Aanplanten van de tuin: wanneer doe je dat eigenlijk?
Je hebt je helemaal wezenloos gekocht aan nieuwe planten in het tuincentrum. Puffend en zuchtend sjouw je de groene aanwinsten naar de plek waar ze wortel moeten schieten: de tuin. Voortvarend pak je een schop, maar plots zakt de moed je in je rubberen laarzen. Want is dit wel het juiste moment om vaste planten in de grond te zetten? En hoe kom je überhaupt achter dat juiste moment?
Herkenbaar? No panic! Wij van De Tuin Hoveniers weten hoe en vooral wanneer het moet. Lezen is weten, dus ga er maar even voor zitten.
In voorjaar planten of in winter planten?
Omdat de lente het tuinseizoen inluidt, denk je misschien dat dit dé tijd is om de planten in de grond te zetten. Niet zo gek, want met de komst van de lente is de vorst al snel het land en dus ook jouw tuin uit.
Toch tast zelfs strenge vorst maar een klein deel van de beplanting aan. Dat geldt eigenlijk alleen voor kwetsbare planten die nog niet zijn aangegroeid. De meeste planten zullen de winter gewoon overleven. In het voorjaar aanplanten is dus zéker geen must.
Maar wat is dan de beste tijd om vaste planten te planten?
Het perfecte aanplantseizoen is toch het najaar. Waarom?
- In het najaar komen vaste planten tot rust. Zo laten bladverliezende planten en bomen hun bladeren vallen of sterven bovengronds af. In deze periode hebben ze minder voeding en water nodig. Plant je dus aan in de herfst, dan is weinig onderhoud nodig.
- In de herfst valt meestal meer regen en is de verdamping minder groot, doordat de zon lager staat. In een (bijna) altijd vochtige bodem zit het wel goed met de aangroei.
- Verder is de bodem in de herfst nog relatief warm, waardoor de wortels zich kunnen ontwikkelen totdat de bodem verder afkoelt in de winter.
Hoe zit het dan met de winter?
Ook planten die ’s winters de grond in gaan, krijgen vaak al vanaf februari nieuwe wortels. Een boom of struik die in de herfst of winter is geplant, heeft in de lente al diepere wortels en kan goed vocht en voeding opnemen. Bomen en struiken die in het voorjaar geplant zijn, hebben daarentegen meteen na het planten al meer water nodig.
In de meeste situaties kun je beter niet in de winter aanplanten, als de vorst in de grond zit. Probeer dan maar eens een beetje plantgat te graven …
Planten in potten
Voordat planten in een pot werden verkocht, beperkte het plantseizoen zich tot het najaar, de winter en het begin van het voorjaar. Planten werden toen altijd in de volle grond geteeld en konden alleen worden verplant tussen oktober en maart, de rusttijd. Nog altijd worden onder andere haagplanten en grotere bomen vaak in deze periode aangeplant.
Planten en struiken die in pot zijn gekweekt, kun je het hele jaar door planten. De compacte kluit in de pot raakt bij het planten namelijk niet beschadigd, zodat de wortels prima kunnen doorgroeien in de grond.
Toch zijn er een paar aandachtspunten om rekening mee te houden. Als het vriest of juist in het heetst van de zomer, is het geen goed idee om planten die in een pot aangeboden worden, in de tuin te zetten. Meteen na het aanplanten hebben ze nog geen diepe wortels en moet je ze zelf nog een tijdje extra water geven. Zeker in droge tijden. Water geven houdt dus niet op in de winter.
Wanneer vorstgevoelige planten aanplanten?
Bladhoudende planten zijn vorstgevoeliger dan bladverliezende planten. Ze zitten altijd in een pot, die de plant beschermt. Plant vorstgevoelige planten bij voorkeur aan in de herfst of in de lente. Wintergroene planten verdampen ook in de winter meer vocht dan bladverliezende. Daarom moeten ze na het planten snel wortels maken.
Planten zonder pot en blote wortel
Planten zonder pot hebben een kluit, bij elkaar gehouden door bijvoorbeeld een juten zak of net. Ook zijn er buitenplanten die met de kale wortels worden geleverd. Deze zijn een stuk goedkoper dan een buitenplant met pot.
Je kunt ze het beste tussen 15 oktober en 15 maart planten. Doe dat alleen niet als het heel koud is of bij extreme regen. Voor buitenplanten met kluit of blote wortel is dit de beste tijd, omdat de sapstroom in de winter nog niet op gang is gekomen. Met andere woorden: ze zijn nog in rust en de ruststand beschermt goed tegen de winterse kou.
Kun je planten met kluit en blote wortels niet meteen aanplanten? Maak dan ergens in de tuin een gat, begraaf de wortels van de planten goed en geef elke dag water. Zo drogen de wortels niet uit en is de kans op sterke planten groter.
Wat te doen met kuipplanten en eenjarigen?
Kuipplanten zijn niet winterhard. Voordat het echt koud wordt, moet je ze daarom onderbrengen in een vorstvrije ruimte. Zodra het voorjaar is, mogen ze buiten even wennen aan de koudere temperatuur. Na half mei kun je nieuwe kuipplanten weer in de grond zetten.
Eenjarige planten zoals zomerbollen en -knollen (dahlia’s bijvoorbeeld) moet je ook in het voorjaar in de volle grond of in potten zetten. Ze worden namelijk niet heel blij van kou.
De Tuin Hoveniers in Vlaardingen
Je kent ze vast wel, die kant-en-klare handleidingen om een kast in elkaar te zetten. Zoiets bestaat helaas niet als het om aanplanten gaat. Er zijn gewoon te veel mitsen en maren, uitzonderingen op regels en valkuilen. En laten wij die bij De Tuin Hoveniers nou allemaal op ons groene duimpje kennen!