Tuinieren in december; Dit staat op het programma

Tuinieren in december; Dit staat op het programma

Klusjes in de tuin voor de maand december

We zitten midden in de herfst. Bladeren kleuren weer geelbruin, er steekt zo nu en dan een gure wind op en er valt een regenbuitje hier en daar. Niet onopgemerkt blijven de koudere dagen, waarin we nog graag buiten op een bankje van het zonnetje genieten. Gaat u nog aan de slag in de tuin met dit herfstweer? Wij hebben een aantal leuke weetjes en werkzaamheden voor u op een rijtje gezet, zodat u ook in december uw tuin in topconditie houdt.

Meer tips voor de tuin in december? Lees dit blog: Tuinkalender december

Sfeervolle beplanting tijdens de herfst

De tuin gezellig maken in kouder weer is net zo leuk als in het voorjaar.

In de herfsttijd vallen bladeren van de bomen en stopt de beplanting, die van warmer weer houdt, met bloeien. Veel mensen vinden hun tuin ongezellig tijdens perioden met koud weer. Maar ook tijdens het koudere weer hoeft u zich niet te laten tegenhouden om uw tuin gezellig te maken.

Uw tuin gezellig maken in het najaar is erg leuk om te doen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van manden, potten of schalen. In deze tijd is er veel mooie beplanting te koop met leuke bladeren, besjes of bloemen.

Een leuke plant om bijvoorbeeld te gebruiken is de Skimmia, een sterke plant die veel kleur geeft door zijn besjes met een mooie diepe roze en rode kleur. Maar er zijn natuurlijk meer mooie planten, zoals viooltjes. Deze mogen we zeker niet vergeten en zijn in deze tijd verkrijgbaar in diverse kleuren, waarmee u vrolijkheid brengt in uw tuin.

Onderhoud in de tuin

Inmiddels is al het blad zo langzamerhand van de bomen gewaaid. Paden en gazons liggen er vol mee, waarschijnlijk ook bij u in de tuin. Door de weersomstandigheden kunnen de bladeren gaan smetten en gladheid veroorzaken. In deze periode van het jaar is het om deze reden handig paden in uw tuin schoon te houden om uitglijden te voorkomen.

Tip: Gebruik de opgeruimde bladeren om de grond tussen de beplanting mee af te dekken, hierdoor beschermt u de planten tegen vorst en helpt u uitdroging van de grond te voorkomen. Vertering van het blad voegt gelijk voedsel aan uw grond toe.

Tevens is het verwijderen van blad erg belangrijk voor uw gazon. Wanneer er bladeren op uw gazon blijven liggen krijgt u bruine plekken in uw gazon. Dit komt doordat het gazon zichzelf niet meer kan voeden met zonlicht op de plekken waar bladeren liggen.

Heeft u groene vingers en gaat u graag lekker buiten aan de slag? Dan is er nog genoeg te doen!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.