Reláx … zo heb jij straks ook een kindvriendelijke tuin!
Tuurlijk, je kindjes zijn je alles. Geen moeite is je te veel om hun -nu nog- kleine wereld zo veilig en overzichtelijk mogelijk te maken. Traphekjes in huis, ronde opzetstukjes op scherpe hoeken van tafel en kast, afgeplakte stopcontacten en meer om jouw ukkies te beschermen voor gevaar.
En zeg eens eerlijk: ziet jouw woonkamer -of zelfs jouw hele huis- er ook uit als een peuterspeelzaal? Dan ben jij er vast ook zo één die bij een kindvriendelijke tuin vooral denkt aan veiligheid, aan een mini-speelparadijs, aan ‘hufter’-proof zelfs. Maar de tuin is er ook voor jou. Een plek om te ontspannen, waar je gezellig met familie en vrienden eet en borrelt, waar je in een hangmat wegdommelt, een plek ook waar je je vermeende hoveniers-skills botviert.
Guess what? Het kan allebei! Jouw tuin kan een veilige speelplek voor je kids zijn en een heerlijke hangplek voor jezelf. Want kinderen worden groot en ook dan wil je het nog een beetje leuk hebben in de tuin, toch?
Een kindvriendelijke tuin inrichten hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. In dit artikel delen we tien tips die je een heel eind op weg helpen. Tips die je inspireren het meteen goed aan te pakken.
Kindvriendelijke tuin inrichten: wat komt er in?
Een complete speeltuin, of speelgedeeltes? Een zandbak, een trampoline? Iets met water, of toch maar niet? Bomen waarin het goed klimmen is? Een plek in de volle zon én schaduwhoekjes? Prima om te zonnen, maar hoe zit het met schaduwhoekjes? Zorg er voor dat je kinderen ín de tuin blijven en niet daarbuiten gaan ronddwalen, maar hoe maak ik mijn tuin kindvriendelijk?
Een mens kan van minder wakker liggen. Nergens voor nodig; lees dit artikel en je slaapt als een roosje … in je kindvriendelijke tuin waar het ook voor grote mensen goed toeven is.
Tip 1: Een zachte ondergrond
Een tuin waarin kinderen lekker en veilig kunnen spelen kan niet zonder een kindvriendelijke ondergrond. Kinderen zien geen gevaar en als ze vallen, wil je verzekerd zijn van een zachte landing.
Werk daarom met rubberen tegels of valmatten onder schommels of klimtoestellen. Vermijd donkere rubberen tegels, want die worden knap heet in de volle zon. Een gazon heeft ook een verende werking en kan een val prima opvangen. Datzelfde geldt voor houtsnippers in het speelgedeelte, wat de tuin ook nog eens een mooie uitstraling geeft.
Tip 2: Houd je jonge kinderen ín de tuin
Je moet er niet aan denken dat je kinderen ongemerkt uit de tuin verdwijnen en ineens op straat rondlopen. Gelukkig bestaat er zoiets als erfafscheidingen, waarmee je zo’n rampscenario kunt voorkomen. Ze zijn er in alle soorten en maten, dus passend bij de stijl van jouw tuin. Zo is er de welbekende schutting, maar je kunt ook kiezen voor een groene haag, een houten of aluminium wand, een mooi hekwerk of een omheining van wilgentenen.
Ook leuk: maak afgebakende speelhoekjes in de tuin. Zo krijgen de kleintjes een eigen plekje binnen de tuin.
Tip 3: Zand erover
Er is geen ontkomen aan in kindvriendelijke tuinen: blote voetjes in de zandbak. Je kunt er natuurlijk één kopen, maar zelf maken met steen of hout is echt niet zo moeilijk. Je kunt de bak zelfs inbouwen in een vlonder. Gebruik alleen goed, grofkorrelig speelzand als vulling.
Maak de zandlaag niet dieper dan 50 centimeter om ongelukjes te voorkomen. Denk ook aan een stevige afdekking om te voorkomen dat katten er een kattenbak in zien. Katten zijn prachtige dieren, maar niet als ze regelmatige bezoekers van jouw zandbak zijn. Te ingewikkeld allemaal? Koop dan gewoon zo’n schelp als zandbak. Het deksel van de schelp kun je bij mooi weer als waterbadje gebruiken.
Leestip! Katten uit de tuin houden? Hoe dan?
