Inheemse planten

Inheemse planten

Goed idee: inheemse planten in je tuin!

Kattenstaart, veldsalie, knoopkruid, donkere ooievaarsbek, blauwe knoop, knikkend nagelkruid, zandblauwtje … hoe verschillend ze ook zijn, één ding hebben ze gemeenschappelijk: het zijn allemaal inheemse planten. Nooit van gehoord? Elke gek z’n gebrek zullen we maar zeggen 😉

Wat zijn inheemse soorten?

Inheemse planten zijn planten die al eeuwenlang in Nederland groeien zónder menselijk ingrijpen. Wilde planten dus. En heel belangrijk voor de biodiversiteit in ons land. Waarom eigenlijk? Wat kun je ermee in je eigen tuin? Van welke inheemse soorten houden bijen het allermeest? Waarom zijn er zo weinig inheemse planten? Ongelooflijk toch hoeveel vragen het onderwerp ‘inheemse planten’ bij een mens kan oproepen. Maar geen vraag zo gek, of De Tuin Hoveniers in Vlaardingen weet er het antwoord op!

Hoe weet je of een plant inheems is?

Volgens de deskundigen is een plant inheems als deze van nature in een bepaald gebied is voorgekomen zonder introductie door de mens.

Inheemse planten ondersteunen insecten veel en veel beter dan exotische planten. Dat zijn planten die in andere delen van de wereld zijn ontwikkeld, of door mensen gekweekt tot vormen die in de natuur niet voorkomen.

Waarom zijn inheemse soorten belangrijk?

De biodiversiteit in Nederland is flink aan het instorten. Biodiversiteit draait om de soortenrijkdom in een gebied. In een paar decennia is hier tot wel 75 procent van insectenpopulaties verdwenen. Insecten zijn nuttig voor bestuiving en zijn een natuurlijke voedingsbron voor onder andere vogels en vissen. Insectensoorten verdwijnen natuurlijk niet zomaar. Door verstedelijking en grootschalige landbouw met monoculturen blijft er steeds minder leefgebied over. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen helpt uiteraard ook niet. Planten en insecten hebben elkaar nodig: als een plantensoort verdwijnt, verdwijnt daarmee ook een insectensoort. Laten we het daarom voor de insectensoorten die er nog wél zijn zo leuk mogelijk houden. Hoe? Door zoveel mogelijk inheemse planten in de aarde te zetten. Ook in je eigen tuin.

Knikkend Nagelkruid

Lovestory: wilde bijen, vlinders en inheemse bomen, planten en bloemen

Geen bloemen zonder bijen en vlinders en vice versa. Maar hoe weet je op welke inheemse planten insecten dolverliefd zijn? We laten je niet langer in spanning en noemen er een paar. Inheemse planten die je heel makkelijk in je eigen tuin kunt zetten.

Wilde bijen gaan massaal voor het zandblauwtje

Met de lange stengels vol lila-kleurige bloemetjes die de hele zomer bloeien, is het zandblauwtje een echte beauty. De naam van deze inheemse plant laat zien op welke bodem hij het liefst staat: in het wild is het zandblauwtje te vinden op zandige, kalkarme en droge grond. In eigen tuin moet je de voedingsstoffen in de bodem verarmen door bijvoorbeeld rivierzand toe te voegen. Het zandblauwtje doet het namelijk niet op rijke grond.

Sleedoorn helpt wilde bijen in het voorjaar

Sleedoorn is een vroegbloeiende bijenplant uit de rozenfamilie. Deze struik wordt drie meter hoog en showt van maart t/m april een veel witte bloesem: onweerstaanbaar voor de eerste wilde bijen die je tuin komen bezoeken. In die periode is er nog weinig ander voedsel voor ze te vinden. Wil je de bijen helpen, dan doe je er dus goed aan een sleedoorn in je tuin te planten. Tip: de sleedoorn is ook prima geschikt als erfafscheiding.

Struikheide vol nectar

Van juni t/m september kleurt struikheide prachtig paars. De struik bloeit heel royaal, wat een feest is voor de wilde bijen: ze gaan als een dolle bloemetje voor bloemetje af om de nectar te verzamelen. Wil je struikheide in je tuin aanplanten, zorg dan voor een mengsel van tuinturf (voor de zuurtegraad), rivierzand (voor een voedselarme bodem) en grit (voor extra drainage).

