De bestaande tuin veranderen? Zo pak je dat aan!
Oké, je tuin kan er misschien best nog mee door. Maar toch lijkt de tuin van de buren er net even knapper bij te liggen dan die van jou. En hoe jammer is het als je je ergert aan je eigen tuin, terwijl je er eigenlijk lekker van moet genieten. Met de lente in de lucht ruikt alles naar vernieuwing. Tijd voor verandering, tijd voor een nieuwe tuin!
Waarom de bestaande tuin renoveren?
Wil je iets anders met je bestaande tuin, dan verander je hem toch gewoon? Makkelijk gezegd, lastiger gedaan. En waarom wil je de tuin eigenlijk (laten) renoveren? Is een slecht onderhouden tuin de reden voor verandering, is de tuin gedateerd en mag het wel wat hipper of zoek je een andere sfeer in de tuin die beter aansluit bij de woning?
Wat de reden ook is, een bestaande tuin veranderen kan een flinke klus zijn. Er komt nogal wat (fysiek) werk op je af. Natuurlijk kun er zelf de schouders onder zetten en de tuin leeghalen, maar je kunt de tuin ook laten renoveren en een hovenier inschakelen. Want echt, het is vakwerk. In dit artikel gaan we dieper in op tuinrenovaties, gemiddelde prijzen en natuurlijk de werkzaamheden die hierbij om de hoek komen kijken.
De voordelen van tuinrenovatie
Een tuinrenovatie is meestal goedkoper dan een nieuw tuinontwerp. Er is minder tijd mee gemoeid en beplanting en materialen kun je vaak hergebruiken. De basis van de tuin blijft bewaard en je hoeft niet alles nieuw te kopen.
Maar een tuinrenovatie heeft nog meer pro’s:
- Heb je een grote tuin, dan kun je hem ook in gedeeltes laten renoveren, waardoor je de kosten spreidt. Het hoeft niet allemaal in één keer klaar te zijn.
- Een goed onderhouden en aantrekkelijke tuin vermeerdert de waarde van je woning.
- Na een complete tuinrenovatie is minder onderhoud nodig. Je hebt dus meer tijd om je te ontspannen en te genieten.
- Hergebruik van bestaande beplanting geeft de tuin meteen een prachtige uitstraling. Je hoeft niet te wachten tot de struiken, bomen en planten groen en gegroeid zijn.
- Zijn je renovatieplannen wat bescheidener? De tuin krijgt al een compleet andere sfeer als je er één object aan toevoegt, een vijver bijvoorbeeld.
Stappenplan voor tuinvernieuwing
Zoals met alle projecten, begint ook de renovatie van een tuin met een goede strategie. Welke stappen moeten leiden tot de tuin van jouw dromen? Een sterk stappenplan helpt je scherp te blijven en efficiënt te werken.
Zo’n plan kan de volgende onderdelen hebben:
- Laat een tuinplan maken. Tenzij je hovenier bent, is het waarschijnlijk geen goed idee om dit zelf te doen.
- Bepaal wat je zelf wilt doen en wat je wilt uitbesteden aan een hovenier. Vraag op tijd offertes aan!
- Zet op een rijtje wat er allemaal moet gebeuren en wanneer. Welke beplanting mag bijvoorbeeld blijven en welke niet? En kunnen de planten op dezelfde plek blijven staan, of wil je ze verplanten? En, niet onbelangrijk, waar in de tuin wil je schaduwplekken realiseren?
- Bedenk hoe het met de beregening zit: waar in de tuin leg je de slangen voor beregening aan?
- Breng in kaart welke bestrating je wilt en op welke plekken in de tuin.
- Als je van plan bent veel of een aantal dingen zelf te doen, zorg dan voor goed tuingereedschap. Het lijkt een open deur, maar het spaart je tijd en lichamelijk ongemak.
- Als je kiest voor gras, waar wil je dan het gazon hebben? En ga je het gras zaaien of leg je liever grasmatten?
Aandachtspunten bij tuinrenovatie
Voordat je de tuin laat of gaat renoveren, is het goed om bij onderstaande punten stil te staan.
- Als je net verhuisd bent en de tuin nog niet goed kent, is het slim om eerst een paar seizoenen van de tuin te ervaren. Dan krijg je een helder beeld van de beplanting in de tuin en welke planten, struiken en bomen je wilt behouden.
- Volwassen bomen geven de tuin niet alleen structuur, maar zorgen ook voor beschutting. Dat is fijn met het oog op privacy, maar ook om een minder fraai uitzicht te verbergen. Beslis dus niet zomaar om bestaande bomen te verwijderen.