Tip 4: Speeltoestellen
Ook zo’n hit in de kleine of grote tuin voor kleine kinderen: het speeltoestel. Ze zijn er in alle varianten, van klein tot mega. Een speelhuisje, een schommel, een glijbaan, een klimrek: speeltoestellen hebben alles in huis om jouw kind urenlang te vermaken. Je hebt zelf natuurlijk al bedacht dat een kindvriendelijke ondergrond bij een speeltoestel niet onbelangrijk is (zie tip 1), toch?
Ook zo’n tijdloze knaller is de trampoline. Ga je voor zo veilig mogelijk, dan kun je de trampoline het beste ingraven. Kies altijd voor een uitvoering waarbij de trekveren rond het springdoek goed zijn afgeschermd. Zorg ook voor een op de rand opgebouwde springkooi van netwerk. Enne … laat dreumesen nooit zonder toezicht op de trampoline springen.
Tip 5: Knibbel knabbel knuisje
Wie komt er in mijn speelhuisje? Gun je kleine kinderen een eigen huisje in de tuin. Dat kan een leegstaand schuurtje of tuinhuisje zijn, maar je kunt ook zelf aan het bouwen slaan. Een aantal pallets en wat doeken zijn al genoeg. Groot plezier!
Tip 6: Ieniemieniemeubels
Jij zit als volwassene in een grote tuinstoel aan een grote tuintafel. Leuk voor jou, maar de kinderen verdwijnen er zo’n beetje in. Waarom geef je ze niet een eigen stoeltje en tafel op maat? Kunnen ze je misschien ook helpen met het ontwerp en het verven van hun eigen buiteninterieur.
Tip 7: Dieren in de tuin
Kinderen zijn meestal gek op dieren. Jij zal minder blij worden van een koe of varken in de tuin, maar kippen of konijnen zijn toch wél een goed idee? Of maak anders je tuin aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Ook heel leuk om naar te kijken.
Tip 8: Eten wat de tuin schaft
Ruim een klein hoekje van de tuin in voor een moestuin. Kinderen vinden het fantastisch om te zien hoe groente en fruit groeien. Een topmethode om kinderen spelenderwijs met seizoenproducten kennis te laten maken. En groente en fruit te leren eten. Want uit eigen tuin smaakt dat toch het allerlekkerst.
Tip 7: Water om mee te spelen
Een vijver of zwembad in je tuin is niet echt een goed idee als jouw kinderen nog klein zijn. Net als zand heeft ook water een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de kleintjes. Hou het een beetje veilig én leuk met bijvoorbeeld een waterbaan, een waterkraantje, tuinsproeier of een kleine waterval.
Tip 8: Pieken en dalen
Hoe geef je de tuin karakter en een beetje spanning? Door er hoogteverschillen in aan te brengen, die met trapjes toegankelijk zijn. Met een aflopend stuk bereik je hetzelfde effect. En vergeet ook de paadjes niet. Fietsen, skelteren, rennen: een fantastische plek om te spelen, ook voor jou misschien …
Tip 9: Vermijd giftige planten
Wie kinderen heeft, weet dat ze nogal eens iets in hun mond willen stoppen. Een beetje zand kan weinig kwaad, maar pas op met giftige planten. Vermijd daarom onder andere taxus in de tuin, papaver, vingerhoedskruid, blauwe en goudenregen, lelietje-van-dalen, oleander en vingerhoedskruid.
Daarnaast zijn er ook planten die bij aanraking huidirritatie kunnen veroorzaken. Aronskelk bijvoorbeeld, clematis, anemonen en reuzenberenklauw.
Tip 10: Waar zon is, moet ook schaduw zijn
Door de toenemende intensiteit van uv-straling in het zonlicht, kan een veilige tuin niet zonder schaduwplekken. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor jou echt noodzakelijk. Een parasol is sowieso onmisbaar, of een schaduwdoek. Maar je kunt ook natuurlijke schaduwplekken creëren met bomen zoals de dakplataan. Die zorgt met zijn bladeren voor een fijne schaduw.
De Tuin Hoveniers in Vlaardingen
Hou het dus een beetje veilig en leuk in je tuin deze zomer. Heb je geen zin om je eigen handen te laten wapperen, dan nemen de professionals van De Tuin Hoveniers dat graag van je over. Zij weten heel goed wat er speelt in een kindvriendelijke tuin!