Beplantingsplan laten maken

Beplantingsplan laten maken

Een beplantingsplan laten maken voor de tuin

Ken je dat? Heb je die leuke tuinplanten in de grond gezet, blijkt dat de oude beplanting veel lager is dat je nieuwe aanwinsten. De bloeikleuren zijn geen match, alle planten zijn op hetzelfde moment uitgebloeid of komen na een winter niet meer op.

Dat kun je allemaal voorkomen als je ervoor kiest een goed beplantingsplan te laten maken.

Bespaar frustratie, tijd en geld

Met de lente in de lucht heb je vast al een bezoekje gepland aan het tuincentrum. Niks leukers dan lekker struinen door paden vol kleurige en geurige tuinplanten en met bakken vol naar huis te rijden. Die vervolgens in jouw tuin toch niet zo tot hun recht komen, als je had gedacht. En daarom rijd je het volgende voorjaar maar weer naar het tuincentrum om weer met tassen vol thuis te komen.

Bespaar je de frustratie, tijd en geld, want je kunt Hoveniersbedrijf de Tuin een doordacht beplantingsplan laten maken.

Wat is een beplantingsplan?

Een beplantingsplan is een op schaal gemaakte tekening van je tuin. Op de tekening zie je welke planten waar in je tuin komen. Dit is niet hetzelfde als een tuinontwerp. Het ontwerp laat zien waar bijvoorbeeld het terras komt, het gazon en de beplanting. Maar wélke planten, dat staat aangegeven in een beplantingsplan. Daarin staan binnen de omtrekken van de borderlijnen de planten aangegeven met kleuren en/of cijfers en letters.

Op een beplantingsplan zie je kortom alle plantensoorten in aantallen en hun namen.

Beplantingsplan voor in de achtertuin ontwerpen

Welk doel?

Welk doel heb jij voor ogen met je tuin? Wil je er een decoratief paradijs van maken, een duurzame plek, een onderhoudsarme tuin, een levendige buitenplaats, of iets heel anders? Geen effect zo gek of er past wel een plant bij.

Een goed doordacht beplantingsplan

Een beplantingsplan is niet zomaar iets. Je wilt straks eindeloos chillen in jouw persoonlijke hof van Eden en dan gaat het niet alleen om de plantjes en de kleurtjes. Je moet ook rekening houden met de grondsoort in je tuin, hoeveel zonuren welke plek in je tuin heeft, zuurgraad van de bodemsoort, de groeihoogte van de planten, noem maar op.

En dan moet alles ook nog aansluiten bij de sfeer die je zoekt en het onderhoud dat je bereid bent te doen.

Wensen inventariseren

Een beplantingsplan maken is dus niet zomaar iets. Dat laat je het beste over aan mensen die ervoor geleerd hebben. Zoals de professionals van Hoveniersbedrijf de Tuin in Vlaardingen.

Wij gaan eerst in gesprek om te inventariseren wat jouw wensen zijn, brengen die wensen gedetailleerd in kaart en leggen de tuin ook aan als je dat wilt. Eén partij die jouw droomtuin in alle facetten kan realiseren, te beginnen met een beplantingsplan. Makkelijk toch?

Wat verwacht je van de planten in jouw tuin?

Voordat het beplantingsplan gemaakt wordt, zal de hovenier eerst antwoord moeten krijgen op een aantal belangrijke vragen.

Ga jij voor een kleurrijke tuin, of liever strak en sober? Wil je veel bloeiers in borders of juist veel groen? Ben jij er zo één die met een minuscuul schaartje elk uitgebloeid bloempje wegknipt, of gooi je af en toe de tuinslang er overheen en blijft het daar wat jou betreft bij? Welke kleuren zie je eigenlijk het liefst in je tuin en ben je een fan van vaste planten of eerder van eenjarigen?

Grondsoort in de tuin

Kan je niet wachten om straks de pioenrozen in jouw tuin te zien bloeien? Dan is het wel zo handig als ze in kleigrond kunnen nestelen. Hou je van de ooievaarsbek, dan heeft die plant juist weer de beste kansen in zandgrond.

Pioenrozen in de achtertuin

Er zijn verschillende omstandigheden die bepalen of een plant wel of niet overleeft in jouw tuin. De grond is daar een heel belangrijke van. Hoe snel neemt het water op en welke voedingsstoffen kunnen eruit worden gehaald?

Combineer de juiste planten met de perfecte grondsoort en jouw tuin is het hele jaar door een vruchtbare oase. Ook dát hoort in een beplantingsplan.

Zonuren per border

Hoeveel zonuren jouw tuin krijgt, is natuurlijk afhankelijk van de ligging van de tuin. Maar ook van de plaatsing van de borders en de aanwezige objecten die de tuin schaduw kunnen bieden. Een tuin op het zuiden heeft bijvoorbeeld flink meer zonuren dan een tuin die op het noorden ligt.

Extra zonuren

Weet je hoe je de kans op extra zonuren vergroot? Door borders op een centrale plek in de tuin te plaatsen. Een border die in de hoek van een tuin is geplaatst, is eerder in schaduw gehuld dan de omliggende borders.

Schaduwminnende planten

Krijgt een deel van jouw tuin vanwege de ligging standaard minder zon? Pas dan de beplanting daarop aan. Er zijn genoeg oogstrelende planten die floreren in de schaduw. Akelei en longkruid bijvoorbeeld … en die bloeien ook nog eens prachtig! Ook dat zie je terug in een beplantingsplan.

Akelei bloemen in de tuin

Laten we het eens over de zuurgraad hebben

Net zoals elke plant een zuurgraad kent, is dat ook bij bodemsoorten het geval. Bodemsoorten worden in pH-waarden ingedeeld, waarbij een neutrale pH-waarde op 7 ligt. Bodems met pH-waardes boven 7 noemen we basisch en bodems met pH-waardes onder 7 heten zure bodems.

Wil je dat de beplanting helemaal tot haar recht komt, kies dan voor planten die bestand zijn tegen de zuurgraad van de bodem. Uiteraard houdt de hovenier daar rekening mee bij het uittekenen van elke border die wordt ingedeeld.

Hoogte van de planten

Plaats lage planten aan de voorkant van borders. Zo vallen ze niet weg achter hun hogere soortgenoten. Aanrader: voorzie elke border van wintergroene beplanting, zodat je in de donkere maanden van het jaar ook nog een beetje kleur in de tuin hebt.

Beplantingsplan laten maken?

Zo zie je maar: een beplantingsplan maken is vakwerk. En zoals je hebt kunnen lezen, gaat aan een persoonlijk beplantingsplan een uitgekiend, nieuw tuinontwerp vooraf. De ervaren professionals van Hoveniersbedrijf de Tuin in Vlaardingen zijn geworteld in het groen en helpen je graag verder!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.