Struikheide

Leestip! >> Een compleet overzicht van de 12 maanden van de tuinkalender

En meer snoep voor bijen

Natuurlijk houden bijen, hommels en andere insecten van nog veel meer wilde bloemen en inheemse planten. Denk bijvoorbeeld aan gewone rolklaver, witte klaver, gewone braam, akkerdistel en … de paardenbloem.

Waar zijn de inheemse planten gebleven?

Jarenlang moesten onze tuinplanten vooral kleurig zijn, exorbitant bloeien en makkelijk te onderhouden. En het liefst heel anders dan de bloemen die we in weilanden, bermen of langs sloten zagen staan. Het moest spannend en exotisch zijn. Veredelaars en kwekers konden aan die wens voldoen. Door kruising maakten ze de meest fantastische plantensoorten die aan al onze wensen voldeden: lang bloeien, grote bloemen, bestand tegen ziektes en niet woekeren. Oké, het ziet er prachtig uit. Wel jammer dat de inheemse insecten ze liever links laten liggen. De kattenstaartdikpootbij bijvoorbeeld, die de inheemse plantensoort grote kattenstaart nodig heeft voor nectar en stuifmeel. Verdwijnt de plant, dan is ook deze bij foetsie.

Met welke inheemse plant maak je vlinders blij?

Dat zijn er gelukkig best veel. We kunnen ze niet allemaal noemen, maar een paar vlinderlokkers willen we je niet onthouden.

Knoopkruid

Knoopkruid is als een vliegveld: de hele dag vliegen vlinders en bijen af en aan om hun voedsel uit deze inheemse plant te halen. Met de zwart geschubde omhulselblaadjes en de grote rood-paarse bloem is knoopkruid een bijzondere eyecatcher in jouw tuin.

Blauwe knoop
Blauwe knoop

Muskuskaasjeskruid

Dat geldt ook voor het muskuskaasjeskruid, een rijkbloeiende plant met grote, roze bloemen. De diep ingesneden, hartvormige bladeren geven deze inheemse plant een zeldzame schoonheid.

Blauwe knoop

Vlinders, maar ook zweefvliegen en bijen houden ook intens van de blauwe knoop. Een elegante laatbloeier met lange, hoge stengels.

Wegdistel

Deze inheemse plantensoort krijgt uiteindelijk een kandelaarvormig model met bovenin paars-roze distelbloemen. Het witzilveren blad vormt een schitterend contrast met de donkere kleur van de bloem. Vlinders weten de weg goed te vinden naar distelbloemen. Vanwege de buisbloemen kunnen alleen insecten met een lange tong de nectar ophalen. Vlinders en hommels kunnen dat.

Vlinder op een distel plant
Prachtige vlinder op een paarse Distel

Waar koop je inheemse planten?

En … al overstag? Geef jij jouw tuin nieuwe, inheemse bewoners? Razend benieuwd naar de donkere ooievaarsbek bijvoorbeeld, grote kattenstaart en/of de gewone margriet? Je kunt er natuurlijk niet je hele tuin mee vol zetten, maar maak er een mooie mix van. Zet gewoon wat inheemse plantjes in je tuin of in potten op je balkon. In veel tuincentra en gespecialiseerde kwekerijen vind je een breed assortiment inheemse, vaste planten. Van beemdkroon, geranium en gele kamille tot knikkend nagelkruid, steenanjer en wilde marjolein. Verwijder nooit wilde planten uit de natuur, want dat is streng verboden.

Weg met exotische planten?

Nee hoor, je kunt ze best laten staan in je tuin. Wel is het zo, dat sommige ver doorgekweekte soorten nauwelijks waarde hebben voor de natuur. De hortensia bijvoorbeeld, waar bijen amper nectar en stuifmeel kunnen vinden. Combineer de exotische dus met inheemse soorten en je hebt het beste van twee werelden. Met een bijenkusje en vlinderknuffel als beloning!

Advies nodig?

Wil jij wel wat met inheemse planten, maar weet je niet goed hoe en wat? De professionals van De Tuin Hoveniers zijn geworteld in het groen en zijn alwetend in alles wat met tuinen te maken heeft!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.