder andere de Japanse haagbeuk en de zilverlinde. Op nattere plekken doen onder andere de rode esdoorn en de Pontische eik het goed.
Groene tip 8: Doe eens gek en leg een gazon aan
Een waarheid als een koe: waar een gazon ligt, liggen geen tegels. Op een gazon kan het water snel de grond intrekken, wat het riool ontziet. Of het gazon nu rond, vierkant of rechthoekig is: voor elke tuin is een passende oplossing.
O ja, schiet niet in de stress als je gazon er in droge periodes dor en bruin uitziet. Het gras heeft zich gewoon even teruggetrokken; de wortels blijven springlevend. Zodra het weer regent, gaan de grassprieten weer groeien. Wees lief voor je grasmat in droge periodes door het dan minder kort te maaien of gewoon even te kappen met dat gemaai.
Groene tip 9: Sproei verstandig
Het beste moment om te sproeien in de zomer? In de avond. Dan verdampt het water niet direct en kan het de bodem in trekken. Sproei één of twee keer per week enkele uren in plaats van elke dag een half uurtje. Zo kan het water dieper de bodem intrekken, waardoor planten dieper kunnen wortelen.
Gebruik zoveel mogelijk regenwater voor de sproeibeurt. Koppel bijvoorbeeld een regenpijp van het riool af en vang het op in een regenton. Het opgevangen water kun je mooi hergebruiken voor het besproeien van de tuin.
Groene tip 10: Leg een regenwatervijver aan
Een regenwatervijver vangt het teveel aan regenwater op bij enorme plensbuien.
Kies je voor een laaggelegen vijver met schuin lopende oevers, dan kan het regenwater op een natuurlijke manier ook naar de vijver toelopen. Als je de overloop van de regenton omleidt naar de vijver, dan blijft het overtollige water ook fijn in je tuin.
Je tuin klimaatbestendig: het kan dus
Deze tips kunnen je helpen op weg naar een klimaatbestendige tuin. Teveel gedoe? Dan laat je het toch over aan de professionals van De Tuin Hoveniers B.V in Vlaardingen!