Achtertuin van een tussenwoning: wat doe je ermee?
Steek jij je vinger op als gevraagd wordt wie in een tussenwoning woont? En brul je heel hard ‘ja’ als ze vervolgens vragen of je ook een achtertuin hebt?
Dan is dit blog speciaal voor jou. Tenminste, als je geen idee hebt wat je met die achtertuin moet beginnen. Omdat het ding bijvoorbeeld zo klein is, dat ‘ie niet zou misstaan in Madurodam. Of als je vindt dat de tuin van je linker- en rechterbuurman er qua sfeer stukken beter bij ligt dan die van jou.
Tijd voor groene actie!
Tuininspiratie opdoen?
Tijd voor groene actie … da’s makkelijk gezegd. Hoe kom je in vredesnaam aan tuininspiratie? Verkijk je niet op die zogenaamde droomtuinen in woonprogramma’s op tv. Zo’n tuin ziet er top uit, maar is voor de meesten onder ons onbetaalbaar.
Accessoires volgens de laatste trends, luxueuze tuinmeubels, volgroeide beplanting, strakke terrassen, luxe overkappingen en sprookjesachtige verlichting: allemaal bedacht door onbetaalbare stylisten.
De hovenier die zich zo staat uit te sloven in dit soort programma’s, staat vaak voor niks te werken in ruil voor zijn logo op camera. Het heeft allemaal weinig met de realiteit te maken.
Alles voor de show
Haal je je inspiratie dan uit woonmagazines of visuele zoekmachines als Pinterest? Prima, als je maar niet denkt dat je die kek gefotografeerde tuinen één op één naar jouw tuin kunt copy-pasten.
Ook hier geldt: alles voor de show, het effect, de sfeer en de verkoop.
Of dacht je dat al die leuke accessoires weerbestendig en schoonmaakvriendelijk zijn? En dat de tuin er weliswaar geweldig uitziet, maar niets met leefbaarheid te maken heeft?
Leefbare én betaalbare achtertuinen
Voordat je de moed opgeeft en maar genoegen neemt met de saaie of trieste aanblik van je huidige achtertuin: er gloort hoop boven het maaiveld.
Deel je tuinwensen met De Tuin Hoveniers in Vlaardingen. Want leefbare én betaalbare achtertuinen … ze bestaan. Echt. En wij weten hoe we dat voor elkaar gaan krijgen!
Veel gestelde vragen
Hoe kan ik de ruimte van mijn achtertuin bij een tussenwoning optimaal benutten?
Ga de hoogte in en maak een verticale tuin of verticale moestuin. Maak verschillende niveaus in je tuin om een gevoel van diepte te creëren. Dat geldt ook voor duidelijke zones zoals één voor beplanting, één voor meubels en één voor accessoires. Kies functionele tuinmeubels zoals een bank met opbergruimte.
Welke soorten planten zijn het beste voor een tussenwoning achtertuin?
Dat is natuurlijk een kwestie van smaak, maar kijk vooral naar planten die wekenlang bloeien én voor structuur in de tuin zorgen. Bessenstruiken bijvoorbeeld of de sierappel Malus Red Sentinel, die zelfs in het kleinste achtertuintje past (en natuurlijk ook in de voortuin!). Heb je vanuit je woonkamer ook een leuk uitzicht. Aanraders zijn ook de laagblijvende en compacte weigelia’s of de geurige toverhazelaar.
Hoe kan ik privacy creëren in mijn achtertuin van een tussenwoning?
Denk eens aan een schutting van geïmpregneerd naaldhout, dat een lange levensduur heeft en voldoende privacy geeft. Leuk om de schutting te laten begroeien met een klimplant, bijvoorbeeld de schijnaugurk. Tot diep in de winter houdt de plant het dan paarskleurige blad.
Hoe beïnvloedt de ligging van mijn tussenwoning de inrichting van mijn achtertuin?
De ligging van je achtertuin bepaalt hoeveel zonlicht het lapje dagelijks krijgt. Voor een goed tuinontwerp en de juiste tuinrichting is het dus belangrijk te weten of je achtertuin ligt op het zuiden, noorden, westen of oosten. Zijn schaduwplanten een miskoop en moet je juist voor zonliefhebbers je creditcard trekken? Maak je een terras voor een koffietje in de ochtendzon of zit je liever ’s avonds met een borrel in de late zon? De Tuin Hoveniers adviseert, ontwerpt en legt het voor je aan.
Wat zijn enkele low-budget ideeën om mijn tussenwoning achtertuin te transformeren?
Reinig de tegels van je terras en/of houten vlonder eens grondig: een wereld van verschil en het kost (bijna) niks. Kijk ook eens of er in huis spullen staan die je in de tuin kunt hergebruiken: een glazen pot als lantaarn of oude pallets als bloembak. Besparen kun je ook door te doe-het-zelven. Bouw bijvoorbeeld je eigen tuinmeubilair, leg een wandelpad naar het terras aan met hergebruikte stenen.