Nieuwbouwtuin

Nieuwbouwtuin

Verhuisd … wat moet je met je nieuwbouwtuin?

Leuk hoor, een huis in een nieuwbouwwijk. Maar de tuin is net zo sfeerloos als de wijk zelf. De ziel zit er nog niet in en da’s best even slikken.

Met deze tips verander je die dorre zandvlakte in jouw eigen pronkjuweel.

Picture-perfect-tuin

We helpen je in dit blog een eindje op weg naar die picture-perfect-tuin. Die weg begint met stevig grondwerk en eindigt met een goede Chardonnay. En echt … daar tussenin ligt een best lang traject.

Geen zin in? Dan besteed je het toch lekker uit aan De Tuin Hoveniers. Wij zitten met onze groene vingers heel graag aan nieuwbouwtuinen!

Grondwerk essentieel

Net zoals een geweldig blog begint met inspiratie, begint een mooie tuin met gedegen grondwerk. Waarom dat juist bij nieuwbouw zo belangrijk is? En welke problemen kunnen opdoemen als je beknibbelt op het bewerken van de grond?

Als je even doorleest, weet je precies hoe het zit.

Aanvullende laag teelaarde

De grond rondom jouw nieuwe huis heeft het tijdens de bouw zwaar te verduren. Zware machines als shovels en kranen rijden er af en aan. Met een dichtgeslagen bodemstructuur als gevolg. Niet echt een fijne voedingsbodem voor planten en gazon.

Waar je ook niet op zit te wachten: regenwater kan op zo’n bodem niet wegzakken, waardoor wateroverlast ontstaat. Het water blijft gewoon op de grond staan.

Om dit te voorkomen, laat de aannemer een laag van 30 tot 100 cm teelaarde op de grond storten, zodat je tuin bij oplevering van de woning tot gewenst niveau is opgehoogd.

afgraven bodem nieuwbouwtuin

Zo’n laag teelaarde op die dichte onderlaag, is dat eigenlijk wel zo’n goede oplossing? Nee joh, niet doen! Het probleem van een platgewalste onderlaag blijft gewoon bestaan.

Daar komt nog bij, dat de teelaarde die de aannemer laat storten, meestal niet de best bemeste en meest voedingsrijke grond is die er bestaat.

Wat je in dit geval het beste kunt doen? Spreek met de aannemer af, dat de aanvullende laag teelaarde jouw tuinpoortje voorbij mag gaan. Dat is helemaal een strak plan als je een deel van je tuin wilt laten bestraten. Bestrating ligt niet lekker op een ondergrond van aarde; bestrating ligt wel op eentje van zand.

Waarom nieuwbouwtuin afgraven? Losse grond!

Bij de aanleg van een goede tuin is grondwerk essentieel. Met andere woorden: goede grondverbetering is de basis.

Meestal komt het erop neer, dat je de net aangebrachte grond weer moet afgraven om de onderliggende laag te kunnen omspitten. Niet met een schepje natuurlijk, daar is de kraan voor uitgevonden.

Hoeveel centimeter nieuwbouwtuin afgraven?

Goede vraag! We graven niet zomaar een klein laagje af. Ben je gek … Dat doen we vaak tot wel 40-60 cm diep! Daarna is het raadzaam om goede teelaarde aan te brengen en die door de omgespitte bodem te frezen.

Tip: breng als sluitstuk nog een laagje 100% bemestingsvrije compost aan voor extra voedingswaarde en bodemleven. Planten en gras zullen je dankbaar zijn.

compost voor in nieuwbouwtuin

Gebroken puin voor de oprit?

Zeker weten! Zorg voor een laag gebroken puin van tenminste 15 cm en werk dit af met een shiny kiezel of halfverharding.

Na een jaar is de grond prettig stabiel en kun je alsnog de verharding aanbrengen.

Hoe zit het dan met wateroverlast?

Als je goed hebt gelezen, weet je nu dat het losmaken van de ondergrond best belangrijk is bij het aanleggen van een nieuwe tuin. Wateroverlast zal dan waarschijnlijk vanzelf verdwijnen.

Zéker als je nog wat andere foefjes toepast.

Een drainage bijvoorbeeld. Dat is een geperforeerde slang onder de grond, die het regenwater opvangt en afvoert naar het riool of een wadi.

Als de grond echt goed is bewerkt, dan … hou je vast … is drainage vaak zelfs overbodig! Wie had dat ooit kunnen denken?

Bij grote hoeveelheden bestrating, zoals bij een groot terras, is het wel aanbevelenswaardig om een draingoot aan te leggen. Het ding ligt aan de kant van de bestrating waar het afschot naar toe helt.

Op die manier kan water van de bestrating worden afgevangen en afgevoerd.

drainage aanleggen nieuwbouwtuin

Aandachtspunten bij aanleg nieuwbouwtuin

Er komt nogal wat kijken bij de aanleg van een tuin. Voordat je blij je rubberlaarzen aantrekt, kun je je beter eerst laten adviseren door De Tuin Hoveniers.

Stel jezelf vooraf deze belangrijke vragen:

Wat ben je voor type tuinier? Zo eentje van gemak dient de mens, of werk je de gazonrand het liefst bij met een zilveren pincet?

Welk type tuin wil je graag? Een tuin waar kinderen vrij kunnen spelen, waar je huisdieren veilig in kunnen rondrennen, waar je de hele dag in het zonnetje kunt zitten of zoek je nog iets anders?

Wil je een tuin met een groot gazon en veel planten, zijn grasstroken genoeg of wil je helemaal geen sprieten in je tuin?

Zie je graag kleurige bloemen en dito vlinders met rijke beplanting in je tuin, of ben je blijer met alleen een paar indrukwekkende bomen?

Ga je voor een vijver in de tuin, met of zonder vissen?

Moet er absoluut een groot terras in met praktische bestrating? En neem je met een klein plaatsje geen genoegen?

Word jij warm van tuinhuisjes?

Wil je schuttingen tussen jouw tuin en die van je buren en wil je niet dat je zichtbaar bent vanaf de openbare weg, heb je liever bomen als natuurlijk afscheiding of wil je juist een onbelemmerd uitzicht?

Is een overkapping een must, zodat je altijd droog zit?

Aan de hand van de antwoorden op deze vragen maken wij een tuinontwerp en een strak tuinplan.

Een plan waarin rekening gehouden is met al jouw tuinwensen.

Wat kost een nieuwbouwtuin aanleggen?

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven, want de kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Hoe groot is de tuin bijvoorbeeld, welke werkzaamheden wil je laten uitvoeren en welke materialen en beplanting wil je gebruiken?

Professional inhuren of zelf doen?

Het is nogal een klus, zo’n nieuwe tuin aanleggen.

Wil je een tuin waar je vlinders van in je buik krijgt? Laat De Tuin Hoveniers in Vlaardingen de klus dan klaren. Onze vakmensen zijn geworteld in het groen en weten precies wat ze moeten doen!

Deel dit verhaal

Weer genieten?

Ook (opnieuw) genieten van je tuin?
Neem contact met ons op en we maken er iets moois van!

Andere artikelen

Marcella Went

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ut tincidunt tincidunt erat. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum fringilla pede sit amet augue. Praesent egestas tristique nibh. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Nullam sagittis. Cras sagittis. Phasellus a est. Etiam ultricies nisi vel augue. Nunc sed turpis.