Tuininrichting

Tuininrichting

Tuininrichting: geen klein kunstje

Zeg eens eerlijk … hoe lang is het geleden dat jij je zo gelukkig voelde als een koe die voor het eerst de wei in mag? Zo euforisch als een blad dat in januari nog aan de boom hangt?

Er is een vrij eenvoudige manier om dat oergevoel te herbeleven. Het geheim schuilt in een woord van negen letters: tuingeluk.

Jodelen van blijdschap in je tuin gaat natuurlijk niet vanzelf. Het ontwerp en de inrichting moeten om te beginnen aan vier eisen voldoen.

  • Goede balans tussen verharding en beplanting.
  • Hoog en laag in evenwicht.
  • Tuinen moeten voldoende geborgenheid geven.
  • Tuinen vragen niet meer onderhoud dan je bereid bent eraan te geven.

Hou deze vier criteria voor ontwerp en inrichting even vast. Lees pas verder als je écht snapt dat de basis van een fijne tuin een goede tuininrichting is.

Met bovenstaande criteria in het achterhoofd, strooien we hieronder wat tips in het rond over de juiste planten en geschikte materialen, verschillende stijlen en wel of geen terras, kortom: alles wat je nodig hebt bij het inrichten van je tuin om zo blij als een koe of een blaadje te zijn.

Overkapping achterin de tuin?

Maak ‘m dan niet over de volle breedte, want dat verkleint je tuin gigantisch. Met beplanting tussen de overkapping en de zij-grenzen voorkom je dat jouw hof van Eden in een groene postzegel verandert.

Eerste planten al bij de achtergevel

Een terras over de volle breedte en pal tegen de achtergevel? Niet doen! De tuin komt daarmee op afstand van je huis, terwijl de tuin toch een verlengstuk van je huiskamer moet zijn. Zorg daarom dat de juiste planten al bij (een deel van) de gevel staan.

Leestip! Een plantingsplan laten maken?

Eenheid en functionaliteit

Welk ontwerp je ook kiest, let er bij het inrichten op dat alle tuinonderdelen bij elkaar passen, in elkaar overlopen en met elkaar verbonden zijn. Zo kan een pad een stukje in het terras doorlopen, een haagje een beetje doorschieten in een border of de border een vijver als het ware omarmen.

Denk niet alleen goed na over het inrichten en ontwerpen, maar ook over de functie van de tuinelementen. Een paadje moet bijvoorbeeld de kortste weg zijn tussen A en B en een rozenboog moet een echte doorgang zijn tussen twee tuinkamers.

Eenheid en functionaliteit in tuininrichting

Pergola als plafond

Een pergola heeft niet alleen een verbindende functie in je tuin, maar het geeft je tuin ook prettig veel privacy. Het raamwerk waarmee de pergola jouw tuin bedekt, zorgt namelijk voor een fijne beslotenheid. Je verwacht het misschien niet, maar een pergola heeft een verruimend effect op kleinere tuinen. Mooie tuinverlichting maakt het helemaal af.

Kleine tuin?

Gebruik de wanden dan voor extra groen. In een kleine tuin zorgt de verhouding 1/3 verharding, 1/3 laag groen en 1/3 hoger groen voor een tekort aan oppervlakte. Laat dan zoveel mogelijk planten groeien tegen de tuinwanden en boven je.

Een boom in de tuin van je buren kan ook zorgen voor extra groengevoel. Kies bij een kleine tuin ook voor een rond terras, want dat biedt extra ruimte voor planten.

De juiste planten op de juiste plaats

Het is niet alleen belangrijk om voldoende én de juiste planten in verschillende hoogtes te hebben, de uitstraling en het onderhoud zijn minstens zo belangrijk. Zo moet de standplaats van planten passen bij hun behoefte aan zon of schaduw, het vochtgehalte en de voeding in de bodem.

Zit je niet te wachten op veel onderhoud aan je tuin? Kies dan planten die niet te vaak om een snoeibeurt vragen, waarvan het blad voor weinig overlast zorgt en die overeind blijven bij een windkrachtje of acht.

Leestip! Hoe creëer je een onderhoudsarme tuin?

Maak hoogteverschillen zichtbaar

Tuinen lijken optisch dieper en breder door hoogteverschillen. Let er dan wel op dat muurtjes ook zichtbaar zijn vanaf het hoofdterras of vanuit de woonkamer. De kijkrichting moet in een opgaande verticale manier onderbroken worden. Denk bijvoorbeeld aan een aflopende tuin met steeds een treetje naar beneden. Kijk je dan van de onderste laag naar boven, dan lijkt de tuin veel groter.

Weg met storende elementen

Het lijkt een open deur, maar met vierkante tegels kun je geen ronde vormen maken. En gebruik je keramische tegels, denk dan goed na over de ondergrond om verzakking te voorkomen.

Zo heeft materiaalkeuze vaak gevolgen voor je mogelijkheden qua inrichten. Doe je maar wat, dan is de kans groot dat de materialen die je zo mooi vond uiteindelijk veranderen in storende elementen. Zoals onkruid tussen de voegen of hout dat ongewenst vergrijst.

Opvallende boom

Er moet niet alleen balans zijn tussen lage en hogere beplanting in je tuin, maar zorg ook voor een boom of meerstammige heester die boven de rest uitspringt. Hij mag alleen niet te groot worden, maar moet een natuurlijk overwicht hebben.

Heester in de tuin zorgt voor mooie inrichting

Verschillende stijlen

Tuinen kunnen in heel veel verschillende stijlen worden ontworpen. Van brocante en romantische tuinen tot stadstuinen, daktuinen, Feng Shui en moderne tuinen. Uit al deze verschillende stijlen is er altijd wel één die bij jou past.

De Tuin Hoveniers

Je hebt het misschien al lang begrepen: het inrichten van tuinen is een vak. Een vak dat de professionals van De Tuin Hoveniers in Vlaardingen tot in de puntjes van hun groene vingers beheersen. Wij doen ons werk, zodat jij straks kan genieten!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.