Lekker nazomeren!
De Franse zanger Joe Dassin bezong in 1975 al l’été Indien, oftewel de nazomer. En terecht, want er valt in september nog volop te genieten in de tuin.
Ook al lengen de avonden en kan er best eens een flinke regenbui vallen, september kan ons zomaar zwoele temperaturen cadeau doen.
Tip! Bekijk hier de tuinkalenders van de overige maanden:
- Tuinkalender januari
- Tuinkalender februari
- Tuinkalender maart
- Tuinkalender april
- Tuinkalender mei
- Tuinkalender juni
- Tuinkalender juli
- Tuinkalender augustus
- Tuinkalender oktober
- Tuinkalender november
- Tuinkalender december
Handige tuintips voor september
Het einde van de zomer is een weldaad voor de tuin. Een mooie dauw die het gazon in de ochtend versiert, overdag is het vaak nog lekker warm en de vele tuinplanten kunnen nog in volle bloei staan. In de unieke nazomer lichtval pronken oogstrijpe groenten en de kleurige bessen smeken je om geplukt te worden.
Genoeg te doen dus! In deze tuinkalender september hebben we weer handige tuintips verzameld, zodat je je ook in de nazomer buiten niet hoeft te vervelen.
Vaste planten in september
- Nu de grond nog prettig warm is, kunnen planten snel nieuwe wortels schieten. Zet je nieuw aangekochte vaste planten nu dus in de bloemborders planten. Zo zijn ze sterk voordat de winter komt.
- September is niet alleen een goede tijd om een nieuwe border in te planten, je kunt nu ook prima een bestaande border renoveren. Mag het onderhoud aan de border van jou wel een tandje minder? Plant dan grote groepen vaste planten aan.
- Blijf op de rozen letten, want ze bloeien namelijk nog even door. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen, zodat je de bloei en aanmaak van nieuwe rozen zolang mogelijk kunt verlengen.
- Verwijder niet alleen uitgebloeide rozen, maar doe dat ook bij dahlia’s en begonia’s.
Waarom uitgebloeide bloemen verwijderen?
Enig idee waarom planten eigenlijk bloeien? Dat doen ze om hun bloemen te laten bestuiven en zo zaad te vormen, waardoor het met het nageslacht wel goed zit.
Haal je de uitbloeiers op gezette tijden weg, dan kunnen ze dat zaad niet vormen. Om dat tóch voor elkaar te krijgen, zullen de planten veel langer nieuwe bloemen blijven aanmaken.
Weg met dode bloemen
Laat de dode bloemen niet te lang zitten, maar haal ze meteen weg zodra de bloemblaadjes verdord zijn. De energie en voedingsstoffen kunnen zo naar de rest van de plant, die daardoor langer doorbloeit.
Scheuren en poten
Zijn wij met z’n allen zo rond september weer terug van vakantie, dit is de maand dat de vaste planten mogen relaxen.
Eind september begint hun rustperiode. Dé tijd bij uitstek om planten te vermeerderen of te verjongen door ze te scheuren of te poten. De aarde is nu nog warm en het zal ongetwijfeld ook af en toe eens regenen (kun je het water geven fijn skippen!).
Hoe pak je dat aan?
- Heb je groene vingers én tijd, ga dan lekker scheuren. Scheuren? Dat gaat zo: steek de plant uit de grond, schud de aarde los van de wortels en steek de kluit met wortels en aarde (oftewel de pol, zoals dat heet) doormidden. Halveer de pol als het kan nog een keer, zodat je vier nieuwe planten hebt. Kost niks!
Stop ze in de grond en maak ze blij met wat water en mest. Volgend jaar zie je ze dan de grond weer uitschieten. Leuk: je kunt bijna alle vaste planten scheuren.
- Ga je voor de makkelijke manier, verbeter dan de bodem, zoek vervolgens leuke planten uit en leef je uit met poten.
Voorjaarsbloeiende bollen planten in september
De herfst is amper in het land, wat moet je dan met voorjaarsbloeiende bollen? Simpel: die kun je vanaf september tot en met december alvast in de grond stoppen.
Van krokus tot narcis
- Voorjaarsbloeiers zijn bijvoorbeeld krokussen, blauwe druifjes, tulpen, narcissen en sneeuwklokjes. Ook fritillaria’s (verzamelnaam voor o.a. kievitsbloem), scilla (sterhyacint) en allium (sierui, daslook) bloeien in het voorjaar.
- Voorjaarsbloeiende bollen moet je vóór de eerste nachtvorst in borders, potten of in het gazon planten.
- Grijp je in het tuincentrum ook naar anemonen, calla’s, gladiolen of begonia’s? Goed bezig, maar laat ze nog maar even liggen. Deze zomerbloeiende bollen plant je namelijk pas in het voorjaar, als de laatste nachtvorst erop zit.
Denk ook aan winterbloeiende planten
- Kijk alvast met een schuin oog naar de winter, want één ding is zeker: die komt er toch echt weer aan. Omdat je ook dan naar iets leuks wilt kijken in je tuin, kun je nu alvast wat winterbloeiers aanschaffen. Onder andere helleborus, winterviolen en toverhazelaars brengen kleur in koude tijden.
- Als je buxussen op het terras zet, ben je verzekerd van blijvend groen. Kies wel een ruime pot met de juiste aarde en vergeet niet regelmatig extra voeding te geven.
Snoeien … in september? Jazeker!
- Nu de hagen gestopt zijn met groeien, kun je ze een ouderwetse snoeibeurt geven.
- Notenbomen – nazomer, nazomer- notenbomen: een handig ezelsbruggetje om je eraan te herinneren dat je notenbomen het beste in de nazomer kunt snoeien. De snoeiwonden helen dan sneller, waardoor de takken niet gaan bloeden.
- Staan er fruitbomen in de tuin, dan mag je ze snoeien wanneer de eindknop gevormd is.
- Heeft de framboos vrucht gedragen? Knip de takken dan nu af tot de grond. Bind vervolgens de nieuwe takken bij elkaar, zodat ze steun hebben.
- Steken de bloeitakken van de klimhortensia na de bloei te ver uit? Dan is nu het moment om ze terug te snoeien.
Een tuin om op te vreten
- Ze zeggen wel dat augustus de oogstmaand is, maar september kan er ook wat van! Zo kun je nu volop fruit en groenten zoals tomaten oogsten.
- Rijpe druiven kun je nu al gaan plukken. Verwijder de bladeren rond de druiventrossen om de druiven sneller te laten rijpen.
- Appels en peren rijpen in september al flink. Als je dan toch bezig bent met de druiven te plukken, kun je deze vruchten ook meteen meenemen.
Nóg meer tips op tuinkalender september?
- Maak nestkastjes alvast schoon, zodat vogels een fijne slaapplaats hebben.
- Bewaar al het tuinafval op een grote hoop. Zo zal het afval verteren tot prachtige compost. Met deze bodemverbeteraar bescherm je de beplanting en houd je de grond in topconditie.
- Controleer of boombanden niet in de bast van de boom groeien. Is dat zo, verwijder de band dan.
- Verzamel zaden van je favoriete planten. Stop ze in een enveloppe en noteer op de voorkant welke zaden er in zitten.
- Zaai tweejarige planten, zodat ze volgend jaar nog zullen bloeien.
- Nieuw gazon aanleggen of het bestaande gazon een opknapbeurt geven? Doet het nu, want de zaden ontkiemen prima doordat de grond nog lekker warm is.
Genoeg te tuinieren dus, wat je met deze tips in tuinkalender september goed af zal gaan.
Laten we hopen op een prachtige, kleurrijke l’été Indien!