Het aanplanten van planten na ijsheiligen
IJsheiligen, hoe zat dat ook al weer?
Ijsheiligen is de verzamelnaam voor een aantal katholieke heiligen. Waarvan de naamdagen vallen in de periode van 11 tot en met 15 mei.
De volgende heiligen worden tot de ijsheiligen gerekend:
- Mamertus (11mei)
- Pancratius (12mei)
- Servatius van maastricht (13 mei)
- Bonifatius van Tarsus (14 mei)
- En soms ook: Sophia van Rome (15 mei)
Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het (voor)jaar waarop nog nachtvorst kan optreden.
De naamdagen van de ijsheiligen vormen een periode in de maand mei die gezien wordt als de overgang van het weer. De overgang van mogelijke nachtvorst naar meer zomers weer. Hiermee wordt er niet uitgesloten dat er helemaal geen nachtvorst meer kan optreden, maar de kans is erg klein.
De ijsheiligen hebben hun naam te danken aan het gevaar van koud voorjaarsweer. Namelijk voor het gewas dat in deze tijd in volle bloei staat. Een late nachtvorst kan in deze tijd veel schade aanrichten.
Beplanting na de ijsheiligen
Wanneer de ijsheiligen voorbij zijn is er een groot risico weggenomen voor het aanplanten van nieuwe beplanting. De kans dat er nu nog een goede nachtvorst optreedt is vaak minimaal.
Heeft u dus zin om weer kleur aan te brengen in uw tuin? Wacht nog eventjes tot na 15 mei en check het weerbericht voor de zekerheid.
Door de soms al zomerse temperaturen is het de ideale gelegenheid voor planten om zich in de aarde te kunnen nestelen, of zich te ontkiemen. Zaden en planten kunt u nu gerust in de volle grond zetten. Doordat de zon zich in de maand mei soms al veel laat zien, kan de zon al veel droogte voor planten veroorzaken en zult u net aangeplante planten af en toe extra water moeten geven. Door dit goed bij te houden en planten wat extra bemesting te geven creëert u optimale omstandigheden voor de plant om zich te kunnen ontwikkelen.