- Datzelfde geldt ook voor volwassen beplanting. De ligging en de samenstelling van de grond hebben er voor gezorgd dat ze het zo goed doen op die plek.
- Heeft de tuin een vijver en heb je kleine kinderen? Als je deze waterplek wilt behouden, scherm hem dan goed af. Je kunt ‘m natuurlijk ook dempen.
Bestaande tuin op een helling
Ligt je tuin op een helling? Grote kans dat de afwatering dan een probleem is. Hoe los je dat op?
- Dooreen drainagesysteem aan te laten leggen, dat overtollig water afvoert. Het water wordt opgevangen in een zinkput.
- Als er niet regelmatig kleine kinderen in de tuin rondhuppelen, kun je ook overwegen een vijver aan te laten leggen op het laagste punt in de tuin. Het water kan dan niet verder stromen en verzamelt zich rondom de vijver. Plaats er dan ook planten omheen die van vocht houden.
- Als je tuin dicht is ingeplant, voorkom je dat de aarde met het water van de helling stroomt. Bedenk ook dat zand water beter doorlaat dan zware grond zoals klei.
Werkzaamheden bij een nieuwe tuin
Als je de tuin laat renoveren, dan komen daar meestal min of meer dezelfde werkzaamheden bij om de hoek kijken. Werkzaamheden die je het beste aan een hovenier kunt uitbesteden.
Oude boomstronken verwijderen
Om te beginnen, moeten oude boomstronken of wortels de tuin uit. Zwaar werk, waar zwaar materieel voor nodig is. Zelf met een schep een boomstronk uitgraven? Bezint eer gij begint!
Snoeien
Welke bomen en struiken die je wilt laten staan, kunnen een snoeibeurt gebruiken?
Grond afgraven
Wil je nieuwe tegels, een grasveld, oprit, vijver of misschien zelfs een zwembad in de tuin? Zo’n klus begint met het afgraven van grond. Daarnaast moet de grond ook weer worden afgevoerd.
Schutting
Natuurlijk wil je straks in alle privacy van je gerenoveerde achtertuin (en/of voortuin) genieten. En moet er dus een nieuwe schutting komen. Of je laat de oude houten schutting herstellen, als dat mogelijk is.
Bestrating
Nieuwe sierbestrating in de voortuin, achtertuin tussenwoning, op het terras of de oprit? Ook dat is een klus voor de vakman. Eerst moet er een bestratingsontwerp komen en daarna een goede fundering. Vervolgens moet alles worden uitgevlakt en bestraat en tot slot moeten de voegen worden ingevoegd.
Wat kost een tuinrenovatie?
Heb je eenmaal besloten dat het toch echt tijd is voor een nieuwe tuinaanleg, dan is de volgende vraag: wat gaat me dat kosten? Kies je voor een professionele aanpak en schakel je een hovenier in? Hou dan rekening met een bedrag tussen de € 150 en € 450 per m2. Bij dit bedrag is arbeidsloon inbegrepen, net als de benodigde tuinmaterialen (zoals planten en bestrating) én btw.
Voor een exacte begroting gaan we graag met je in gesprek. Vraag Hoveniersbedrijf de Tuin gerust om een vrijblijvende offerte.
Liever een heel nieuw tuinontwerp?
Natuurlijk wil je een tuin waar je nog jarenlang plezier van beleeft. Kom je er niet helemaal uit met een tuinrenovatie, dan kun je een nieuwe tuin laten ontwerpen. Hoveniersbedrijf de Tuin heeft al vele gerealiseerde ontwerpen op zijn naam staan.
We maken eerste een afspraak bij ons in de showroom, waarbij we je inspireren met een grote diversiteit aan materialen. Je kunt dan al je wensen aangeven en je budget bespreken.
Later komen we bij je langs om de tuin te inspecteren, de maten op te nemen en de ligging te bekijken. Daarna lopen we samen door de tuin en kun jij al jouw wensen aangeven. Met onze adviezen zorgen wij ervoor dat het ook praktisch leefbaar blijft in je nieuwe tuin. Vervolgens maken wij een tuinontwerp, inclusief een begroting van de totale tuinaanleg. Zo zie je meteen of jouw droomtuin binnen jouw budget past, of dat er nog iets in moet worden gewijzigd. Na jouw definitieve akkoord gaan we aan de slag en creëren wij jouw buitenparadijs op aarde.
Tuinrenovatie of compleet nieuw ontwerp: Hoveniersbedrijf de Tuin
Zo zie je maar: een bestaande tuin veranderen of een goed tuinontwerp maken is vakwerk. De ervaren professionals van Hoveniersbedrijf de Tuin in Vlaardingen zijn geworteld in het groen en helpen je graag verder!